Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Κηδεύτηκε μετά από 44 χρόνια ο εκτελεσμένος από τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο και μέχρι πρότινος αγνοούμενος Γεώργιος ΣτέκαςΚηδεύτηκε ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος  Γεώργιος Στέκας 

Συγγενείς και πολιτεία απηύθυναν το ύστατο χαίρε σε άλλον έναν μέχρι πρότινος αγνοούμενο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τον Γεώργιο Στέκα  από το Νέο Χωριό Κυθρέας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στα Πέρα Ορεινής. 

Ο Στέκας περιγράφεται ως ένας φιλήσυχος άνθρωπος, του μεροκάματου και της βιοπάλης που αγωνιζόταν να θρέψει τα επτά του παιδιά, αφού η σύζυγος του Χρυστάλλα απεβίωσε κατά τη γέννηση του έβδομου τους παιδιού. 

Είχε εκτελεστεί εν ψυχρώ μαζί με τον μεγαλύτερο του σε ηλικία συγχωριανό του, Στυλιανό Γιαννακού, με τον οποίο είχαν καταφύγει στο σπίτι της κόρης του. 

Τα λείψανα και των δυο βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε συγκεκριμένο σημείο στο χωριό τους. 

Στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν και τα λείψανα άλλων έξι δολοφονηθέντων κατοίκων του Νέου Χωριού Κυθρέας. Τα λείψανα του Γιώργου εντοπίστηκαν με τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι. 

Το Νέο Χωριό Κυθρέας πλήρωσε ιδιαίτερα βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής καθώς καταγράφηκαν 74 περιπτώσεις πεσόντων, εκτελεσθέντων εν ψυχρώ κατοίκων του χωριού και αγνοουμένων.