Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Να απελευθερωθεί Ραγκίπ Ζαράκολου Անյապաղ պահանջել Ռակըպ Զարաքօլուի ազատ արձակումը

Εφημερίδα ΑΖΑΤ ΟΡ

Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2011
Θεοφάνης Μαλκίδης

Τουρκία: Το κράτος- φυλακή και ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου
Դասաւորում


Να απελευθερωθεί ο Ραγκίπ Ζαράκολου,
αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων
και των Αρμενίων και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι
Το κράτος – πρωτεύουσα των φυλακών του πλανήτη
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια συνεχών δολοφονιών, αγνοουμένων, καταπίεσης, τυραννίας και λευκών κελιών στην Τουρκία.
Η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών, με κριτήριο τον αριθμό των φυλακών της. Διαθέτει 19 διαφορετικούς τύπους φυλακών, πάνω από 650 φυλακές και δεκάδες φυλακές τύπου F (λευκά κελιά). Συνολικά ο πληθυσμός των φυλακών της Τουρκίας ξεπερνάει τον πληθυσμό δέκα μεγάλων πόλεων!
Η Τουρκία έχει φυλακίσει χιλιάδες άνθρωποι για τις ιδέες τους μεταξύ των οποίων 18 δήμαρχοι, 6 βουλευτές και 70 δημοσιογράφοι.
Η επιχείρηση όμως φίμωσης των λαών της Τουρκίας εντάθηκε στις αρχές Οκτωβρίου όταν με πρόσχημα την κρίση στο Κουρδικό ζήτημα, το κράτος- φυλακή ανέλαβε μία νέα εκστρατεία εναντίον των πολιτών που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Ο Ραγκίπ Ζαράκολου (αριστερά) και ο Θεοφάνης Μαλκίδης (δεξιά)
κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου
με θέμα
“Τρεις Γενοκτονίες. Μια στρατηγική” που πραγματοποιήθηκε
18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010
στην αίθουσα της παλιάς Βουλής στην Αθήνα


Έχει γίνει η σύλληψη χιλιάδων ατόμων στα πλαίσια της υπόθεσης KCK (Ένωση των Κουρδικών Κοινοτήτων) και περισσότερο από εκατό μέλη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας -BDP, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Δρ. Burbe Iscanli, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του BDP.
Ήδη πέντε Κούρδοι βουλευτές είναι στη φυλακή, η εκλογή ενός έκτου ακυρώθηκε από τις αρχές μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ενώ η δικαιοσύνη θέλει να φυλακίσει και τους άλλους βουλευτές, δυνάμει του άρθρου 117 του νόμου περί πολιτικών κομμάτων.
Επίσης έγινε η σύλληψη του Ραγκίπ Ζαράκολου, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Belge Publishing ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας (Tyb) του γιου του Cihan Deniz Zarakolu, μεταφραστή έργων όπως «Η Πολιτική Φιλοσοφία» του Thomas Hobbes, όπως και του συγγραφέα Tunc Aziz, γνωστού για το βιβλίο του σχετικά με τη σφαγή των Κούρδων στο Μαράς.
Ο αγωνιστής Ραγκίπ Ζαράκολου
Ο Ραγκίπ Ζαράκολου γεννήθηκε το 1948 στην Πρίγκηπο, την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, Ρεμζί Ζαράκολου ήταν ο κυβερνήτης στο νησί. Ο Ζαράκολου μεγάλωσε με μέλη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία και από τα νεανικά του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για τους δύο αυτούς λαούς. 1977 ο Ζαράκολου και η σύζυγός του Αισέ Νουρ δημιουργούν τον εκδοτικό οίκο Belge, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Aπό τότε οι εκδόσεις τους έχουν αποτελέσει το επίκεντρο για την τουρκική λογοκρισία και τους νόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την έκδοση των πρώτων βιβλίων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του ζεύγους, οδηγήθηκαν στη φυλακή, έγινε κατάσχεση και καταστροφή των βιβλίων, ενώ επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.
Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, τα «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.
Ο Ζαράκολου έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωση συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, κ.α) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση.
Απελευθέρωση του Ραγκίπ Ζαράκολου και όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία
Το τουρκικό κράτος καθημερινά βασανίζει και δολοφονεί αθώους πολίτες για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την ώρα που πραγματοποιεί προπαγάνδα για το νέο δημοκρατικό της πρόσωπο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας η συνεχής καταδίκη και καταγγελία των εγκληματικών μεθόδων και πρακτικών του κράτους- φυλακή.
Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.
Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακισθεί ο Ζαράκολου.
Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Βουλευτές, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων και εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.
Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει παρελθόν, συνέχεια και συνέπεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση του κοινού μας έργου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη γενοκτονία (Ζαράκολου- Τσετίνογλου- Μαλκίδης, Καβάλα 5 Νοεμβρίου 2011) θα γινόταν με τη δική του παρουσία. Τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για την απελευθέρωσή του, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη.


