Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Δύο κείμενα του Ε. Χατζόπουλου, προέδρου της ΠΟΘΣ για το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών




1. ΣΚΕΨΕΙΣ-ΙΔΕΕΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ)



8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
14 -16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009



1996 – 2009 πέρασαν 13 χρόνια από τότε που έγινε το 3ο παγκόσμιο συνέδριο στην Κομοτηνή, πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και της Θράκης μας αλλά και έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μια πόλη και ένας νομός με τη δική του ξεχωριστή ιστορία που βυθίζεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η γη όπου αντηχούσε η λύρα του Ορφέα και το ξεφάντωμα των μαινάδων που ακολουθούσαν το Διόνυσο. Έγινε Βυζαντινή επαρχία μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ. και η ιστορία της ταυτίζεται πλέον με την ιστορική εξέλιξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν, διαμόρφωσαν μία καινούργια πραγματικότητα. Μία πόλη και μία περιφέρεια στο κατώφλι Ανατολής και Δύσης που πασχίζει με ανεξάντλητες δυνάμεις για το παρόν και το μέλλον της.
Στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν άλλα 4 συνέδρια. Τελικά τα συνέδρια αυτά είναι μια απλή συνήθεια ή ένας σοβαρός θεσμός? Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
Πολλές φορές προσπαθήσαμε να βρούμε μια απάντηση. Το ψάξαμε από όλες τις πλευρές του, το κλωθογύρισαμε όπως λέμε και από εδώ και από εκεί και άκρη δεν βρήκαμε..
Να σημειώθεί πως συμμετέχουμε σε όλα τα συνέδρια άλλοτε σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής, άλλοτε με εισηγήσεις και παρεμβάσεις γι αυτό δηλώνουμε ότι δεν ήμαστε άμοιροι ευθυνών στο βαθμό που μας ανήκουν.
Κάθε φορά εν ‘όψη των παγκοσμίων συνεδρίων, διαβάζουμε ή ακούμε σχεδόν τις ίδιες εξαγγελίες η και αν ακόμα διαφέρουν φραστικά έχουν περίπου το ίδιο ύφος.
Είναι γνωστό σε όλους ότι σε κάθε συνέδριο κυρίαρχο θέμα είναι η ανάπτυξη της Θράκης, πάγια τακτική θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος Συμφωνούμε μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Και ερωτούμε δεν υπάρχουν άλλα θέματα προς συζήτηση ? Ναι κύριοι σύνεδροι υπάρχουν πάρα πολλά θα τα ακούσετε πιο κάτω. Το θέμα είναι έχουμε την παρρησία για την προβολή τους ??

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς αγαπητοί μου σύνεδροι, εκτός ορισμένων καρεκλοκένταυρων ότι το παγκόσμιο συνέδριο είναι ένα μείζον και εξαιρετικής σημασίας γεγονός τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερικό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο σε εθνικό Και σίγουρα απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων του Θρακικού Ελληνισμού. Και όμως αγαπητοί μου σύνεδροι, το παγκόσμιο συνέδριο Θρακών είναι σαν να μην υπάρχει, αφού στα κιτάπια του Υπουργείου πολιτισμού δεν αναφέρεται πουθενά. Πώς να είναι γνωστό αφού τα συνέδρια μας έχουν την μορφή του ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσαμε αφού η δομή τους δεν έχει διαρκή χαρακτήρα αλλά εφήμερο.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ που στους κόλπους της είναι εγγεγραμμένοι 120 σύλλογοι και συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο περισσότεροι από 80 σύλλογοι είναι ένας δευτεροβάθμιος φορέας που ασχολείται με την ιστορία, τη γεωγραφία, την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό και προπαντός με θέματα που άπτονται των αλησμόνητων πατρίδων και της Θράκης μας.
Δεν ασκούμε πολιτική κυρίες και κύριοι, πολιτισμό αναπαράγουμε και δημιουργούμε και μακριά από εμάς οι προσδιορισμοί, εθνικιστές, σωβινιστές ρατσιστές. Απλά προσπαθούμε οι νέοι μας να ανακαλύψουν τις ρίζες τους για να βαδίσουν συνηδειτοποιημένοι στο παγκοσμιοποιημένο αύριο και αρχή μας είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Δηλώσεις του Τούρκου προξένου, συνέδριο Τούρκων δασκάλων, Πομάκοι, Ρόμ, σχολικές εκδρομές, τουριστικός οδηγός της Michelin και τόσα άλλα θέματα. χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και να τολμούμε εκεί όπου δεν μπορούν για ευνόητους λόγους ορισμένοι,

Το στοιχείο εκείνο που είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, είναι ότι η οργάνωση των συνεδρίων πάσχει επειδή δεν είναι η πρέπουσα. Γιατί όμως?? Θα προσπαθήσουμε σαν Π.Ο.Θ.Σ. να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, οι οποίες τίθενται υπό την κρίση σας.. .

