Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Οι Αγνοούμενοι του 1974.
Έγινε το  Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στον ιερό ναό Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα στη Λεμεσό η εξόδιος ακολουθία των λειψάνων του 

ΑΝΤΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΗ
(αγνοουμένου από τις 20 Ιουλίου 1974)

τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα Λευκωσίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Η ταφή των λειψάνων έγιναν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


Ο Αντρέας Θεοδώρου  από την Πάνω Λακατάμεια  ζούσε με την οικογένειά του μέχρι τον Ιούλιο του 1974 στον Αη Γιωρκούδη Αμμοχώστου.

Φωτογραφία της Κερύνεια Κερύνεια.

Η σύζυγος του Αθηνά και οι θυγατέρες Χριστίνα και Ειρήνη 4 χρόνων και 6 μηνών τότε, έζησαν στην προσφυγιά περιμένοντάς τον, μέσα στην πολύβουη μοναξιά μιας σιωπηλής εγκαρτέρησης και περηφάνειας.
Η Χριστίνα αποχαιρέτησε τον Ήρωα Πατέρα της με τον συγκλονιστικότερο και τραγικό λόγο που ακούστηκε ποτέ σε κηδεία αγνοουμένου.
Εμείς ψελλίσαμε ένα ταπεινό συγγνώμη σ αυτή την Ιέρεια την βγαλμένη μέσα από Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και είπαμε τον Εθνικό Ύμνο μέχρις εκεί που λέει Απ τα Κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά. Πιο κάτω δεν μπόρεσε να συνεχίσει κανείς…(Ελένη Θεοχάρους)Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 τελέσθηκε η  κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΙΩΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ  από τη Νήσου
 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Νήσου.Έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσουν και άλλες κηδείες αγνοουμένων του 1974, που αποτελούν τη «ζώσα» συνιστώσα της Κυπριακής τραγωδίας. Είναι το έγκλημα με τους αγνοούμενους που άρχισε το ίδιο φασιστικό καθεστώς με τη Γενοκτονία στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, το οποίο  επειδή δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε το 1974. 
Επιπλέον αντιγράφηκε από αντίστοιχα  καθεστώτα όπως το Ναζιστικό του Χίτλερ, το Φασιστικό του Μουσολίνι και του Βιντέλα στην Αργεντινή  και εξελίχτηκε από τους επίγονους του Κεμάλ στη σημερινή Τουρκία και το Κουρδιστάν. Οι περισσότεροι  γνωρίζουν τις ανακοινώσεις του Ερυθρού Σταυρού για τους αγνοούμενους και τις διαδηλώσεις των συγγενών τους από την Λευκωσία  μέχρι την πλατεία Μαίου  στο Μπουένος Άιρες και τους δρόμους της Κωσταντινούπολης και του Ντιγιαρμπακίρ. 

Μέσα από το έγκλημα των αγνοουμένων του 1974 εκβιάζουν ένα βασανισμένο λαό που μετά από 43 χρόνια αναζητά τους δικούς του ανθρώπους, δίνοντας άγνωστα οστά μόνο και μόνο για να κλείσει το ζήτημα και να προχωρήσει η «Λύση» αφού προπαγανδίζουν πως «δε θα υπάρξει  άλλη ευκαιρία». 
Προπαγανδίζουν πως μία διαφορετική  στάση στο ζήτημα των αγνοουμένων και μία νέα αρνητική απάντηση στο  σχέδιο «Λύσης» θα φέρει την καταστροφή, ενώ μιλούν για την καλή πρόθεση της Τουρκίας (!!!) στην απόδοση των δικών μας ανθρώπων που χάθηκαν το 1974. 

Οι αγνοούμενοι της Κερύνειας, της Αμμοχώστου κα της Μόρφου, είναι ἡ συνέχεια των αγνοουμένων της Τραπεζούντας, της Σμύρνης, της Αδριανούπολης. Το ίδιο καθεστώς αφού δεν τιμωρήθηκε το 1922 επανέλαβε τα εγκλήματά του το 1974 τα επαναλαμβάνει και σήμερα. Όμως όπως είναι βέβαιο η   Ύβρις ακολουθείται από τη Νέμεσις. Σμύρνη

Λευκωσία

Μπουένος ΆιρεςΝτιγιαμπακίρ