Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κηδεία του αγνοούμενου Παύλου Κωνσταντίνου και ταυτοποίηση επτά αγνοουμένων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας



Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα επτά αγνοουμένων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας


Ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία θεωρούμε ότι έχουμε ανθρωπιστική και ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε στις οικογένειες των φονευθέντων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Ιούλιο του 1974  τα ταυτοποιημένα λείψανα των συγγενών τους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε μια αξιοπρεπή ταφή, σύμφωνα με τη θρησκεία του καθενός και τις παραδόσεις μας.

Αυτό  ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος  απηύθυνε επιμνημόσυνο λόγο στην κηδεία του Παύλου Κωνσταντίνου, φονευθέντα κατά τους βομβαρδισμούς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Ιούλιο του 1974.


Σημείωσε ότι από τους εκεί φονευθέντες «μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA λείψανα που ανήκουν σε επτά πρόσωπα, έξι Ελληνοκυπρίους και ενός Τουρκοκύπριου και οι οικογένειες των προσώπων αυτών έχουν τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης από τους επιστήμονες για τα ευρήματα».

Ο Επίτροπος Προεδρίας, «είπε ότι η περίπτωση του Παύλου Κωνσταντίνου, όμως, δεν είναι όπως τις άλλες υποθέσεις πεσόντων και αγνοουμένων μας, τα λείψανα των οποίων κηδεύουμε τα τελευταία χρόνια, διότι ο Παύλος δεν έπεσε στο πεδίο της μάχης, ούτε, ακόμη, χάθηκαν τα ίχνη του μετά τη σύλληψη του από Τούρκους ενόπλους και περιλαμβανόταν στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων».

Πρόσθεσε ότι «ότι ο Παύλος Κωνσταντίνου έχασε τη ζωή του ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αθαλάσσας και μαζί του μαρτύρησαν και άλλες 32 ψυχές την μαύρη εκείνη μέρα που οι ορδές του Αττίλα πατούσαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας σκορπίζοντας στο πέρασμα τους το θάνατο και την καταστροφή».


«Ο Αττίλας δεν υπολόγιζε τα θύματα. Έκαιγε, κατέστρεφε και σκότωνε χωρίς διακρίσεις. Μεταξύ των τριάντα τριών προσώπων που έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αθαλάσσας, ήσαν, γυναίκες, παιδιά και τρεις Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Είπε ότι «μέσα στο χάος που επικρατούσε τότε, οι νεκροί τάφηκαν, σύμφωνα με τις αρχικές μας πληροφορίες, πρόχειρα σε μεγάλο κρατήρα που προκλήθηκε από  βόμβα ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας». 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «κατά τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε για εντοπισμό επιπρόσθετων στοιχείων για τους χώρους ταφής των νεκρών του νοσοκομείου, εξασφαλίστηκαν και πληροφορίες ότι ορισμένοι σοροί τάφηκαν και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής, εκτός του συγκεκριμένου κρατήρα».


Ανέφερε ότι «το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποιήσαμε διερευνητική ανασκαφή για να εξακριβωθεί το ακριβές σημείο ταφής ενώ ενόψει των τεράστιων αλλαγών που έγιναν στην περιοχή με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας, υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες και μαρτυρίες για τον ακριβή χώρο του κρατήρα».


Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας «κατά την ανασκαφή και σε βάθος περίπου 2,5 μέτρων εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα οστά, τα οποία ευρίσκοντο τυλιγμένα σε κουβέρτα, λήφθηκαν δείγματα για σκοπούς επιστημονικών εξετάσεων ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητα του γενετικού υλικού, λόγω του ότι η περιοχή του χώρου ταφής επιμολύνθηκε κατά καιρούς με διάφορα μπάζα και τεράστιες ποσότητες αμιάντου».


Πρόσθεσε ότι «με βάση τα επιστημονικά ευρήματα της διερευνητικής ανασκαφής το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την πραγματοποίηση ανασκαφών στην περιοχή για εντοπισμό των λειψάνων με στόχο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των λειψάνων όλων αυτών που τάφηκαν στο συγκεκριμένο χώρο».


Συνεχίζοντας ο κ. Φωτίου είπε ότι «κατά τις εκταφές που ακολούθησαν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντοπίστηκαν τέσσερις διαφορετικοί χώροι ταφής και στον μεν πρώτο εντοπίστηκαν λείψανα ή μέρος λειψάνων περίπου 11 προσώπων, και στους υπόλοιπους τρεις χώρους λείψανα ή μέρος λειψάνων άλλων έξι προσώπων».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε εκ μέρους της πολιτείας «μεγάλη εκτίμηση προς τις οικογένειες των θυμάτων για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν και βιώνουν, με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε κοντά τους, αρωγοί και συμπαραστάτες στη νέα τους δοκιμασία.» 

«Ταυτόχρονα όμως, εκ μέρους της πολιτείας εκφράζω και μια μεγάλη συγνώμη για τη μεταχείριση που έτυχαν, μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις των ασθενών του νοσοκομείου Αθαλάσσας καθώς και οι χώροι ταφής στην ευρύτερη περιοχή όπου είχαν ταφεί οι σοροί τους διότι οι απαντήσεις στις οικογένειες αυτές θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και χρόνια, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε» είπε, τέλος ο Επίτροπος Προεδρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