Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Γαλάζια Πατρίδα ξανά....




«Οι ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο οπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών, το άνοιγμα αυτών των νησιών σε ξένα πολεμικά πλοία, η διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας κατά του διεθνούς δικαίου, οι παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο φυσικά αυξάνουν την ένταση. Αυτή η γλώσσα προκλητικών ενεργειών και απειλών δεν είναι ποτέ αποδεκτή και  δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων με κανέναν τρόπο. Παρά τις ρητές διατάξεις των Συνθηκών του Παρισιού το 1947 και της Λωζάνης το 1923, εναντίον ποιων και γιατί οπλίζονται τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς; Οι διατάξεις και των δύο συνθηκών είναι προφανείς. Οι συνάδελφοί μας γνωρίζουν καλά αυτές τις διατάξεις. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, σε αντίθεση με τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία. Ομοίως, απαιτεί μια θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων λόγω μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Καστελλόριζου, το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο».

Δήλωσε μάλιστα ακόμα, ότι «παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, προσπαθούν να λύσουν όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε επικαλούμενος τους Έλληνες… καλοθελητές της Τουρκίας, πριν μιλήσει για.. επεκτατισμό της Αθήνας: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, το διμερές δίκαιο και την ιστορική διαδικασία και ως εκ τούτου είμαστε πολύ άνετοι. Η δύναμή μας πηγάζει από αυτήν τη δικαιοσύνη. Ειδικά πρόσφατα, οι αντικειμενικές δηλώσεις ορισμένων λογικών Ελλήνων ακαδημαϊκών, πολιτικών, συνταξιούχων πολιτικών και στρατιωτικών γραφειοκρατών σε αυτό το ζήτημα δείχνουν το δίκιο μας και διαφωτίζουν τον ελληνικό λαό. Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερα για τους Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν την επεκτατική λογική τους και να θέσουν τέρμα στις ασυμβίβαστες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας».

Λέγοντας ότι η Τουρκία θέλει να έχει «σχέσεις καλής γειτονίας» (…) με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, καθώς και με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι αναμένει αυτή την προσέγγιση από όλους τους γείτονες για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και φυσικά ανέφερε και την Κύπρο: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν εποφθαλμιούμε κανενός τη γη. Ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».