1ον) Η οργάνωση ενός συνεδρίου και μάλιστα παγκοσμίου πρέπει να έχει αρχικά βάθος χρόνου για την προετοιμασία του και όχι 4 με 5 μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης του με τρεις συνεδριάσεις άντε τέσσερες της οργανωτικής επιτροπής. και να συμμετέχουμε σε αυτές χωρίς όραμα χωρίς σχεδιασμό και να καταφεύγουμε σε επινοήσεις της τελευταίας στιγμής. Δέκα πέντε μέρες πριν την έναρξη του, τελευταία συνεδρίαση δεν είχαν κατατεθεί θεματικές ενότητες και εισηγητές , απλά τονίσθηκαν για μια ακόμη φορά οι άξονες τους συνεδρίου. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής βρίσκονται προ τετελεσμένου γεγονότος.

2ον) Δεν μπορεί το νέο συνέδριο να ξεκινάει χωρίς να γίνεται τουλάχιστον ένας μίνι απολογισμός του προηγουμένου. Δεν πρέπει οι σύνεδροι να παραμένουν στην άγνοια και στην αβεβαιότητα ή τουλάχιστον να ενημερώνεται η οργανωτική επιτροπή του νέου συνεδρίου και υπό μορφή ανακοινώσεως να διανέμεται στους συνέδρους.

3ον Χρειάζεται τόλμη σε ότι αφορά την επιλογή των εισηγήσεων και όχι φοβία μήπως και διαταράξουμε τα κακώς κείμενα και τι θα κάνουμε μετά.

4ον) Ο πακτωλός των χρημάτων που ξοδεύεται θα πρέπει να έχει ανταποδοτικότητα, και ανταποδοτικότητα κατά την ταπεινή μας άποψη είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και τα έργα και όχι τα ευχολόγια.

5ον) Με τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δομές τους και τις συμπεριφορές ορισμένων τοπικών και πολιτειακών αρχόντων έχουμε απομακρύνει τους απανταχού της γης Θρακιώτες, και συμμετέχουν μόνο οι διάσπαρτοι στον Ελλαδικό χώρο. Αναλογισθήκαμε όμως ποτέ το γιατί?, Ψάξαμε να βρούμε τις αιτίες αποχής τους? Σίγουρα ΟΧΙ ,απλά τους στέλνουμε μια επιστολή για να βγούμε από την υποχρέωση και τελειώσαμε και όταν συμμετέχουν τους δίνουμε ΜΟΝΟΝ 5 λεπτά για να κάνουν παρέμβαση. Και μετά ζητάμε τη συμπαράσταση της ομογένειας.. Αν είναι δυνατόν.

6ον) Φοβούμαστε ότι στα επόμενα χρόνια, θα στερηθούμε και τους Θρακιώτες του Ελλαδικού χώρου αφού συνεχώς φθίνει η αναφορά στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, στην ιστορία της Θράκης, στην ανάδειξη των προσωπικοτήτων της με τη δικαιολογία ότι έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές, δεν είναι αλήθεια, και ότι δεν πρέπει να γυρίζουμε πίσω. με το σκεπτικό ότι η επιστροφή στα παλιά ξύνει πληγές και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα..

7ον ) Και όλα αυτά γιατί δεν τολμούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των απλών ανθρώπων, επειδή φοβόμαστε να βγούμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και προσκλήσεις της απλής καθημερινότητας και να δώσουμε τις λύσεις που πρέπει, και μη νομίσετε πως δεν υπάρχουν οι λύσεις. Το πρόβλημα είναι ποιος θα τολμήσει να τις παρουσιάσει και προπαντός να τις εφαρμόσει από τους τοπικούς άρχοντες που είναι καθ ύλη αρμόδιοι.

