Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Νέα έκδοση για τη Μικρά Ασία


Νέα έκδοση για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής- Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Ελληνισμού .«Τρεις Χιλιετίες Μικρασιατικού Πολιτισμού. Επιστήμες- Γράμματα-Τέχνες». Πρακτικά 3ου Συμποσίου Νέα Ιωνία.


Ο καλαίσθητος αυτός τόμος με τίτλο «Τρεις Χιλιετίες Μικρασιατικού Πολιτισμού. Επιστήμες- Γράμματα-Τέχνες», περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις των εισηγητών που έλαβαν μέρος στο Γ’ Συμπόσιο Μικρασιατικού Πολιτισμού που διεξήχθη στη Νέα Ιωνία Αττικής με πρωτοβουλία του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ.)
Προτάσσεται ο Πίνακας των μελών της τιμητικής Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής (σ.9), ακολουθεί το Πρόγραμμα (σσ. 10-12), κατάλογος των Εισηγητών (σσ.13-15), ο χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικου μενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ (σσ. 19-20), οι χαιρετισμοί των επισήμων (σσ. 21-28), η απονομή της τιμής στην Κυρία Νάνσυ Χόρτον κόρη του αμερικανού διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον (σσ.29-32), η ο ποία υπήρξε το τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου, και ακολουθούν τα Κείμενα των εισηγητών. Οι Τίτλοι των ανακοινώσεων είναι οι εξής: Ν. Ουζούνογλου «Μικρά Ασία: Γενέτειρα των Επιστημών-Τεχνολογίας και Ιατρικής» (σσ. 35-47), Χ. Μπαλόγλου «Η πολιτιστική πολιτική των Ατταλιδών βασιλέων της Περγάμου» (σσ. 49-76), Γ. Ματσόπουλος «Η Ιατρική παράδοση στη Μικρά Ασία» (σσ. 77-90), Α. Παυλίδης «Η δυναμική της μικρασιατικής παράδοσης» (σσ. 91- 95),
Β. Καραγεώργος «Η σημασία της Μικράς Ασίας για το Βυζάντιο
Χρ. Παπασωτηρίου «Το Βυζάντιο στη Μικρά Ασία» (σσ.107-111), Μ. Μελετόπουλος «Οικονομικές προϋποθέσεις του Μικρασιατικού Πολιτισμού» (σσ. 121-139), Γ. Ντέλλας «Οι εκκλησίες της Παναγίας της Πυργιώτισσας και του Αρχάγγελου Μιχαήλ-Ταξιάρχη στο Λιβίσι της Μ. Ασίας» (σσ. 141-155), Μ. Γ. Βαρβούνης «Μικρασιατικός και Σαμιακός λαϊκός Πολιτισμός: ταυτότητες, ετερότητες και πολιτισμικές διαδρομές» (σσ. 156-166), Θ. Μαλκίδης «Μορφές πολιτισμού στον Πόντο τον 19ο και 20ο αιώνα» (σσ. 169-185), Φλωρίν Μαρινέσκου «Πολιτικές προσωπικότητες του Ελληνισμού που έδρασαν στον ευρύτερο Μικρασιατικό χώρο: οι οικογένειες Μουρούζη-Υψηλάντη. Οι σχέσεις αυτών με τη Μολδαβία και Βλαχία» (σσ. 187-195), Ευ. Ζεγκίνης «Θρησκευτικές και πολιτιστικές σχέσεις των ετεροδόξων δερβίσηδων της Μικρασίας με τους Ελληνορθοδόξους πληθυσμούς» (σσ. 197-209), Ν. Βικέτος «Ιερός Πολύκαρπος. Το εβδομαδιαίο θρησκευτικό περιοδικό της Σμύρνης κατά την πρώτη περίοδο της εκδοτικής του πορείας (1911-1914) (σσ215-233) Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου «Το ελληνικό θέατρο στη Σμύρνη. Μία σφαιρική προσέγγιση (σσ. 225-237).
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των εισηγήσεων, και ειδικό εκείνων που είναι βιβλιογραφικά ενημερωμένες, είναι η πρωτοτυπία των διαπραγματευομένων θεμάτων, η σαφήνεια των νοημάτων και απόψεων, ενώ μία πρόσθετη ιδιότητα είναι η καταχώριση ερωτήσεων και της σχετικής συζητήσεως που ακολούθησε μετά από ορισμένες εισηγήσεις.
Η άρτια, καλαίσθητη τυπογραφικά και ταχεία έκδοση του τόμου οφείλει πολλά στην φροντίδα και τον συντονισμό του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Χάρη Σαπουντζάκη ενός ακαμάτου και αόκνου μελετητή του Μικρασιατικού πολιτισμού. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται σε όλους τους συντελεστές της εκδόσεως.