Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Γενοκτονία


«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ: 1994-2014,
ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».
 
Μία ιδιαίτερη ημερίδα στη Κατερίνη

Η ημερίδα που πραγματοποίησαν οι Ποντιακοί  σύλλογοι του Νομού Πιερίας Πιερίας στην Κατερίνη με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, είχε μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Τη συμμετοχή Τούρκων διανοουμένων που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά και για την ελευθερία του Κουρδικού λαού.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, μίλησαν ο συγγραφέας Σαίτ Τσετίνογλου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης,  μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ενώ ο εκδότης και συγγραφέας Ραγκίπ Ζαράκολου έστειλε την ομιλία του αφού δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω επιδείνωσης της υγείας του.
Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων ο Δημήτρης Προκοπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό πραγματοποίησης, αλλά και στη μοναδικότητά της λόγω της παρουσίας των Τούρκων διανοουμένων.
Στη συνέχεια χαιρέτησε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας Μπεντρός Χαλατζιάν, ο οποίος τόνισε τον κοινό αγώνα Αρμενίων και Ελλήνων, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδας Κυριάκος Μπατσάρας στο χαιρετισμό που έστειλε, επισήμανε τον κοινό αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αμέσως μετά ο φιλόλογος Πάρις Παπαγεωργίου που μετέφρασε τις εισηγήσεις των Τούρκων δημοκρατών, διάβασε την ομιλία του Ραγκίπ Ζαράκολου- ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων ως καθήκον και χρέος της ανθρωπότητας καθώς και στην στάση της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να αρνείται το έγκλημα. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου λίγες μέρες πριν μίλησε στην Γερουσία των ΗΠΑ που ενέκρινε σχετικό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Σαϊτ Τσετίνογλου  αναφέρθηκε στη Γενοκτονία στον Πόντο δίνοντας έμφαση πέρα από τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων και στη λεηλασία των περιουσιών τους από τους θύτες τους. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε δεκάδες περιπτώσεις όπου οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί λεηλάτησαν τον πλούτο των Ελλήνων, συνεχίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη Γενοκτονία και την εκδίωξή τους.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη διαδρομή των Ελλήνων από την Τραπεζούντα και τη Γενοκτονία έως την προσφυγιά και επικέντρωσε την ανάλυσή του στον εγχώριο και διεθνή αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Αγώνας ο οποίος όπως τόνισε παρότι έχει πολλές δυσκολίες και εμπόδια από τα δύο μέτωπα – άρνηση της Τουρκίας και εχθρότητα- αδιαφορία της Ελάδας – θα είναι νικηφόρος.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες από την Κατερίνη αλλά και από άλλες περιοχές, τιμώντας τον αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ως συμπαραστάτες τους Τούρκους δημοκράτες!
H ομιλία του Θ. Μαλκίδη


Ρεπορτάζ για την εκδήλωση από την Τηλεόραση της Κατερίνης ΔΙΟΝ
ΟΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ   ΣΥΛΛΟΓΟΙ   ΝΟΜΟΥ   ΠΙΕΡΙΑΣ  σας προσκαλούν στην εκδήλωση που   πραγματοποιείται στην Κατερίνη  το Σάββατο 12 Απριλίου  στις 7,30 το  βράδυ
στην αίθουσα  ΕΚΑΒΗ,   με θέμα:
 
«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ: 1994-2014, ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».
 
Στη σημαντική αυτή εκδήλωση,  θα έχουμε την  ευκαιρία να ακούσουμε τους δύο διακεκριμένους Τούρκους ομιλητές, αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  να αναπτύσσουν το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον  εκδότη- συγγραφέα Ραγκίπ Ζαράκολου, υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης το 2012, το  συγγραφέα- δημοσιογράφο Σαϊτ Τσετίνογλου,  καθώς και τον Θεοφάνη Μαλκίδη,  μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών .
 
