Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην ΔΙΟΝ TV Κατερίνης, στην εκπομπή ΕΥ ΖΗΝ του Ευγένιου Παπαδόπουλου για τη Γενοκτονία

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση ΣερρώνΕκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση Σερρών
Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση Σερρών
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησης Σερρών σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στην Αναγέννηση Σερρών.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στις 19:30
• Πορεία συλλόγων
• Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων
• Εκδηλώσεις μνήμης στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης, με τη συμμετοχή συλλόγων του Νομού και κλιμάκιο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.
Κεντρικός ομιλητής: Θεοφάνης Μαλκίδης - διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κυριακή 11 Μαΐου 2014
• «Ημέρα μνήμης & αλληλεγγύης»
Από τις 10:00 το πρωί συγκεντρώνουμε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

"Με επίγνωση της κοινής ιστορικής πορείας μας, έχουμε την τιμή, στις φετινές Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που θα τελεστούν στην Αναγέννηση, να υποδεχθούμε μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

Πόντιοι - Αρμένιοι - Ασσύριοι: Τρεις γενοκτονίες, ένας θύτης

Οι πορείες των τριών λαών φαντάζουν σαν δυο παράλληλες γραμμές μέσα στην ιστορία, που η μοίρα θέλησε οι πιο μαύρες σελίδες τους να γραφτούν από τα ίδια χέρια.

Αρμένιοι, Πόντιοι και Ασσύριοι, θύματα της ίδιας μονολιθικής και ξενόφοβης πολιτικής των Νεότουρκων, που προωθούσε την ιδεολογία του παντουρκισμού, ξέρουν πολύ καλά τι θα πει βίαιος διωγμός από την γη των προγόνων σου και προσπάθεια αφανισμού κάθε πολιτιστικού στοιχείου του έθνους σου. Τα νούμερα δεν παίζουν κανένα ρόλο σε αυτό το μακάβριο έργο που διαδραματίστηκε στις αρχές του αιώνα μας. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της τραγωδίας που υπέστησαν οι τρεις λαοί, αρκεί να καταλάβει ότι το μισό του Αρμενικού πληθυσμού της τότε Τουρκίας εξοντώθηκε και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να σκορπιστούν στις 5 ηπείρους. Η ατιμωρησία των πράξεων αυτών επέτρεψε την επανάληψή τους λίγα χρόνια αργότερα σε βάρος των Ποντίων και των Ασσυρίων, ενώ δυστυχώς συνεχίζουμε έως και σήμερα να γινόμαστε θεατές της ίδιας παράστασης σε πολλές γωνιές της Γης».

Η Γενοκτονία αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει παραγραφή. Οι απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι) καταδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν και απαιτούν την αναγνώριση του διαπραχθέντος εγκλήματος. Η αναγνώριση θα αποτελέσει τη στέρεη βάση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών αυτών και της σύγχρονης Τουρκίας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας  σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΗ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσει δύο κεντρικές εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ακριβές πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής:

Κεντρικές εκδηλώσεις:

Θεσσαλονίκη

Κυριακή 11 Μαΐου:
10.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας
Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
11.00: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας  Ποντιακού Ελληνισμού
Εθελοντική Αιμοδοσία Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν.Θεσσαλονίκης
 «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε»
9.00-13.00: Εθελοντική αιμοδοσία στην Ένωση Ποντίων Πολίχνης (Αθ. Διάκου 26) και στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς (Πλ. Προσφυγικού Ελληνισμού)

Δευτέρα 19 Μαΐου

17.00: Ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη»
Ποδηλατοπορεία Μνήμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αφετηρία την Είσοδο του Λιμανιού και κατάληξη στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας
18.30: Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλ. Αγίας Σοφίας) - Κατάθεση Στεφάνου
19.00: Χαιρετισμός Προέδρου της Π.Ο.Ε. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και Προέδρου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεωργίου Παρχαρίδη
Ομιλία από τον Δρα Νικόλαο Λυγερό, Στρατηγικό Σύμβουλο
20.00: Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος

Τρίτη 20 Μαΐου: Ημερίδα με θέμα την Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας
18.30: Ημερίδα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 13) με θέμα "Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας - Πρώτη προσέγγιση"
Εισηγητές: Δρ. Νίκος Ζάικος, Επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δρ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός σύμβουλος.

Αθήνα:

Κυριακή 11 Μαΐου: Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
08.00: Επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
11.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
12.00: Ομιλία Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρα Κοινωνικών Επιστημών, Μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), με θέμα: " Γενοκτονία της Μνήμης"
13.00: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
19.30: Επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Δευτέρα 12 Μαΐου – Παρασκευή 16 Μαΐου:
Εθελοντική Αιμοδοσία Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε»
9.00-18.00: Εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 171)

Δευτέρα 12 Μαΐου – Δευτέρα 19 Μαΐου: Πλατεία Περσεφόνης (Στ. Μετρό Κεραμεικού)
Ενημερωτικά περίπτερα σωματείων Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. στην Πλατεία Περσεφόνης, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Σαββάτο 17 Μαΐου: ΕΣΗΕΑ - Ημερίδα για την Ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας
18.30: Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20)
Εισηγητές: Δρ. Χαΐκ Ντεμογιάν, Διευθυντής Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Έρεβαν, Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), Δρ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός σύμβουλος

Κυριακή 18 Μαΐου – Δευτέρα 19 Μαΐου: Πλατεία Περσεφόνης – Ολονυχτία.
Ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Κατά το ποντιακό έθιμο, τη νύχτα πριν την ταφή του απολεσθέντος προσώπου, τελείται το «μόνασμα» του νεκρού. Τη δε νύχτα αυτή, των 353.000 γενοκτονημένων Ποντίων...

Δευτέρα 19 Μαΐου

16.00: Ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη»
Ποδηλατοπορεία Μνήμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αφετηρία την Πλατεία Περσεφόνης στον Κεραμεικό και κατάληξη στην Πλατεία Συντάγματος.
18.30: Κεντρική εκδήλωση Μνήμης στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

19.00: Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής Ιωάννη Σγουρού και Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γεωργίου Βαρυθυμιάδη

Ομιλία από τον Δρα Χαΐκ Ντεμογιάν, Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Έρεβαν

19.45: Επιμνημόσυνη Δέηση - Κατάθεση στεφάνου - Εθνικός Ύμνος

20.00: Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση Ψηφίσματος

Καλούμε σύσσωμο τον Ποντιακό, και όχι μόνο, Ελληνισμό να δώσει δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις Μνήμης, καθώς το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση αφορά, όπως κάθε μείζον εθνικό θέμα, ολόκληρο τον Ελληνισμό.