Անյապաղ պահանջել Ռակըպ Զարաքօլուի ազատ արձակումը
Դասաւորում
Թրքական դատարանը Երեքշաբթի, Նոյեմբեր 1ին, ձերբակալեալներուն մեծ մասը, երկար հարցաքննութիւններէ ետք ազատ արձակեց, բայց մերժեց ազատ արձակել Զարաքօլուն ու Էրսանլըն։ Երկուքն ալ դիտել տուին, որ իրենք անմեղ են ու իրենց մօտ գտնուած նօթագրութիւնները իրենց ակադեմական աշխատանքին համար են :
Փրոֆ. Թէոֆանիս Մալքիտիս կը յայտնէ թէԶարաքօլու այս շաբաթավերջին
հիւսիսային Յունաստանի Գա
վալա քաղաքը պիտի այցելէր
իր գիրքի շնորհանդէսին ներկայ գտնուելու համար
Ինչպէս հաղորդած էինք Երեքշաբթի օրուայ մեր թիւով, Հայկական Ցեղասպանութեան ճանաչման պաշտպան, մարդոց իրաւունքներու յանդուգն պայքարող հրատարակիչ Ռակըպ Զարաքօլու ձերբակալուեցաւ անցեալ Շաբաթ օր: Թուրքիոյ իշխանութիւնները այս անգամ Քիւրտիստանի բանուորական կուսակցութեան հետ կապեր ունենալու ամբաստանութիւն ուղղեցին Զարաքօլուի հասցէին: Զարաքօլուի հետ հսկողութեան տակ առնուած անձերէն՝ փրոֆ. Պիւշրա Էրսանլըի մասին, որ «Մարմարա» համալսարանին մէջ դասախօս է եւ անդամ՝ քրտամէտ Խաղաղութիւն եւ ժողովրդավարութիւն կուսակցութեան:
Զարաքօլու իր ինքնապաշտպանութեան մէջ ըսաւ որ «Ես կը մտածեմ, որ այս ամբաստանութիւնն ալ ահաբեկչութեան տեսակ մըն է. մենք պարզապէս մասնակցած ենք օրինաւոր կուսակցութեան մը օրինաւոր հաւաքներուն։ Կ՛երեւի, թէ մեզի դէմ լարուած ծուղակ մը կայ այստեղ», ըսաւ Զարաքօլու, որ աւելցուց «Կը յուսամ, որ դատարանը զիս պիտի չբաժնէ իմ գիրքերէս»։
Ինչպէս մեզի տեղեկացուց մեր թերթի աշխատակից փրոֆ. Թէոֆանիս Մալքիտիս, Ռակըպ Զարաքօլու հրաւիրուած էր այս շաբաթավերջին հիւսիսային Յունաստանի Գավալա քաղաքը այցելելու, ուր նախատեսուած էր իր ներկայութիւնը փրոֆ. Մալքիտիսի եւ Սայիթ Չեթինօղլուի հետ համագործակցաբար հրատարակուած նոր գիրքի շնորհանդէսին:
Թուրքիոյ հրատարակիչներու միութիւնը, Մարդկային իրաւունքներու միութիւնը եւ Ժամանակակից իրաւագէտներու միութիւնը հաղորդագրութիւններ հրատարակած են ու կը պահանջեն, որ Զարաքօլու անմիջապէս ազատ արձակուի։
Փրոֆ. Թէոֆանիս Մալքիտիս եւս, հետեւեալ գրութիւնը յղած է, նոյն պահանջը ներկայացնելով: