Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κοσσυφοπέδιο

NAFTEMPORIKI.GRΠέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 16:58Τελευταία Ενημέρωση : 22/07/2010 18:40222 λέξειςURL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1846130


Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η μη δεσεμυτική απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί προσφυγή της Σερβίας κατά της νομιμότητας της απόσχισης του Κοσόβου, με το επιχείρημα ότι αποτέλεσε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Οι ΗΠΑ και άλλες 68 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για τα αποσχιστικά κινήματα παγκοσμίως, ενώ περισσότερες χώρες αναμένεται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τονίζοντας ότι συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Εκτίμησε δε ότι βοηθάει στη δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων, σημειώνοντας πως ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.
Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στο Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.
Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Κ. Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο.
Πηγή: Reuters