Την 1η Ιουλίου κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και
στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους
Ερσίν Τατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με την αποστολή
ερευνητικών -σεισμογραφικών- σκαφών και πλωτών
γεωτρύπανων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και του τουρκοκυπριακού λαού ως το τέλος και ότι από κοινού η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του πλούτου από τους υποθαλάσσιους πόρους, σημειώνοντας με έμφαση ότι έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά τους στο παρελθόν.
Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις προτάσεις του ψευδοκράτους βρίσκονται στο τραπέζι και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή, διαφορετικά θα το κάνουν μόνοι τους (Τουρκία και ψευδοκράτος) και κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό.
Τη σκυτάλη παρέλαβε την επόμενη μέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη βορειοδυτική επαρχία της Σακάρια (Σαγγάριος) και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
«Όποια και αν είναι τα δικαιώματά μας, θα τα πάρουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα πραγματοποιήσουμε τις επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και σε όλες αυτές τις θάλασσες» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα.
Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου (ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής) συνοδευόμενος από μεγάλη κυβερνητική και κομματική αντιπροσωπία. Επίσης επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τον προέτρεψε να αποφύγει να πυροδοτήσει την ένταση με δηλώσεις κατά την επίσκεψη στα Κατεχόμενα.