Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Απεβίωσε ο Ακαδημαικός Θεοχάρης Κεσσίδης

Απεβίωσε ο ακαδημαικός Θεοχάρης Κεσσίδης

Έφυγε από τη ζωή, στην Αθήνα, ο ακαδημαϊκός «της Διασποράς της πρώην ΕΣΣΔ», ιστορικός και φιλόσοφος, Θεοχάρης Κεσσίδης.


Ο Θεοχάρης Κεσσίδης γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Σάντα της περιοχής Τσάλκας της Γεωργίας. Το 1946 τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου «Μ. Β. Λομονόσοφ» της Μόσχας, το 1949 τις προδιδακτορικές σπουδές και το 1950 υποστήριξε τη διατριβή του ως υποψήφιος διδάκτορας, με θέμα: «Η φιλοσοφία του Ηρακλείτου Εφέσιου».
Το 1968 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η πρώιμη αρχαιοελληνική φιλοσοφία απέναντι στο μύθο, την τέχνη και τη θρησκεία».
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο «Μ. Β. Λομονόσοφ» της Μόσχας, στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών «Β. Ι. Σούρικοφ» και στο Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών «Μόρις Τορέζ» της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο τομέας των επιστημονικών ενδιαφερόντων του ήταν η αρχαιοελληνική φιλοσοφία και η σοβιετολογία, τα προβλήματα γενετικής του ανθρώπου και τα εθνολογικά προβλήματα.
Από το 1970 μέχρι το 1992 εργάστηκε ως καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, νυν Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Ερευνών της Μόσχας, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και από το 1987 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες του εκδόθηκαν στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, σλοβακικά, τσεχικά, ρουμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γεωργιανά, εσθονικά, ουκρανικά, πολωνικά και ρωσικά.
Τον Ιούλιο του 2002, του απενεμήθη ο «Χρυσός Σταυρός Τιμής» από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, με την ευκαιρία της 28ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του από τις εκδόσεις Γόρδιος και αφοί Κυριακίδη
(2008)
Η φιλοσοφία της ιστορίας του Θουκυδίδη και η σύγχρονη εποχή, Γόρδιος
(2006)
Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία, Ακαδημία Αθηνών
(2006)
Ηράκλειτος, Γόρδιος
(2004)
Από τον μύθο στον λόγο, Γόρδιος
(2002)
Φιλοσοφικά και ηθικά προβλήματα της γενετικής του ανθρώπου, Παρασκήνιο
(2001)
Ο Σωκράτης, Γόρδιος
(2000)
Η αρχαιότητα και η σύγχρονη εποχή, Γόρδιος
(1999)
Ονομαστοί Έλληνες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τον 20ο αιώνα, Κυριακίδη Αφοί, [επιμέλεια]
(1996)
Η ιστορική πορεία των Ελληνοποντίων, Κυριακίδη Αφοί

και έχουν δημοσιευτεί τα κείμενά του Θεοχάρης Κεσίδης, “Εν αρχή ήσαν οι Έλληνες. Οι Ελληνοπόντιοι του Καυκάσου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα”, εφημ. Νέα της Μόσχας, Νοέμβριος 1988, σ. 22-23. Θεοχάρης Κεσσίδης, “Για την πολιτιστική κατάσταση των Ελληνοποντίων”, περ. Νέοι Καιροί, τεύχ. 11, 7Μαϊου 1989, σ, 22. . Κεσίδης, «Η εδαφική διάταξη των Ελλήνων της ΕΣΣΔ», Νέοι καιροί: σοβιετικό πολιτικό περιοδικό 3 (Μάρτης 1989): 37.