Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Εύρεση οστών και κηδεία ενός ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενου. Στρατιώτης Κ. Σκορδής-Χατζηαντώνης. Κύπρος 1974



Βρέθηκαν τα οστά του αγνοούμενου από τη Βατυλή Κώστα Χαράλαμπου Σκορδή – Χατζηαντώνη, ο οποίος είχε σκοτωθεί στις 24 Ιουλίου στη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους εισβολείς στην περιοχή Κουτσοβέντη.




Ο Κώστας Χατζαντώνης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1955 στη Βατυλή και ήταν το τέταρτο παιδί  της επταμελούς οικογένειας του Χαράλαμπου και της Θέκλας Σκορδή, μετά τις αδελφές του Χρυστάλλα, Ελένη και Γεωργία. Τα τρία μικρότερα αδέλφια του ήταν η Μάρω, ο Φάνο και  η Άντρη.

Από 8 χρονών δούλευε δίπλα στον πατέρα του στα χωράφια, ενώ ουδέποτε παραμελούσε τα μαθήματα του. Ήταν πρόσχαρος και αγαπητός σε όλο το χωριό.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βατυλής, στο Γυμνάσιο Λύσης και στο Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας και ήταν άριστος μαθητής.


Ο Κώστας Χ. Σκορδή Χατζηαντώνη κατετάγη στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1973. Κατά την τουρκική εισβολή εκτελούσε τη στρατιωτική του θητεία ως δεκανέας στο 361 Τάγμα Πεζικού, που είχε έδρα το Συγχαρί.

Στις 24 Ιουλίου το τάγμα του είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή Αγλαντζιάς, όπου τον επισκέφθηκε η οικογένεια του.

Την ίδια ημέρα στο στρατόπεδό του ήρθε διαταγή να μεταβούν για αναγνώριση των τουρκικών θέσεων στην περιοχή Κουτσοβέντη – Βουνού.

Καθώς προχωρούσαν στην περιοχή, τούς πλησίασαν τρία λεωφορεία – τα δύο με λευκή και το τρίτο με ελληνική σημαία  – και ο Κώστας X’’ Αντώνης κατευθύνθηκε πρώτος κοντά στο πρώτο λεωφορείο για αναγνώριση. Mετά από λίγη ώρα ακούστηκε να φωνάζει και να προειδοποιεί τους συστρατιώτες του ότι στα τρία λεωφορεία επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι αμέσως τον πυροβόλησαν. Έπεσε κάτω νεκρός, ενώ οι Τούρκοι άρχισαν να κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και να παίρνουν θέσεις μάχης.

Η σορός του, μαζί με αυτές των άλλων πεσόντων της μάχης του Κουτσοβέντη, τάφηκαν από συστρατιώτες τους στην περιοχή Κουτσοβέντη – Βουνού.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία.