Aν και πέρασαν τρεις δεκαετίες, ακόμα είναι νωπή η μεγάλη νίκη της Ομόνοιας στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 26ηΙουλίου 1992 στην Αλβανία.
Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η ΟΜΟΝΟΙΑ πέτυχε τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα και οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέφθηκαν με επιτυχία. Ήταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕΜ και τους Βορειοηπειρώτες τ’ αποτελέσματα των εκλογών αυτών. Στους νομούς των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου η Ομόνοια πιάνει την πρώτη θέση με υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα κόμματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπόρεσε ν’ αναδείξει τρεις νομάρχες, δύο δημάρχους, δώδεκα επάρχους και πάρα πολλούς νομαρχιακούς, δημοτικούς και επαρχιακούς συμβούλους. 76% σημείωναν τ’ αποτελέσματα για το δήμαρχο της Χιμάρας, 64% για την νομαρχία του Δελβίνου, 55,5% για τη νομαρχία των Αγίων Σαράντα, 30% στην Κορυτσά. Στις εκλογές αυτές το ΚΕΑΔ έδειξε τον εαυτό του ως ένα κόμμα με πλατιά λαϊκή υποστήριξη, ως ένα κόμμα σύγχρονο και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Τι έδειξαν οι εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, τριάντα χρόνια μετά;
Αν εξαιρέσουμε τη νίκη του Διονύση Φρέντυ Μπελέρη, που οφείλεται περισσότερο στην αγωνιστικότητα των Χιμαριωτών, σαν απάντηση της φυλάκισης του υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, τα ποσοστά των άλλων δύο δήμων είναι απελπιστικά. Αναλύοντας τ’ αποτελέσματα των εκλογικών επιτροπών σε κάθε κοινότητα, το ποσοστά του υποψηφίου του ΣΚ. φτάνουν τα 50% και σε πολλές κοινότητες το ξεπερνούν.
Πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Τι μέλει γίγνεσθαι στην Ε.Ε. Μειονότητα;
Πρώτον, η αδιαφορία των Βορειοηπειρωτών εν Ελλάδι στα διάφορα πεπραγμένα στον βορειοηπειρωτικό χώρο, είτε είναι αυτά εκλογικές αναμετρήσεις, είτε απογραφή πληθυσμού κ.ά. με αποκορύφωμα την αποχή τους.
Δεύτερον, η θεωρία τουκομμουνιστικού -σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, που κυβέρνησε τη χώρα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, δε λέει να ξεριζωθεί εύκολα από τα μυαλά πολλών, ιδίως αυτών της τρίτης ηλικίας, που είναι και οι εναπομείναντες εδώ, αν και πέρασαν τρεις δεκαετίες. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που γίνονται στην Αλβανία, αν και υπάρχουν διέξοδοι, με τον δικό τους φορέα, την Ομόνοια, τους παρασέρνει το σοσιαλιστικό ρεύμα ή καλύτερα η αναζωογόνηση της παλιάς νοοτροπίας.
Αναλύοντας τα τωρινά αποτελέσματα, μένεις έκπληκτος. Δεν είναι μόνον το Σοσιαλιστικό κόμμα, που αποσπά συμβούλους και ποσοστά. Τα κόμματα που φώλιασαν στους κόλπους μας και ζητούν την ψήφο των Ελλήνων της Αλβανίας, είναι πολλά. Και όχι μόνον. Μπαίνουν στην εκλογική αναμέτρηση με δικούς μας εκπροσώπους. Στις δικές μας κοινότητες, ελληνικής καταγωγής πολίτες αγκαλιάζουν τα κόμματα αυτά, γίνονται μέλη τους, αρκεί ν’ αναδειχτούν δημοτικοί ή επαρχιακοί σύμβουλοι. Δεν ενδιαφέρει τα άτομα αυτά τι είδος κόμμα είναι και ποιον εκπροσωπεί.
Τρίτον, η αφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούν την ΕΕΜ, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ. Δεν κατόρθωσαν να καθίσουν να διαπραγματευτούν, να βγουν με κοινούς υποψηφίους, λαϊκής αποδοχής. Μάλλον, έχασαν το κύρος και το ρόλο τους στο κοινό Βορειοηπειρωτών. Έχασαν την επαφή τους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Σαράντα, σήμερα δεν έχουμε ούτε έναν σύμβουλο, (πρωτοφανές γεγονός) ούτε από το συνδυασμό του ΚΕΑΔ, ούτε απ’ αυτό του ΜΕΓΚΑ κι αυτό διότι, ούτε μία επαφή ή ενημέρωση δεν έγινε με τους Ελληνικής καταγωγής κατοίκους της πόλης. Αδιαφορία ή ανυπαρξία των φορέων αυτών;
Τέταρτον, η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ως οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, με το υφέσιμο σταυροδρόμι της, δεν μπορεί να ελέγξει τέτοιες καταστάσεις και περνάει κι αυτή στην ανυπαρξία.
Πέμπτο, η απουσία του ομογενειακού Τύπου εδώ και μία δεκαετία (μια Εθνική Μειονότητα να μην μπορεί να εκδίδει μία εφημερίδα, από 5 που είχε στην αρχή της ύπαρξής της) έχει τις επιπτώσεις, διότι ήταν ο ομογενειακός τύπος που ενημέρωνε τους εδώ εναπομείναντες και περνούσε τα μηνύματα της Ομόνοιας.
Σύντομα στην Αλβανία θα διεξαχθεί η Απογραφή του πληθυσμού. Είναι καθήκον όλων μας να δώσομε το παρόν, για να μην παίζει το INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικών) με τους αριθμούς των Ελλήνων της Αλβανίας.
Σύντομα (όπως ενημερωθήκαμε- καμία προετοιμασία ακόμα, μολονότι υπερχείλισε το όριο, που προβλέπει το Καταστατικό της Ομόνοιας) θα διεξαχθεί η 11η Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας. Καιρός να γίνουν τροποποιήσεις για μια ανανεωμένη και αναβαθμισμένη Ομόνοια, να βρει τον παλιό της καλόν εαυτό, για ν’ ανταποκριθεί στις επάλξεις του καιρού και στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών.
Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr