Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Τι άλλο να κάνουμε, αγά μου, τα κάναμε όλα



του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Μας συμβούλευε την Κυριακή στον «Φ» ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πρέπει να πείσουν την Τουρκία ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό «θα ανοίξουν δρόμοι για την ίδια». Αν το καταλάβει αυτό θα κάνει στροφή, έλεγε.



Είναι ένα πολιτικό απόφθεγμα, που σκεπάζει όλα τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία. Το οποίο επαναλαμβάνουν κατά καιρούς και διάφοροι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί. Ήταν αγαπημένο του Άντρου Κυπριανού όταν ήταν πρωταγωνιστής ως Γενικός Γραμματέας. Πρέπει να πείσουμε την Τουρκία ότι την συμφέρει η λύση, έλεγε κι αυτός συχνότατα. Πώς θα την πείσουμε δεν μας είπε κανένας. Μας αφήνουν να σκεφτούμε μόνοι μας με ποιον τρόπο η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, μπορούν να κάνουν κοτζάμ Τουρκία να αντιληφθεί κάτι που μόνη της, με όλους αυτούς τους σοφούς γύρω από τον νεοσουλτάνο, δεν μπορεί να καταλάβει.

Να, όμως, μια χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που μας κάνει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο που μας αναθέτει ο Ταλάτ. Όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο Αναντολού για την προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας εξήγησε ότι «υπάρχει μια σοβαρή αλλαγή στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Τουρκία» και ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου μπορεί να αναλάβει όλη την ατζέντα και να την μπλοκάρει». Διαπίστωσε, δηλαδή, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία (αυτή είναι το μέλος της ΕΕ και όχι η ε/κ διοίκηση) παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και μπλοκάρει την ατζέντα που τόσο πολύ θέλει η Άγκυρα να ξεμπλοκάρει.

Όποιος λογικός και ικανός ηγέτης, λοιπόν, κάνει αυτή τη διαπίστωση, το πρώτο που αναμένεται είναι να βελτιώσει τις σχέσεις του με αυτόν που μπλοκάρει την ατζέντα. Αλλά, η Τουρκία τι κάνει; Το λέει ο Φιντάν. Απαιτεί από την ΕΕ να αναθεωρήσει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της. Διότι, κατά τη γνώμη του, δεν είναι σωστό «μια εκτελεστική διαδικασία» να βασίζεται συνεχώς στη ψηφοφορία 27 χωρών. Δηλαδή, ακόμα και όταν διαπιστώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τους κλείνει έναν δρόμο, αντί να σκεφτούν αυτό που λέει ο Ταλάτ, ότι ΚΑΙ αυτός ο δρόμος θα ανοίξει αν επιλυθεί το Κυπριακό σκέφτονται ότι πρέπει να αλλάξει ο μηχανισμός της ΕΕ για να μην μπορεί η Κύπρος να κλείνει τον δρόμο. Μοναδική λογική, ποιος να την προλάβει!

Ο άλλος πολυσυζητημένος δρόμος που θα ανοίξει για την Τουρκία αν επιλυθεί το Κυπριακό είναι ο δρόμος της ενέργειας. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η Άγκυρα στην περιοχή, ιδίως με τους αγωγούς της, αν ήταν λυμένο το Κυπριακό. Αλλά κι εδώ η ίδια λογική. Αντί να έρθουν να συνεννοηθούν με τη χώρα που τους κλείνει κι αυτόν τον δρόμο παριστάνουν τους πειρατές, ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αγοράζουν πλοία και απειλούν ότι θα κλέψουν φυσικούς πόρους.

Πώς στο καλό μπορούμε εμείς οι ανύπαρκτοι -πιστεύουν πως δεν υπάρχουμε κιόλας!- να πείσουμε αυτούς που νομίζουν πως όλος ο κόσμος είναι δικός τους, ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό θα ανοίξουν δρόμοι για τους ίδιους; Εδώ πάσχουν πλέον από το τουρκικό σύνδρομο του μεγαλοϊδεατισμού ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι και δεν πείθονται ότι τους συμφέρει κι αυτούς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μια ελεύθερη δημοκρατική Κύπρος και θα πεισθούν οι αυθεντικοί σουλτάνοι;

Άλλωστε, η πολιτική εξημέρωσης του θηρίου, η πολιτική του κατευνασμού, σε αυτό αποσκοπούσε. Δοκιμάστηκε πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή των αείμνηστων Κληρίδη και Σημίτη, και απέτυχε παταγωδώς. Έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για να πεισθεί η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος και όχι καλόπιασμα. Όπως και οι Τουρκοκύπριοι. Και λυπούμαι που το λέω αυτό για τους Τουρκοκύπριους. Αλλά αποδεικνύουν καθημερινά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου. Κι εμείς τους ενθαρρύνουμε αφήνοντας τους να πιστεύουν ότι μπορούν να τα έχουν όλα…