Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

«Πατριωτικό καθήκον μας η Συμφωνία των Πρεσπών»......


«Πατριωτικό καθήκον μας η Συμφωνία των Πρεσπών»......

«Πατριωτικό καθήκον μας η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός στην Ελλη Στάη - «Αν δεν περάσει η Συμφωνία επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ.Σαμαράς ή ο κ.Καμμένος έχει κάποια ζητήματα θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς », είπε



Mε πρώτο ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη. 

Οπως είπε μάλιστα, η Συμφωνία αποτελεί πατριωτικό καθήκον και τη χαρακτήρισε ως το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι θα «ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν δεν περάσει η Συμφωνία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Αθήνα. Εχει διχάσει, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Με το χέρι στην καρδιά, είναι η καλύτερο δυνατή Συμφωνία; 

Δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί βαρίδι και στερεί από τη χώρα την δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο στο Βαλκάνια. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα μετά την ΄'εξοδο από τα μνημόνια είναι η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου στην περιοχή. 
Εχουμε χρέος ν' αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας αυτής και της δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας στην περιοχή αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα και δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει τη συμφωνία υπό το πρίσμα του πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. Η συμφωνία είναι πατριωτικό μας καθήκον. 


Έχετε την αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έβγαινε κάτι; Είναι μία ειλικρινής απάντηση αυτή που δίνω. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει συνδέσει το όνομα της οικογένειάς του με την επίλυση του μακεδονικού, να έχει αυτήν την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα το πολιτικό όφελος. Είναι μία διαρκής προσπάθεια να βρει λόγους διαφοροποίησης. 

Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «μικροκομματικό όφελος». 
Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά είναι η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά. 

Με δεδομένο ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση και σε διάλογο αρχηγών...

Ενα χρόνο συζητάμε. 

Πότε θα φέρετε στη βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κάποια στελέχη έχουν πει «άμεσα». 

Πριν σας πω. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ξέρει, και δεν ξέρει τα οφέλη. Ολοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, απέναντι στην Ιστορία. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν, αλλά όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους. Τα οφέλη για τη χώρα είναι εμφανή, αλλά η ζημία για τη χώρα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -όλοι θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία- αν μετά από όλα αυτά, που βγάζουν τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το σύνταγμά τους, αν εμείς επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ.Σαμαράς ή αν ο κ.Καμμένος έχει κάποια ζητήματα, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς.

Πηγή: www.protothema.gr