Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη και ''ανάπτυξη".Συνέντευξη του Θ.Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ.



Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη και ''ανάπτυξη"

Συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ της Αλεξανδρούπολης 



Η πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ελλάδα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά από την Γερμανική πλευρά, από τον υφυπουργό Οικονομίας Σ. Καπφέρερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ΕΟΖ, δηλαδή ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και με κίνητρα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολώτερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Οι ΕΟΖ, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων» (Το Βήμα, 28/8/2011).  

Επίσης,  ο τότε αντικαγκελλάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, στην συνάντησή του με τον τότε ομόλογό του Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι «η Γερμανία στηρίζει ουσιαστικά την προσπάθεια των οικονομικών ζωνών» (Ημερησία 22/10/2011). 


Από την άλλη πλευρά , η Τουρκία, διά του τότε Γενικού της Προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρντίτς (2011), εξεδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για την οικονομική παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη και την ΕΟΖ. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι για την ΕΟΖ έχουν ενδιαφερθεί πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία.

Ειδικότερα, ο πρόξενος δήλωσε ότι «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία….. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω ότι η Θράκη είναι ελκυστική για τους Τούρκους επενδυτές στο βαθμό που θα έπρεπε… Θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα έκαναν την περιοχή πιο ελκυστική…». (εφημερίδα Νεάπολις 1/2/2012).
Στην ημερίδα για την ΕΟΖ (Δεκέμβριος  2011)  ο Σαρντίτς ισχυρίστηκε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 20 ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Οι πρακτικές αυτές επέφεραν μάλιστα επιτυχή αποτελέσματα. Συνέχισε δε την ομιλία του ως εξής: 

«Μία από τις μεγαλύτερες ΕΟΖ της Τουρκίας είναι και η ελεύθερη ευρωπαϊκή ζώνη στην κοντινή περιοχή της Τυρολόης (Τσόρλου)… για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά πώς λειτουργούν οι ΕΟΖ, μπορεί να οργανωθεί μια εκδρομή στο Τσόρλου, για να δουν από κοντά την ελεύθερη οικονομική ζώνη. («www.azinlikca.net» 15/12/2011) Η «εκδρομή» αυτή έγινε πράξη πολύ σύντομα,  αφού λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη. 
Ο πρόξενος έκανε δηλώσεις για «πολύ θετική εξέλιξη» και πρότεινε την τουρκική ΕΟΖ  ως «παράδειγμα και για τις γειτονικές χώρες» («www.tourkikanea.gr»  20/1/2012).

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε, παρά τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις», ότι η ΕΟΖ, όπου έχει λειτουργήσει, αποτελεί έναν χώρο καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα. Για την ΕΟΖ, όμως, της Θράκης, το  δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας και της Γερμανίας προφανώς δεν αφορά μόνο οικονομικά σχέδια. Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας (και της Γερμανίας) στην Θράκη αποτελεί μία νέα παράμετρο  για την πολιτική της στην περιοχή. 
 Θα περιμένουμε όμως και την απάντηση της καταρρέουσας ελληνικής πολιτείας (στην Θράκη συνεχώς μειούμενης), καθώς και την όποια αντίδραση στη συνεχή αυξανόμενη (και οικονομική) παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη.


Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ FM της Αλεξανδρούπολης