Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εορτασμός Του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Παναγία Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών

Εορτασμός Του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Παναγία Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Παναγίας Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών. Ανήμερα του Γενεσίου της Θεομήτορος δόθηκε συναυλία «εις δόξα εκείνης» με την ανταπόκριση όλων των Ποντίων επωνύμων και μη.
Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε η έναρξη της Ποντιακής συναυλίας.
Παρουσιαστές της εκδήλωσης οι Γιώργος Κυριακίδης, Αλεξάνδρα Ζαγγελίδου και Στέλλα Καμπουρίδου. Στην αρχή παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό της μονής από την ίδρυση της Μονής στον Πόντο έως σήμερα. Στη συνέχεια ακολούθησε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νομού Σερρών σε 4 τραγούδια ανάλογα του ύφους της εκδήλωσης, συνοδευόμενοι από την λύρα του Δημήτρη Μερτζιανίδη.
Ακολούθησαν οι καλλιτέχνες Αντώνης Πιλαλίδης, Παντελής Κιρκενίδης, Ευθύμης Γαργαϊτίδης, Κώστας Ξενίδης, Λεωνίδας Αποστολίδης, Δημήτρης Μερτζιανίδης, Στέλιος Ζημπιλιάδης, Σάββας Φερενίδης, Μιχάλης Κουρτίδης, Αλέξης Στεφανίδης, Γιώργος Μωυσιάδης, Κώστας Τυρεκίδης, Αβραάμ και Γιάννης Γκόσιος, Στάθης Κατής και Άγγελος Τοπαλίδης. Ενδιάμεσα από τις ερμηνείες προστέθηκαν οι απαγγελίες από τους παρουσιαστές, οι οποίες χρωμάτισαν την εκδήλωση. Πολύ περισσότερο όμως έδωσαν χρώμα τα ποιήματα από τους Χαραλαμπίδη Παναγιώτη και Ειρήνη που ξεσήκωσαν το πλήθος των Ποντίων, όπως και τους 2 μικρούς Χαραλαμπίδη Παναγιώτη και Ελένη Αρβανιτάκου στο νταούλι που συνόδευσαν τους οργανοπαίκτες με το χτύπημά τους. Η εκδήλωση έκλεισε με την συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων από της Εύξεινο Λέσχη Σερρών, Σύλλογο Πλατανακίων, Σύλλογο Παφραίων Σιντικής, Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών Θεσσαλονίκης, Σύλλογο Νεοχωρίου, Κομνηνών Σιδηροκάστρου και Σύλλογο Ποντίων Βυρώνειας, που έδωσαν ένα πανηγυρικό κλείσιμο στην εκδήλωση.
Με το πέρας της εκδήλωσης η γερόντισσα Ευφημία ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης αποδίδοντάς τους αναμνηστικά. Η συμβολή στης γερόντισσας αυτής είναι σημαντικότατη στην ανάδειξη της Μονής και την άνοδό της σε όλους τους τομείς οργάνωσης, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
Σε αυτό το όμορφο και ευλογημένο μέρος έλαβε χώρα η παραπάνω εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη, όπως και η εορτή την Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουνίου και διαλαλεί σε όλους τους Ποντίους και μη, ότι ο βίος των Ποντίων είναι συνυφασμένος με την θρησκευτική λατρεία. Η χάρη της Παναγίας ας φτάσει σε όλο τον κόσμο και να τους δώσει δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Καρακασίδης Σάββας