Το πρόγραμμα  της εκδήλωσης έχει ως εξής:
 
Ραγκίπ Ζαράκολου    «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»
 
Σαϊτ Τσετίνογλου   «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
 
Θεοφάνης Μαλκίδης  «ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Ο  ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ αγώνας»
 
Οι τρεις ομιλητές έχουν γράψει το βιβλίο “Η Γενοκτονία των Ελλήνων: το μαζικό έγκλημα στον Πόντο”, το οποίο εκδόθηκε πριν δυόμιση χρόνια, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
 
         
 


 
 
                         
 
 
 
 

 
Ο Ραγκίπ Ζαράκολου γεννήθηκε το 1948 στην Πρίγκηπο,    την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, Remzi Zarakolu, ήταν ο κυβερνήτης στο νησί.  Ο Ζαράκολου μεγάλωσε με μέλη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία και από τα νεανικά του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για τους δύο αυτούς λαούς.   Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να γράφει για τα περιοδικά "Ant" και "Γενί Ufuklar» και όταν στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Ζαράκολου δικάστηκε με την κατηγορία μυστικών σχέσεων με τη Διεθνή Αμνηστία. Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα μέχρι και το 1991 και πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή, πριν αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον. Το 1972 ο Ζαράκολου καταδικάστηκε σε χρόνια φυλάκιση 2 ​​ετών για το άρθρο του στο περιοδικό Ant για τον Ho Chi Minh και τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Έμεινε στη φυλακή στην Κωνσταντινούπολη και αφέθηκε ελεύθερος το 1974 μετά από τη γενική αμνηστία. Με την αποφυλάκισή του αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για την ελευθερία της σκέψης, σε μια προσπάθεια «σεβασμού των διαφορετικών σκέψεων και των πολιτισμών στην Τουρκία».
Το 1977 ο Ζαράκολου και η σύζυγός του Aysenur δημιουργούν τον εκδοτικό οίκο Belge, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Aπό τότε οι εκδόσεις τους έχουν αποτελέσει το επίκεντρο για την τουρκική λογοκρισία και τους νόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την έκδοση των πρώτων βιβλίων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του ζεύγους, οδηγήθηκαν στη φυλακή, έγινε κατάσχεση και καταστροφή των βιβλίων, ενώ επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.
Το 1979 ήταν ένας από τους ιδρυτές της καθημερινής εφημερίδας Demokrat και ανέλαβε την ευθύνη για το γραφείο για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Η νέα στρατιωτική δικτατορία στην Τουρκία της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στέλνει ξανά στη φυλακή τον Ζαράκολου λόγω της θέσης του στην εφημερίδα Demokrat και για το γεγονός ότι κατήγγειλε πως 600.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, 50 άνθρωποι εκτελέστηκαν, χιλιάδες εξαφανίστηκαν, 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα και να φύγουν εξορία, και σχεδόν 100.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν.Μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 ο εκδοτικός οίκος Belge δημοσίευε κυρίως ακαδημαϊκά και θεωρητικά βιβλία. Στη συνέχεια ο Belge άρχισε να δημοσιεύει μια σειρά από βιβλία γραμμένα για πολύ σημαντικά και καυτά, για την τουρκική κοινωνία, ζητήματα. Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, το «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.
Το 1994, ο εκδοτικός οίκος Belge υπέστη εμπρησμό, καταστρέφοντας τα πάντα, υποχρεώνοντάς τον, να στεγάζεται σε ένα κελάρι.  Από το θάνατο της συζύγου του το 2002, η οποία είχε φτάσει στις 34 δικαστικές διώξεις, ο Ζαράκολου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω διώξεις. Οι διώξεις του Ζαράκολου αφορούν συνήθως κατηγορίες για αποσχιστική προπαγάνδα και για «προσβολή των οργάνων της Τουρκικής Δημοκρατίας» (άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα)  

Το 1986 έγινε ένα από τα 98 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία (IHD), το 2007 διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης στην Ένωση Εκδοτών και πολλοί διεθνείς οργανισμοί (π.χ Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ) έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις διώξεις του Zarakolou.
Ο Ζαράκολου έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωση συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, Δημοκρατία της Αρμενίας κ.α ) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση και το 2012 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί σημαντική φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών στη χώρα.