Αυτές και πάρα πολλές άλλες ατέλειες που σίγουρα υπάρχουν αλλά δεν καταγράφονται λόγω χρόνου δικαιολογούν την αγωνία μας για την πορεία των συνεδρίων που για μας πιστεύουμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση τους

Καιρός όμως να περάσουμε και στο δια ταύτα, δηλαδή πώς οραματιζόμαστε τη δομή και τη λειτουργία των συνεδρίων που για μας, την Π.Ο.Θ.Σ. είναι σοβαρότατος θεσμός, είναι ένα βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα και όχι Αυγουστιάτικες διακοπές. Γιατί δουλέψαμε και αυτή τη φορά σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής, καταθέτοντας, ιδέες, προτάσεις και οργανώνοντας την προσυνεδριακή ημερίδα της Θεσσαλονίκης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με αξιοσημείωτες θεματικές ενότητες και αξιόλογους εισηγητές όπως¨ «Οι Έλληνες Πομάκοι, παρελθόν-παρόν και μέλλον για τη Θράκη», με τον Γιάννη Κουριαννίδη, «Θρακικός Ελληνισμός-ταυτότητα και η γονοκτονία του, με τον Φάνη Μαλκίδη, «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι σε μία νέα κοινή ιστορική προοπτική» με τον πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο και «Διαμορφούμενο περιβάλλον-κίνδυνοι- ευκαιρίες-προοπτικές από τη διέλευση των αγωγών» με τον Γιάννη Φωτιάδη και όμως αγαπητοί μας σύνεδροι η επιβράβευση μας ήταν να μας απαξιώσουν και να μας φιμώσουν.
Στέλνουμε το μήνυμα ότι η Π.Ο.Θ.Σ. έχει τον κόσμο της, έχει έργο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, έχει λόγο και προπαντός όραμα, διάθεση και μεράκι γιατί νοιάζεται για τη Θράκη μας.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε προς την ολομέλεια του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών την οποία και θεωρούμε την μοναδική υπεύθυνη ζητώντας από αυτή να αποφασίσει για την τύχη αλλά και για τη μελλοντική δομή των συνεδρίων.

1ον) Τα συνέδρια δεν πρέπει να οργανώνονται από δημοτικούς ή πολιτικούς φορείς αλλά από ένα μόνιμο φορέα, που να μην έχει εξάρτηση από την πολική. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε το Ίδρυμα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, να καταστεί μη «κυβερνητική οργάνωση» και να επιφορτισθεί με καθήκοντα για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης και της υλοποίησης των συνεδρίων και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να τα αναλάβουν οι Ομοσπονδίες.

2ον) Να δημιουργηθεί αμέσως μετά μία μόνιμη διαρκής γραμματεία που θα την πλαισιώσουν αξιόλογοι επιστήμονες γνώστες της ιστορίας της Θράκης και του Θρακικού Ελληνισμού και προπαντός της πολυπολιτισμικής καθημερινής ζωής της Θράκης. Η γραμματεία αυτή θα οργανώσει ομάδες εργασίας τα αποτελέσματα των οποίων θα υποβάλλονται στη διαρκή γραμματεία για επεξεργασία και προώθηση, συνεπικουρούμενη και από τις Ομοσπονδίες.

3ον) Η γραμματεία αυτή θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα μπορεί να δώσει τις απαντήσεις εκείνες σε όλους εκείνους που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε όσους προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία μας, όρα καθηγητή Αλέξη Ηρακλείδη και να μάθουν ιστορία στη φιλόδοξη νεαρά Χαντισέ, ότι τα Σκόπια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ακόμη ότι στη Θράκη ζουν Μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες και όχι Τούρκοι !

4ον) Η γραμματεία θα είναι εκείνη που θα προσδιορίζει τις θεματικές ενότητες, μετά από τις εισηγήσεις των συνεργαζομένων φορέων και θα δίνει τις ανάλογες απαντήσεις, όπως τονίστηκε παραπάνω, χωρίς το φόβο απώλειας ψήφων.

5ον) Θα φροντίζει για την υλοποίηση των ψηφισμάτων και των συμπερασμάτων του συνεδρίου, θα κυκλοφορεί έγκαιρα τα πρακτικά του συνεδρίου , θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες φορείς και θα κάνει τον απολογισμό της στο νέο συνέδριο.

