Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Μέρος της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη μετά την λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της Αρμενικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης


Η συνάντησή μας με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον ομώνυμο ιστορικό ναό της Αρμενικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης, σε μία από τις πιο παλιές αρμενικές εκκλησίες και παροικίες της Ελλάδας, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα σημεία της ιστορίας μας, όπως το πανέμορφο μνημείο για τη Γενοκτονία με τη χαρακτηριστική πέτρα της Αρμενίας, αλλά ταυτόχρονα να σκεφτούμε και πολλά.

Το πρώτο αφορά τη διαδρομή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που σηματοδοτεί την πρωτοπορία στην πίστη και την ύπαρξή μας. Για τους Αρμένιους η πρωτοπορία αυτή χαρακτηρίζει πολλούς ιδιαίτερα στα κρίσιμα και σκληρά χρόνια της Γενοκτονίας. Αυτούς που αψήφισαν τον αφανισμό και αγωνίστηκαν για τους συμπατριώτες και τη σωτηρία τους. Η 24η Απριλίου 1915 με τη δολοφονία των Αρμενίων ηγετών είναι μία πράξη πρωτοπορίας και παραδείγματος. Μάλιστα η απόφαση της Εκκλησίας της Αρμενίας να αγιοποιήσει, εκατό χρόνια μετά, τους πνευματικούς πρωτοπόρους και όλα τα θύματα της Γενοκτονίας, είναι μία οφειλόμενη πράξη που προέρχεται από την πίστη και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το 2015 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το έθνος των Αρμενίων αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Η παρουσία μας στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο, από το Ερεβάν μέχρι και τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Αρμενικής Διασποράς, αποδεικνύει ότι συνεχίζουμε έναν αγώνα, βασισμένο στην αλήθεια και το δίκαιο.

Η αλήθεια απελευθερώνει όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο και πράγματι η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα απελευθερώσει και πρώτη απ ΄ όλους την Τουρκία και μετά τις δυνάμεις της άρνησης παγκοσμίως.

 
Η απόδοση της Δικαιοσύνης στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων, παρότι κυβερνήσεις, θεσμοί, παρακράτος, προπαγάνδα και μηχανισμοί εκβιασμοί και θανάτου στην Τουρκία και αλλού, θα ήθελαν να είναι εξαφανισμένο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.


 

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν Αρμένιοι, Έλληνες, μαζί με χιλιάδες δημοκρατικούς ανθρώπους τιμούν τη Γενοκτονία. Ζητούν από τα κράτη διαβίωσής τους και την Τουρκία να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία.

Εκατό χρόνια μετά τίποτα δεν ξεχάστηκε. Η άνοιξη των δολοφονημένων λαών από το οθωμανικό κράτος και το κεμαλικό καθεστώς έρχεται.
Η αποσιώπηση και η λήθη ανήκουν στο παρελθόν και οι αγώνες των λαών για ελευθερία και αλήθεια δικαιώνονται. 
 Η αλήθεια και το φως θα νικήσουν, το σκότος, την προπαγάνδα και το ψεύδος.