Ο Σαϊτ Τσετίνογλου είναι γεννημένος στην Τραπεζούντα και είναι ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κύκλο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και της Πρωτοβουλίας Ελευθερίας της Σκέψης της Άγκυρας. Μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 μη συμμετέχοντας σε καμιά πολιτική οργάνωση συνέχισε την επιστημονική του εργασία ως ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής.

Οι εργασίες του σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχίζονται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, του Σωματείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Πρωτοβουλίας για Ελευθερία στη Σκέψη της Άγκυρας. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και συντονιστής της. Υπήρξε εκδότης στα περιοδικά των εκδόσεων «Άρθρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και Humanite καθώς επίσης και των εκδοτικών οίκων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (Özgür Üniversite), Belge και Peri σε θέματα «μειονοτήτων».
Η ερευνητική του εργασία «Ο Φόρος Βαρλικιού (Ευμάρειας) 1942-1944: Μια Οικονομική και Πολιτισμική Γενοκτονία» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Belge ενώ δύο ερευνητικές του εργασίες μαζί με τον καθηγητή Fikret Başkaya με θέματα: «Από τον Ενωτισμό στον Κεμαλισμό» και «Οι ‘Μειονότητες’ στην Τουρκία δημοσιεύτηκαν από τις εκδόσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
Οι ερευνητικές του εργασίες «Ο εκτουρκισμός του κεφαλαίου» και «Η μυστική ατζέντα της Ένωσης και Προόδου» έχουν δημοσιευτεί σε κεφάλαια της σειράς «Συζητήσεις για την Επίσημη Ιστοριογραφία του Λεξικού Εννοιών» που εκδόθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Έχει επίσης συγγράψει πολλά λήμματα στο ίδιο λεξικό σε θέματα: Γενοκτονίας, Επίσημη Ιστοριογραφία, Ιστορίας της Οικονομίας της Τουρκίας.

Οι επιστημονικές του εργασίες για τα θέματα: «Η Στρατολόγηση των Μειονοτήτων στα Τάγματα Εργασίας ‘ Είκοσι Ηλικιών’- Μια διαδικασία τρομοκράτησης των Μειονοτήτων» και «Κιλικία 1909-Η δολοφονία της Δικαιοσύνης», «Οι Μύθοι της Επίσημης Ιστορίας- Λόγια και η Αλήθεια» θα δημοσιευτούν από τον εκδοτικό οίκο Belge. Εργάζεται στην έρευνα με θέμα: «Η Τουρκική Αστική τάξη και η σκοτεινή πλευρά του Τουρκικού Κεφαλαίου» που σχετίζεται με την λεηλασία των περιουσιών των Ελλήνων και Αρμενίων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα θέματα: Επιτροπή Ένωση και Πρόοδος, Κεμαλισμός, Τα χαρακτηριστικά του Κεμαλικού καθεστώτος, Οι Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων της Ανατολής και του Πόντου, Η οικονομική και πολιτική ιστορία της Τουρκίας, Μειονοτικά Ζητήματα που έχουν δημοσιευτεί σε σειρά περιοδικών και εφημερίδων (Kaldıraç, Ateş Hırsızı, Sanat ve Hayat, Mesele, Kızılbaş, İndymedia, Yevrobatsi, Collectifvan, Le monde, Nouvelles d’Armenie Magazine, Keghart, Pontos World, Agos, Marmara, Zartong, Özgür Üniversite, Birikim, Yaba, Atılım, Devrimci Demokrasi, Devrimci Halkın Günlüğü, Newroz, Gündem, Birgün, Evrensel ve Radikal) καθώς επίσης και ιστότοπους του διαδικτύου.