6ον) Προτεινόμενα θέματα θα είναι ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η παράδοσή της, οι προσωπικότητες της, η καθημερινότητα, η ιστορία της αγαπητοί μου σύνεδροι γιατί σε λίγο τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν ούτε τη Δόμνα Βισβίζη , ούτε τον Πατριάρχη Κύριλλο τον ΣΤ αλλά και τόσες άλλες ηρωικές μορφές που διέθεσαν οικογένεια και υπάρχοντα, για την ελευθερία του γένους

7ον) Τέλος αν δεν αλλάξει η δομή της οργάνωσης, και παραμείνει ως έχει, τότε προτείνουμε η οργανωτική επιτροπή να έχει την εξής σύνθεση.
Ο Δήμαρχος της πόλης που το οργανώνει, η ΤΕΔΚ, του Νομού, ο Νομάρχης, ο υπερνομάρχης, η τοπική εκκλησία, οι τοπικοί φορείς και οι ομοσπονδίες, Οι υπόλοιποι περισσεύουν. Αυτοί που θεωρούμε ότι περισσεύουν είναι αυτοί που σνομπάρισαν το συνέδριο και ελαμψαν με την απουσία τους.
.
Θα μπορούσαμε σε αυτό το συνέδριο να μιλήσουμε για τα Ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής για την καταβολή των αποζημιώσεων από την Αμερικανική ασφαλιστική εταιρία μεθοδεύοντας τη διεκδίκησή τους όπως και για τη διεκδίκηση των περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες, όπως κάνουν οι απόγονοι των Αμερικανών πολιτών της εποχής εκείνης καθώς. και τόσα άλλα. Δυστυχώς.

Σαν επίλογο θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πάντες ότι η συμμετοχή των ομοσπονδιών στην οργανωτική επιτροπή είναι αναντικατάστατη σύμφωνα και με το ψήφισμα του 7ου συνεδρίου. Άλλωστε όλα τα συνέδρια, όπως των Ποντίων, των Κρητών των Ηπειρωτών, των Βλάχων κλπ τα αναλαμβάνουν οι ίδιες οι ομοσπονδίες τους. και οι Δήμοι και οι Νομαρχίες και η πολιτεία γενικότερα τα στηρίζουν. Καιρός να το τολμήσουμε και εμείς έχουμε τη θέληση, έχουμε τη δύναμη ας προχωρήσουμε λοιπόν όλοι μαζί. Για να σταματήσουμε να αποτελούμε την εξαίρεση.

Επισημαίνουμε ότι πολιτισμός και πολιτική είναι δύο αλληλένδετες έννοιες με κοινή αφετηρία που αν πορευθούν ξεχωριστά το αποτέλεσμα είναι η αποτυχία. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη οι δύο έννοιες να συνυπάρχουν και να συμπορεύονται για την επίτευξη κοινών αλλά ουσιαστικών στόχων

Δεν μας τρομάζει το γεγονός ότι η ομοσπονδία μας δεν είχε βήμα σε αυτό το συνέδριο. Θα μας τρόμαζε αν ήμασταν κενοί περιεχομένου , εμείς με τις θέσεις μας και τις ενέργειες μας αποδείξαμε το αντίθετο, και όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, και καλά θα κάνουν ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. και να σημειώσουν ότι η Π.Ο.Θ.Σ. δεν είναι αντικείμενο προς χρήση και προπαντός δεν υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η ιστορία δεν βλάπτει, απεναντίας διδάσκει για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και ενωμένοι με αμφίδρομη την ειλικρίνεια να πορευθούμε στο μέλλον.

Το παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών που πρώτοι συμβάλλαμε για τη γέννησή του, πρέπει να είναι βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα και όχι μία θερινή συγκέντρωση για δημόσιες σχέσεις και για να αναδείξουμε ορισμένους που θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μερικές ακόμη αράδες στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Τονίζουμε και επιμένουμε ότι θέλουμε ένα συνέδριο αντάξιο της δομής και της φήμης του « Πανθρακικού συνεδρίου του 1918» που με τις ενέργειες του και προπαντός τις αποφάσεις του συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Θράκης μας. Το συνέδριο αυτό το είχαν οργανώσει οι σύλλογοι της εποχής εκείνης που σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τον τίτλο ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών, της Βέροιας της Κατερίνης και πολλοί άλλοι.
Σας καταθέτω αντίγραφα των πρακτικών του συνεδρίου καθώς και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης.

Αυτές είναι σε πολύ γενικές γραμμές οι προτάσεις της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Και τολμάει να τις καταθέσει ενυπογράφως στη γραμματεία του συνεδρίου , διαμαρτυρόμενη συγχρόνως κατά της οργανωτικής επιτροπής του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου για έλλειψη παρρησίας, θέσεων, ιδεών, καθώς και για την πλήρη αδιαφάνεια των προθέσεων της και δηλώνουμε ότι θα ήμαστε στη διάθεση όσων ζητήσουν την βοήθεια μας.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι σας ευχαριστώ που ακούσατε με προσοχή τις θέσεις της Π.Ο.Θ.Σ.

Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ο πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Ελένη Γκαιτατζή



2. ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ


Τώρα που πέρασε η ένταση και η συναισθηματική φόρτιση και το πνεύμα είναι πολύ πιο καθαρό υπάρχει η δυνατότητα της σωστής κριτικής για την επιτυχία ή μη του συνεδρίου.
Όπως κάθε συνέδριο έτσι και αυτό έγραψε τη δική του ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η οργανωτική επιτροπή προσπάθησε τα μέγιστα για την επιτυχία του πλην ορισμένων που κατά την άποψη μας δεν τους ενδιέφερε και πολύ γι αυτό και απουσίαζαν από αυτό.
Θετικά και αρνητικά στοιχεία συμπληρώνουν το πάζλ του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών.
Θα ξεκινήσω να το σχολιάζω παρουσιάζοντας πρώτα τα αρνητικά στοιχεία όπως αυτά καταγράφηκαν και σχολιάστηκαν από την πλειοψηφία των συνέδρων.
1ον) Οι θεματικές ενότητες δεν άγγιξαν κανέναν απολύτως από τους συνέδρους, είτε γιατί αυτές ήταν πασίγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως ο «αγωγός Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι αγωγοί» που παρά τις προσπάθειες του νεαρού εισηγητού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα μέχρι που κατέβηκε δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε τι έλεγε και τι προσπαθούσε να παρουσιάσει. Η μόνη που ίσως είχε κάποιο ενδιαφέρον ήταν αυτή που είχε σχέση με τη θέση της Θράκης σύμφωνα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον παρευξείνιο χώρο.
Κατά γενική ομολογία οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν ουσιαστικά και τυπικά έπρεπε να παρουσιαστούν στην ολομέλεια του νομαρχιακού συμβουλίου ή στο διευρυμένο συμβούλιο της περιφέρειας. Για μας την Π.Ο.Θ.Σ. αλλά και για τις άλλες ομοσπονδίες στον τομέα αυτό υπήρξε πλήρης απογοήτευση και δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις της Π.Ο.Θ.Σ. για την έντονη της διαμαρτυρία.
2ον) Ο χρόνος που διατέθηκε στους συνέδρους για να κάνουν τις παρεμβάσεις τους ήταν ολιγόλεπτος με αποτέλεσμα να μην διατυπωθούν όλες οι θέσεις. Γεγονός ότι οι ομοσπονδίες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα συνέδρια να μην έχουν τη δυνατότητα να δευτερολογήσουν.
3ον0 Απουσίαζαν για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της ομογένειας
4ον)Και πάλι δεν απόφευχθηκαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Λυπηρό μεν αλλά γεγονός.

Και ας έρθουμε στα θετικά του συνεδρίου που ομολογουμένως ειδικά ο κ. Δημήτριος Κοτσάκης, Δήμαρχος Κομοτηναίων και οι άμεσοι συνεργάτες του με άριστα το 10 παίρνουν 20 με τόνο.
1ον) Για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεδρίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, η παρουσία του οποίου λάμπρυνε το συνέδριο και έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί και αυτό σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και στον απόδημο Ελληνισμό
2ον) Η φιλοξενία για τους συνέδρους, απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο φιλόξενη είναι η Θράκη μας με τη ζεστή της αγκαλιά και την αγάπη των κατοίκων της..
3ον) Η ομοψυχία των συνέδρων απέδειξε και αυτή τη φορά ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές νταμπέλες, και έστειλαν το μήνυμα ότι οι ομοσπονδίες μπορούν να συνεργάζονται και χωρίς την ύπαρξη συνομοσπονδίας, η οποία προβλήματα μόνο θα σωρεύσει και θα είναι αναποτελεσματική.
4ον) Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες της Θράκης. Μεταξύ αυτών, μετά από εισήγηση της Π.Ο.Θ.Σ. ήταν και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΧΑΡΙΛΑΟΥ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για την αδιάλειπτη προσφορά του στην διατήρηση και αναβίωση της Θρακικής παράδοσης και της ιατρικής έρευνας.
5ον) Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αντί ψηφίσματος που παρουσίασε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Δημήτριος Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηναίων, ενστερνίζονται σε πολλά σημεία τις θέσεις της ΠΟΘΣ όπως αυτές παρουσιάσθηκαν στην παρέμβαση της.,