Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γενοκτονία



Φάνης Μαλκίδης:

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί μία νίκη της συνέπειας και της πίστης στο τελικό αποτέλεσμα


Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, ο Δήμος Δράμας, η ΤΕΔΚ Δράμας και τα Ποντιακά σωματεία του νομού Δράμας, στην κεντρική πλατεία της Δράμας।


Τελικά όλοι κάποια στιγμή δικαιώνονται! Μπορεί η απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, που υιοθέτησε το ψήφισμα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, να φαίνεται σε μερικούς άσχετη με τα Ελληνικά συμφέροντα και επιδιώξεις, αλλά στη πραγματικότητα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων, για την οποία υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη με την αναγνώριση από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας την 11η Μαρτίου।
Η απόφαση της Σουηδικής Βουλής για το θέμα της γενοκτονίας, αποτελεί μία νίκη της ιστορίας της αλήθειας έναντι της πολιτικής και των συμφερόντων. Το ψήφισμα , αποτελεί μία νίκη της συνέπειας και της πίστης στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας της Διασποράς, η οποία κινήθηκε έξω από κρατικές λογικές και συμφέροντα, υλοποιώντας το αίτημα για αναγνώριση ενός αποσιωπημένου εγκλήματος. Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση, την επανάληψη και την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας। Το ψήφισμα αποτελεί και ένα προηγούμενο για να ανοίξει ο κύκλος και αλλού για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων, η οποία υλοποιήθηκε από τον ίδιο θύτη, τον ίδιο υπεύθυνο, την Τουρκία. Στις 11 Μαρτίου, το Σουηδικό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι ήταν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ η βαρβαρότητα που υπέστησαν οι Έλληνες από το οθωμανικό και το τουρκικό κράτος, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Γενοκτονία των Ελλήνων, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία . Τώρα, είναι ώρα και η Τουρκία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των Γενοκτονιών που έχει διαπράξει, χωρίς να τις αρνείται. Είναι ένα βήμα μπροστά για την αλήθεια, είναι μία πράξη θάρρους αναγνώρισης των εγκλημάτων και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.