Ο Θε­ο­φά­νης Μαλ­κί­δης γεν­νή­θη­κε στην Α­λε­ξαν­δρού­πο­λη α­πό γο­νείς πρό­σφυ­γες α­πό
 
την Αδρια­νού­πο­λη της Α­να­το­λι­κής Θρά­κης. Εί­ναι δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών
 
 
και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών η
 
 
ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε, με­τά α­πό ψη­φο­φο­ρί­α με­τα­ξύ των με­λών της, τη Γε­νο­κτο­
 
 
νί­α των Ελ­λή­νων, των Αρ­με­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων.


Έ­χει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει, ­εκτός και ε­ντός Ελ­λά­δας, εισηγήσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις
 
 
για το ζή­τη­μα της Γε­νο­κτο­νί­ας των Ελ­λή­νων και των Αρ­με­νί­ων, σε διεθνή
 
 
 
 
επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.


Μεταξύ αυτών, το 2009 μί­λη­σε στην πρώ­τη εκ­δή­λω­ση των ελ­λη­νι­κών προ­σφυ­γι­κών
 
 
σω­μα­τεί­ων και της Αρ­με­νι­κής κοι­νό­τη­τας για τη Γε­νο­κτο­νία, στο κτί­ριο του Ο­Η­Ε στη
 
 
Νέ­α Υόρ­κη, την ίδια χρονία μίλησε για τη Γενοκτονία στην πρώτη κοινή εκδήλωση 
 
 
Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη, το 2010 προ­σκλή­θη­κε α­πό τη Δη­
 
 
μο­κρα­τί­α της Αρ­με­νί­ας και μί­λη­σε στο Ερεβάν στο Διε­θνές Συ­νέ­δριο για τη Σύμ­βα­ση,
 
 
την Πρό­λη­ψη και την Κα­τα­στο­λή του Ε­γκλή­μα­τος της Γε­νο­κτο­νί­ας και το 2013
 
 
προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων και μίλησε στο Συνέδριό της
 
 
στις Βρυξέλλες.


Το 2009 πραγ­μα­το­ποί­η­σε τις συ­νο­μι­λί­ες με την ε­πι­τρο­πή του ι­δρύ­μα­τος που εί­ναι
 
 
υ­πεύ­θυ­νο για τη λει­τουρ­γί­α της ε­λεύ­θε­ρης δια­δι­κτυα­κής ε­γκυ­κλο­παί­δειας wikipedia, το
 
 
 
οποί­ο έ­δω­σε την ά­δεια λει­τουρ­γί­ας της wikipedia στην πο­ντια­κή διά­λε­κτο
 
 
(http//pnt.wikipedia.org)


Το 2007 ε­πι­με­λή­θη­κε το δι­δα­κτι­κό εγ­χει­ρί­διο του Ρό­ναλ­ντ Λε­βί­τσκι για τη «Γε­νο­κτο­
 
 
νί­α των Ελ­λή­νων του Πό­ντου» στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα (έκ­δοση Σύλ­λο­γος Πο­ντί­ων Σι­
 
 
 
κά­γο «Ξε­νι­τέ­ας») και το 2012 το με­τέ­φρα­σε και στην ελ­λη­νι­κή.


Για τη δρα­στη­ριό­τη­τά του στο ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας Ελλήνων,
 
Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και άλλων θεμάτων του Ελληνισμού, έ­χει τιμηθεί τό­
 
 
σο στο ε­σω­τε­ρι­κό ό­σο και το ε­ξω­τε­ρι­κό.


Τα κεί­με­να του Θεοφάνη Μαλ­κί­δη έ­χουν με­τα­φρα­σθεί στην αρ­με­νι­κή, αγ­γλι­κή, γαλ­λι­
 
 
κή, ιτα­λι­κή, ι­σπα­νι­κή, ρω­σι­κή, τουρ­κι­κή, ρουμανική και αλ­βα­νι­κή γλώσ­σα, ενώ έχει
 
 
μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα, βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των
 
 
Αρμενίων.
 
