Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ο Ελληνισμός μας !!!





Θ. Μαλκίδης


Από το χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών Ανατολικής Φθιώτιδας 

Τα σημερινά αποκαλυπτήρια, πέραν της συλλογικής μνήμης έχει και ένα στοιχείο προσωπικής.  Είναι το μνημείο που αντιπροσωπεύει τους δικούς σας προγόνους, αλλά και τις ψυχές των δικών μου ανθρώπων, ζώντων και κεκοιμημένων, που ήρθαν στην Ελλάδα ως διασωθέντες και μη της Γενοκτονίας είναι εδώ. Είναι γεγονός όμως ότι το μεγάλο αυτό έγκλημα εναντίον των προγόνων μας και προγόνων μου, δεν υφίσταται στην Ελληνική διπλωματική ατζέντα, δεν  έχει υπάρξει ποτέ αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για αναγνώριση, δεν υπάρχει   Εθνικό Μνημείο, για τη Γενοκτονία στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στην ενιαία Θράκη.




Δεν υπάρχει ο τόπος για την έρευνα, την παράθεση στοιχείων και τη διεθνή τεκμηρίωση, για τους Έλληνες και της Ελληνίδες, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Μία Γενοκτονία από το φασιστικό καθεστώς των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, δασκάλων του Χίτλερ,  η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω 1.000.000 ανθρώπους, Γενοκτονία η οποία απουσιάζει από την πολιτική, ιστορική, διανοητική και διπλωματική ελλαδική ατζέντα. Την ίδια στιγμή λαοί που έχουν υποστεί Γενοκτονία  δημιουργούν Εθνικά  Μνημεία (με διεθνείς αναφορές που παράγουν και τεκμηριώνουν και βεβαίως έχουν συνεχή θετικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, με εξαιρέσεις τις εξαιρετικές και φιλότιμες προσπάθειες προσφυγικών σωματείων και άλλων φορέων, όπως ο δικός σας που  διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος της πορείας  του προσφυγικού Ελληνισμού, η ελλαδική πολιτεία δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την αναγνώριση, για τη  συγκρότηση  του εθνικού μνημείου και ινστιτούτου για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής, για τη Γενοκτονία των προγόνων μας. Αντιθέτως με προκλητικό τρόπο την υπονομεύει και την αρνείται!

Μπροστά σ΄αυτήν την  απουσία και την ολιγωρία, στην εχθρότητα και την αδιαφορία, στην υπονόμευση και την άρνηση, πρέπει να  απαντήσουν οι πρόσφυγες, οι διασωθέντες του μαζικού εγκλήματος. Μπροστά στην την άρνηση,  τη λήθη, το αίτημα από από την Ελληνική Δημοκρατία για αναγνώριση, το  εθνικό Μνημείο και Ινστιτούτο για τη Γενοκτονία, ας είναι οι  διεκδικήσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων για  τη συμπλήρωση εκατό ετών από την 19η Μαΐου του 1919.

Ο Ελληνισμός μας είναι αυτός που αγωνίζεται και αντιστέκεται στη φθορά και την παρακμή, είναι η πίστη των αναρίθμητων Αγίων και Μαρτύρων, ο Ελληνισμός  που παλεύει  για την αποκατάσταση της Μνήμης των θυμάτων από τη Σμύρνη και την Τραπεζούντα μέχρι  το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, είναι ο Ελληνισμός που δεν αποδέχεται την παράδοση της Μακεδονίας, της Θράκης, του Αιγαίου, της Ηπείρου, είναι  ο Ελληνισμός της Κύπρου που όσοι κατακτητές και εάν πέρασαν πάλι Ελληνισμός μένει, είναι ο Μητρετώδης και ο Κούκλατζης,  ο Γιάννης Βασίλης Γιαιλαλί, είναι οι κεκοιμημένοι πρόγονοί μας, είναι οι αγνοούμενοί μας, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας ! 

img 8018 ΚΟΥΜΠΑΟ ΑΧΛΑΔΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ *


Τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του Ανατολικοθρακικού Διωγμού που συντελέστηκε στον 20ό αιώνα  πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ενοριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχλαδίου. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σύγχρονα μνημεία αφιερωμένα στην οδυνηρή απώλεια της Ανατολικής Θράκης η οποία υπήρξε συνέχεια και συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 
Της σεμνής τελετής ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από το Χρυσάμπελο (Κούμπαο) της Ανατολικής Θράκης στο λιμάνι του Αχλαδίου Ανατολικής Φθιώτιδας, το οποίο κατέστη προσφυγικός οικισμός (1926) για την αποκατάσταση μερικών δεκάδων από τις χιλιάδες εκτοπισμένων οικογενειών της “χαμένης” Ανατολικής Θράκης.