Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε το Τρικαλινό κοινό, όπως απέδειξε με την αθρόα συμμετοχή του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τοστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών «Άγιος Βησσαρίων».
Η εκδήλωση αφορούσε ομιλία του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα «Τι είναι η Ρωμιοσύνη; Από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη Βατάτζη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και το Μακρυγιάννη» και παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913 – 1922».
Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Νομού Τρικάλων», της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και του σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ. Αλέξιου και του μέλος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Δήμου Θανάσουλα, και του μέλους του δ.σ. της Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Νίκος Μπρέλλας Καρδιολόγος Α’ Επιμ. Γ.Ν.Τ., ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του σωματείου και της δράσης του.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Αχιλλέας Λέρας Δικηγόρος και Υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, ο οποίος αναφερόμενος στη δράση του συλλόγου, τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο στους χορούς και τα τραγούδια, αλλά και στην ιστορία και τις αξίες του ελληνισμού.
Ο κ. Μαλκίδης ανέπτυξε την έννοια της Ρωμηοσύνης και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ρωμηοσύνη αποτελεί μία ευρεία έννοια που μας συνδέει με το χθες και μας οδηγεί στο αύριο. Με στοιχεία ιστορίας, γλώσσας, πολιτισμού και πολιτικού βίου, κοινής πορείας, βιωμάτων και στόχων. Η Ρωμηοσύνη είναι η έκφραση της εθνικής συνέχειας, της χριστιανικής οικουμενικότητας, το σύμβολο αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης.
Ακολούθησε αφιέρωμα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και την περίοδο 1913-1922 κατά την οποία έδρασε το ποντιακό αντάρτικο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προβολή αρχειακού υλικού η χορευτική ομάδα του συλλόγου παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα με του χορούς «διπάτ» στα λόγια του τραγουδιού «Η Ρωμανία Πάρθεν», «τεκ καϊτέν», χορό των ανταρτών της Πάφρας, το «χορό των μαχαιριών» και «κοτσαγγέλ».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση και σχολιασμό του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913 – 1922», που αφορά στη βιογραφία του Καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου Παντέλ Αγά.