Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σεπτεμβριανά 1955

Σεπτεμβριανά: 55 χρόνια από το πογκρόμ του ‘55 στην Πόλη
55 χρόνια από το πογκρόμ του ’55 στην Πόλη
Επετειακό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί και στην Αθήνα όπως και τις περισσότερες πόλεις.
Συνέντευξη:Νεοκλής Σαρρής: “Μια άλλη διάσταση για τα Σεπτεμβριανά”Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση για τα γεγονότα της 6ηςΣεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μάς δίνει στη συνέντευξη του ο κορυφαίοςΈλληνας τουρκολόγος και ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο, ομότιμοςκαθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής.
ΚΕΙΜΕΝΑ:Φάνης Μαλκίδης, δρ Κοινωνικών Επιστημών: “Ο ρόλος του προξενείου της Τουρκίαςστην Κομοτηνή”Η εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό προξενείο ωςδιαχρονικό μέσο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και η προβοκάτσια στολεγόμενο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη.
Hamit Bozarslan: “Τρία σημεία για τα Σεπτεμβριανά και τη βία”Το συγκλονιστικό κείμενο του καθηγητή στην EHESS (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στιςΚοινωνικές Επιστήμες) στο Παρίσι και συνδιευθυντή στο Ινστιτούτο Ερευνών τουΙσλάμ και των κοινωνιών του μουσουλμανικού κόσμου, αποτελεί εισήγηση στοδιεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε στην Αθήνα η Οικουμενική ΟμοσπονδίαΚωνσταντινουπολιτών το 2008.
Ανταπόκριση από την ΚωνσταντινούποληΑλέξανδρος Μασσαβέτας: “Τα Σεπτεμβριανά και ο αγώνας κατά του παρακράτους”“Τα Σεπτεμβριανά δεν μας ήρθαν απ' το πουθενά. Ήταν κρίκος της αλυσίδας τωνγεγονότων που εφαρμόζονται από τις αρχές του 20ού αιώνα και εντεύθεν καιαποσκοπούν στην αποψίλωση και τελική εξαφάνιση του ελληνικού πληθυσμού τηςΠόλης”, τονίζει στον ανταποκριτή Μακεδονίας ο εκδότης της "Απογευματινής",ομογενειακής εφημερίδας της Πόλης Μιχάλης Βασιλειάδης.
Η εισαγωγή του αφιερώματος:
Σε χώρες όπως η Τουρκία, γεγονότα αντίστοιχα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίουτου 1955 δεν πραγματοποιούνται αυθόρμητα και ούτε αποτελούν παράγωγα λαϊκήςαγανάκτησης. Ακόμη και η μικρής ισχύος προβοκατόρικη έκρηξη στο αποκαλούμενοσπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, που θεωρήθηκε έναυσμα για την έναρξη τουπογκρόμ, φανερώνει την ενδελεχή προπαρασκευή του. Δεν είναι τυχαίο πως ταγεγονότα αυτά παραλληλίστηκαν με τη Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία, πουθεωρείται η απαρχή του Ολοκαυτώματος. Η αθρόα λαϊκή συμμετοχή και τα καλάστοχευμένα αποτελέσματα των βανδαλισμών του τουρκικού όχλου αποδεικνύουν τημεθόδευσή τους από το βαθύ και το επίσημο τουρκικό κράτος.Οι Έλληνες, εν πρώτοις και κατ' εξοχήν, αλλά και οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι,παραδόθηκαν στα χέρια και τις προθέσεις των βανδάλων. Αυτός άλλωστε ήταν και οπρωταρχικός τους σκοπός: να τους δείξουν πως ήταν ανυπεράσπιστοι και κυρίωςανεπιθύμητοι και αχρείαστοι πλέον στα πατρογονικά τους χώματα και τις εστίεςτους.Δολοφονίες, κακοποιήσεις, βιασμοί, εξευτελισμοί, διαπομπεύσεις κληρικών,βεβηλώσεις και καταστροφές εκκλησιών, κοιμητηρίων, οστεοφυλακίων και λοιπώνμνημείων, λεηλασίες καταστημάτων και οικιών, δεν αποτελούν απλά γεγονότα τουκανονικού αστυνομικού δελτίου.Πώς λοιπόν οι Ρωμιοί της Πόλης, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, μέσα σ' αυτή τηνπλήρη τους απόγνωση να μη βλέπουν οφθαλμοφανώς την Παναγία να θρηνεί;
Κείμενο, επιμέλεια αφιερώματος, συνέντευξη: Στέλιος Κούκος
Το αφιέρωμα της "Μακεδονίας της Κυριακής" 5 Σεπτεμβρίου 2010 σε μορφή pdf αρχείου εδώ