Το πρωί  του Σάββατου  21 Μαίου 2016  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο  για τα Θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ακολούθησε  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην κεντρική πύλη του Πάρκου από τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Κουτσογιάννη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παλλινοστούντων Ομογενών « το Χρυσόμαλλο Δέρας» κ. Παχατουρίδη και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

« ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ»
        Το απόγευμα  του Σαββάτου  στο Κτίριο Τουρπάλη (πρώην Δημοτική Βιβλιοθήκη)  η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ποντιακή Γενοκτονία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών  με θέμα  « Γενοκτονία: Από την Υπονόμευση και την Άρνηση στην Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση»  
       Ο ομιλητής ανέφερε ότι η Γενοκτονία ξεκίνησε από τη Νάουσα το 1822 και επαναλήφθηκε μετά από έναν αιώνα στον Πόντο και την υπόλοιπη Μ. Ασία. Δυστυχώς στη χώρα μας η πλήρης δικαίωση δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, τη στιγμή που σε άλλα κράτη έγιναν μεγαλύτερα βήματα σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα λαοί που υπέστησαν γενοκτονία , σαν την Αρμενία και το Ισραήλ, έχουν αποκτήσει εθνικό μνημείο Γενοκτονίας, στο οποίο καταθέτουν στεφάνια οι πανταχόθεν αφικνούμενοι επίσημοι, στην Ελλάδα ακόμα τέτοιο μνημείο δεν υπάρχει. Επιφανείς και μη προσωπικότητες από άλλες χώρες μιλούν για την Ποντιακή Γενοκτονία, και μάλιστα για κάποιους, όπως τους πολίτες της γειτονικής Τουρκίας, αυτό έχει και κάποιο κόστος. Αντίθετα στον ελληνικό χώρο όχι μόνο λείπει η στήριξη από την επίσημη πολιτεία αλλά υπάρχει και αμφισβήτηση του ιστορικού γεγονότος. Σημαντικό γεγονός αποτελεί το συνέδριο που διοργανώθηκε τον φετινό Απρίλιο στην Άγκυρα της Τουρκίας, από Τούρκους πολίτες με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία. Ο ομιλητής επίσης σχολίασε τον όρο που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες για τους τάφους ως «μνήματα» καθώς και το έθιμο της περιποίησης και φροντίδας των οστών των προγόνων μας, γιατί τους κεκοιμημένους τους θεωρούμε ότι ζουν κοντά μας ,τους τιμούμε με κάθε τρόπο και προπαντός δεν τους ξεχνούμε. Τέλος πρότεινε η νεότερη γενιά να συνεχίσει αυτό τον αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
      Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα δεκάλεπτο σχετικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε μια επταμελής ομάδα μαθητών του3ου Γυμνασίου Νάουσας με την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους  κ.  Μάρθας Καρβουνίδου και το οποίο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό απέσπασε την εύφημη μνεία. Στην  συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Φώτης Φανιάδης , παρουσία του Διευθυντή  του 3ου Γυμνασίου Νάουσας κ. Νίκου Κύρου  ,  παρέδωσε στους μαθητές  τις τιμητικές διακρίσεις  για την   προσπάθειά τους.
Οι μαθητές που επιμελήθηκαν το ντοκιμαντέρ ήταν:  
Ασιατίδου Βασιλική-   Γκιούρκα Αίγλη-   Νικολαϊδης Νίκος- Παπαδοπούλου  Έλενα-  Πετρίδης Χρήστος-  Πουτακίδου Ευδοκία- Ταχυδρομίδης Γιάννης.
                                  
Οι εκδηλώσεις Γενοκτονίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22  Μαϊου 2016  με την λαμπαδηδρομία  που ξεκίνησε από το Μνημείο Γενοκτονίας της Νάουσας  συνεχίστηκε στο Ηρώο  Κοπανού , στο Μνημείο της Πατρίδας και κατέληξε στο Μνημείο του Καπετανίδη στη  Βέροια.  Οι αθλητές που συνόδεψαν τη φλόγα ήταν : Γιώργος Καισαρίδης, Θωμάς Φράγγης, Παπουτσής Χάρης και Τζιώνας Δημήτρης.