 

 
Οι ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ   ΣΥΛΛΟΓΟΙ   ΝΟΜΟΥ   ΠΙΕΡΙΑΣ
 
 • Ένωση Ποντίων Νομού Πιερίας     
 • Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά
 • Μορφωτικός - Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας   
 • Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αλωνίων Πιερίας «Διογένης ο Κυνικός»   
 • Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Νεότητας  
 • Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος
 • Λαογραφικός Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας «Ο Πόντος»  
 • Λαογραφικός Σύλλογος Διάδοσης της Ποντιακής Παράδοσης «Ο Πυρίχειος» Σφενδάμης Πιερίας  
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης   
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κουκιοτών «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ»
 • Ιστορικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κατερίνης "ΚΟΤΖΑ-ΑΝΑΣΤΑΣ"   
 • Σύλλογος Ν. Κεραμιδίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»  
 • Ποντιακός Σύλλογος Μακρυγιάλου «Ο ΠΟΝΤΟΣ»  
 • Σύλλογος Μακρυγιάλου «Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
 • Κοινότητα Νέων Π. Ελευθεροχωρίου  
 
Պոնտոսի յոյներու ցեղասպանութեան նիւթով քննարկում Քաթերինիի մէջ
ՏպելԷլ.փոստ
Դասաւորում - Յունական լուրեր
1994-2014 «Հելլէն խորհրդարանի ճանաչման որոշումէն 20 տարի ետք»
խորագրով ձեռնարկին կը մասնակցին
Թուրքիոյ ուրացման քաղաքականութեան դէմ պայքարող
երկու թուրք մտաւորականներ՝ 
Ռակըպ Զարաքօլու եւ Սայիթ Չէթինօղլու
Յունաստանի Փիէրիա նահանգի Պոնտական միութիւններու կազմակերպութեամբ՝ Շաբաթ 12 Ապրիլ 2014ին, Քաթերինիի մէջ տեղի կ'ունենայ կարեւոր ձեռնարկ մը, նուիրուած Հելլէն խորհրդարանի կողմէ 1994ին Պոնտոսի յոյներու ցեղասպանութեան ճանաչման որոշման քննարկումին։
Ծանրակշիռ իրենց ներկայութեամբ ձեռնարկը պիտի պատուեն երկու թուրք անձնաւորութիւններ՝ Ռակըպ Զարաքօլու եւ Սայիթ Չէթինօղլու, որոնք միշտ առաջնակարգ դիրքերու վրայ կը գտնուին մարդոց իրաւունքներու պաշտպանութեան պայքարներուն մէջ եւ հալածուած կը մնան Թուրքիոյ պետութեան կողմէ, Հայոց Ցեղասպանութեան ճանաչման համար իրենց յանդուգն կեցուածքներուն պատճառով։ Ձեռնարկին կը մասնակցի նաեւ յայտնի փրոֆ. Թէոֆանիս Մալքիտիս, որ պիտի ներկայացնէ «Տրապիզոնէն՝ Սթոքհոլմ. Ցեղասպանութեան ճանաչման պայքարը» նիւթը։
Նշենք որ երեք դասախօսները համահեղինակներն են Պոնտոսի մէջ յոյներու ցեղասպանութեան նիւթին անդրադարձող գիրքի մը, որ լոյս տեսաւ երկու տարի առաջ, յունարէն եւ անգլերէն լեզուներով։
Ինչպէս կ'իմանանք նաեւ Ամերիկայի Հայ Դատի Յանձնախումբին կողմէ, Ռակըպ Զարաքօլու ներկայ պիտի գտնուի Ուաշինկթընի Քափիթոլ Հիլի մէջ Հայոց Ցեղասպանութեան զոհերու յիշատակին նուիրուած ոգեկոչական ձեռնարկին։