Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Για τον Καποδίστρια και για τη « νίκη που θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό…...»


Θ. Μαλκίδης

Για τον Καποδίστρια και για τη « νίκη που θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό…...»

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου- Σχολής Γονέων Κατερίνης 

Η Επανάσταση πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και  παράδειγμα, εμπεριέχοντας λόγο, έργο, πράξη, πρόσωπα. Ανάμεσα σ΄ αυτά κυρίαρχη θέση έχει ο Καποδίστριας ως μία μορφή, παρόλα τα ανθρώπινα, αγωνιστική, έντιμη, που με ανιδιοτέλεια προσέφερε, εν τέλει και τη ζωή του στην Ανάσταση του Έθνους μας, Η προβολή της  Ελληνικότητας, ως πρότυπο βίου, κυβέρνησης, πολιτικής, προσφοράς, αποτελεί αν μη τι άλλο ως την κυρίαρχη παρέμβαση του Κυβερνήτη, του μοναδικού με αυτήν την προσφώνηση, στην πατρίδα.





 Η άφιξη του Καποδίστρια στις 24 Ιανουαρίου του 1828  στην Αίγινα, που ήταν η έδρα της κυβέρνησης, αποτελεί μία ιστορική στιγμή για τον εθνικό και πολιτικό μας κόσμο. Εκεί με μια εμπνευσμένη, όπως αναφέρεται,  ομιλία τον προσφώνησε ο Θεόφιλος Καΐρης, αλλά την εικόνα που συνάντησε περιγράφει ο ίδιος ο Καποδίστριας,  στη συνομιλία του με το Γεωργάκη Μαυρομιχάλη: «Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφτασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα κάτι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από τις σπηλιές. Δεν ήτον το συναπάντημα μου φωνή χαράς, αλλά θρήνος.  Η γη εβρέχετο με δάκρυα. Εβρέχετο η μυρτιά και η δάφνη του στολισμένου δρόμου από τον γιαλό ως την εκκλησία. Ανατρίχιαζα μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου….» . 

Και καταλήγει ο Καποδίστριας λέγοντας: «Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης». 

Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί, ένα από τα πολλά τεκμήρια της πολιτικής προσωπικότητας, αλλά και κυρίως του ανθρώπου Ιωάννη Καποδίστρια. Στη σημερινή περίοδο, της επονομαζόμενης κρίσης, της παρακμής, της οικονομικής, κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής πτώχευσης, οι παραπάνω διαπιστώσεις για την «νίκη  με αίσθημα ελληνικόν» του Κυβερνήτη, αναζητούν ικανούς ανθρώπους και πολιτικούς, Έλληνες και Ελληνίδες……


H διάλεξη του Θεοφάνη Μαλκίδη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης
























Εκπληκτική η ομιλία – διάλεξη του Δρ. Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών κ.Θεοφάνη Μαλκίδη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017. Ο... 

 
Άμεσος, μεστός και καθαρός λόγος του κ.Μαλκίδη «μαγνήτισε» τους φίλους της Σχολής Γονέων οι οποίοι «απήλαυσαν» μια εξαιρετικού επιπέδου παρουσίαση του θέματος «Ζητείται Ηγέτης…Η περίπτωση Καποδίστρια». 

Ο κ. Μαλκίδης έθιξε θέματα που αφορούσαν τόσο τον μεγάλο Έλληνα Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, όσο και άλλα ζητήματα πολιτικής και οικονομίας της Ελλάδας του τότε και του σήμερα καθώς και το θέμα των μειονοτήτων. 




Με παρρησία ανέλυσε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, ξεκινώντας την ομιλία του με τους στίχους του Σεφέρη : "Δεν έχω κανέναν πολιτικό δεσμό. Μπορώ να μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος." Κι έτσι ακριβώς μίλησε, αβίαστα και ελεύθερα, κατέθεσε τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και γέννησε ερωτήματα που... 



...συζήτησε στο τέλος της ομιλίας του με το κοινό. Ένα από τα συμπεράσματα ....της ομιλίας του είναι ότι οι μεγάλοι ηγέτες, όπως ο Καποδίστριας, είναι άνθρωπο απλοί, δοτικοί, με διάθεση προσφοράς κι αυτοθυσίας για την Πατρίδα και είναι άδικο και κρίμα να πέφτουν θύματα προδοσίας και εμπάθειας. 

Ο πραγματικός Ηγέτης πάνω από όλα κι από όλους βάζει το συμφέρον της πατρίδας του και το υπερασπίζεται μέχρι τέλους με αυταπάρνηση. 







Έκλεισε την ομιλία του δίνοντας προεκτάσεις στο σήμερα, όπου η χώρα μας αναζητά έναν αληθινό Ηγέτη, βουλιάζει και ψάχνει ένα σωσίβιο. 

Άλλωστε η Ιστορία μας διδάσκει ότι η Ελλάδα πάντα θα αγωνίζεται και θα τα καταφέρνει. Γιατί όπως πολύ σωστά και διαχρονικά είπε ο Υψηλάντης το 1826 "οι Έλληνες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την ελευθερία τους για να την πουλήσουν τόσο φθηνά στον πρώτο τυχόντα" 















Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης

www.sxoligoneon.gr