Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μνήμη Νεοκλή Σαρρή


Αποτέλεσμα εικόνας για Σαρρής Νεοκλής

Θ. Μαλκίδης 

Πέντε χρόνια χωρίς τον Νεοκλή Σαρρή.


Τούτες τις μέρες που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που έφυγες από αυτή τη ζωή, νιώθουμε και νιώθω ακόμη περισσότερο την απουσία σου.  Ανθρωπίνως  γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι και  και πολιτικώς γιατί στην παρακμή και την πτώχευση που ζούμε  λείπει ο λόγος και η πράξη σου. 

Λίγες μέρες πριν μιλώντας στην Ξάνθη στην παρουσίαση του βιβλίου ενός συναγωνιστή μας, του Ομέρ Ασάν, σε μνημόνευσα, μεταξύ των άλλων για τον εξαιρετικό σου πρόλογο στο βιβλίο του για τον Πολιτισμό του Πόντου, αλλά και για την απουσία σου. Απουσία που όσο προχωράμε προς το γκρεμό, όπως γράφει ο συμπατριώτης μας ο Γιώργος Σεφέρης, τόσο είναι ακόμη πιο εκκωφαντική. Αφιέρωσα την ομιλία μου σε σένα καθώς και σε άλλους δύο συναγωνιστές, τον αείμνηστο Γιώργο Ανδρεάδη και τον εξόριστο Ραγκίπ Ζαράκολου, ως όφειλα από καθήκον και χρέος. 

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε σκέφτονται και σε μνημονεύουν γιατί σε εκτιμούν για την ανιδιοτελή προσφορά σου, για τον αγώνα σου ως επιστήμονα, ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ο λαός μας λέει πως υπάρχουν ζωντανοί που είναι πεθαμένοι, αλλά υπάρχουν πεθαμένοι που είναι ζωντανοί! Εσύ είσαι ζωντανός και αυτό φαίνεται από την παρουσία σου που επηρεάζει τον Ελληνισμό σήμερα, αποδεικνύεται από την οικογένειά σου, τους δικούς σου ανθρώπους, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που παίρνουν δύναμη από το λόγο και την πράξη σου. 

Εύχομαι οι φοιτητές σου, οι αμέτρητοι Έλληνες και Ελληνίδες που σε παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο και σε αίθουσες, μιλώντας για την Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, τη Γενοκτονία, και μία σειρά από άλλα ζητήματα που καθόρισαν την ελληνική ιστορία και κοινωνία, να ακολουθήσουν τη στάση και την πορεία ζωής που είχες. Ειλικρίνειας, ευθύτητας, ανθρωπισμού, γνώσης, μετριοφροσύνης και σεμνότητας, ταπεινότητας και ήθους. Αγωνιστικότητας και θάρρους, όπως αρμόζει στις δύσκολες  μέρες και νύχτες, που ζούμε. 

Αγαπητέ Νεοκλή, Καλό Παράδεισο και  Καλή Ανάσταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρία χρόνια Νεοκλής Σαρρής






Αποτέλεσμα εικόνας για τρία χρόνια Νεοκλής Σαρρής

Αποτέλεσμα εικόνας για τρία χρόνια Νεοκλής Σαρρής