Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η δολοφονία Ελλήνων από τους Ναζί στο Καρπενήσι




Η δολοφονία Ελλήνων από τους  Ναζί στο Καρπενήσι 

Η δολοφονία Ελλήνων από τους  Ναζί στο Καρπενήσι στις 7 Νοεμβρίου του 1943, αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα. Οι Γερμανοί Ναζί εισβάλλουν στο Καρπενήσι δολοφονώντας αμάχους, λεηλατώντας και πυρπολώντας το. 

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να κτυπήσουν το Καρπενήσι με μονάδα χιλιάδων ανδρών υποστηριζόμενη από τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Μετά από μία εβδομάδα μαχών με τις τοπικές αντιστασιακές ομάδες, η άμυνα διασπάστηκε και οι Ναζί εισέβαλαν στο μαρτυρικό χωριό. Δολοφόνησαν γυναικόπαιδα και ανήμπορους, είτε καίγοντάς τους ζωντανούς, είτε απαγχονίζοντάς τους, είτε θερίζοντάς τους με πυροβόλα· έκαψαν, λεηλάτησαν, ισοπέδωσαν. Αγροτικά προϊόντα, κοπάδια και τρόφιμα τού Ερυθρού Σταυρού, έγιναν λεία τους. Μετά την ισοπέδωση τού Καρπενησίου, συνέχισαν την δολοφονική τους πορεία και στα γύρω χωριά. 



Θα επιστρέψουν έναν χρόνο σχεδόν μετά (τον Αύγουστο τού 1944) για να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους. Έκαψαν ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους τον Γιάννη Ψιλόπουλο μαζί με την σύζυγό του και το κοριτσάκι τους 11 μόλις χρονών. Δολοφόνησαν τον κτηνοτρόφο Σ. Γαλανό μαζί με τα παιδιά του, όπως και τον αυτοκινητιστή Νίκο Τσουκαλά και πέταξαν τα πτώματά τους σε ένα ξεροπήγαδο. Σκότωσαν το κοριτσάκι τού βιβλιοπώλη Κοτοπούλη, την μικρή Ρωξάνη. 

Επίσης, τον ηλικιωμένο Ράτζο και την γυναίκα του. Κρέμασαν στον πλάτανο τής πλατείας Καρπενησίου το Δημ.Τζαμάρα από το Κλαψί, απαγχόνισαν στο δέντρο τής αυλής του τον Γιώργο Τσαβαλιά, έναν  διανοητικά ανάπηρο. Δολοφόνησαν τον Χρήστο Σιαμανή από το Μεγάλο χωριό και το μοναχό Νικόδημο τής Μονής Προυσού. Ακόμη, τραγικό θάνατο βρήκαν η Σταυρούλα Κοντοχρήστου, είκοσι ετών και ο δεκαεξάχρονος αδερφός της Χαράλαμπος......