Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’

 

 

Πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’



Αίτημα η αποκατάσταση και η επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα

|> Η Πρωτοβουλία – Παρατηρητήριο “Οι Απ’ Έδω”, διοργάνωσε την διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

«Η Πρωτοβουλία μας ύστερα από εννέα μήνες παρουσίας σε μηνιαίες συναντήσεις, δημοσιεύσεις κειμένων και σχετικής συμμετοχής στο δημόσιο χώρο, διοργάνωσε Διαβούλευση “Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου” στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού.



Παρουσία και ενεργό συμμετοχή είχαν αρκετοί Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες. Παράλληλα διαβάστηκαν επιστολές – παρεμβάσεις από Έλληνες κι Ελληνίδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρειο Ήπειρο που ήταν αδύνατο να συμμετέχουν, ενώ μας τίμησαν και Αλβανοί που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Ήταν μια δημοκρατική διαδικασία που ξεκίνησε τιμώντας τον προσφάτως μεταστάντα αγωνιστή Μιχάλη Χαραλαμπίδη και την Επιτροπή για τη Βόρειο Ήπειρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών που έδρασε στη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια υπήρξε ελεύθερο βήμα για όλους κι όλες με ενδιάμεσες αναγνώσεις των επιστολών – παρεμβάσεων.

Εθίγησαν ζητήματα όπως της εκπαίδευσης, του περιουσιακού, των μειονοτικών και μη μειονοτικών ζωνών, του δημογραφικού προβλήματος και της εγκατάλειψης κάτω από αφόρητες πιέσεις, των μεθοδεύσεων του αλβανικού κράτους, της σκευωρίας κατά των Μπελέρη – Κοκαβέση, του ιστορικού ζητήματος της διεθνούς διαπραγμάτευσης για τη Βόρειο Ήπειρο (1914, 1946) και πλήθος άλλων θεμάτων. Υπήρξαν προτάσεις, που θα υλοποιηθούν με την ευθύνη όλων όσων επιθυμούν να συνεχίσουμε σε κοινές δράσεις. Μεταξύ των άμεσων προτάσεων που διακρίναμε ήταν:


α) η προετοιμασία παράστασης διαμαρτυρίας στον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάσταση και την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου,

β) η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών στη συγκέντρωση επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου και οι κοινές δραστηριότητες μεταξύ βορειοηπειρωτικών και ποντιακών σωματείων,

γ) η συγκρότηση ενός ανοιχτού δημοκρατικού Συμβουλίου,

δ) η προετοιμασία επιτροπών για επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό στην Αλβανία (υποδομές, εκπαίδευση, οικονομία, νομική υποστήριξη, ενημέρωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κ.λπ).

Παρά τους ψιθύρους και τις κακοήθεις παρεμβολές πριν και μετά τις 14 Απριλίου, η Διαβούλευση ήταν ένα γεγονός που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με ήθος και δημοκρατία να αναζητούμε τη δικαιοσύνη, τη
συνεργασία των μερών του σύνολου Ελληνισμού, τη συνεργασία των λαών, με επίκεντρό μας τα δικαιώματα του Γηγενούς και Ιστορικού Ηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αλβανία».