Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Και άλλη απαγόρευση εισόδου σε Έλληνα στην Αλβανία


Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 ο φίλος μας κοινωνιολόγος Κώστας Δημητρόπουλος κατά την διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου στην αλβανική πλευρά της Κακαβιάς είχε μια δυσάρεστη εμπειρία. Του ανακοινώθηκε πως είναι πρόσωπο ανεπιθύμητο για την Δημοκρατία της Αλβανίας. Ο κ. Δημητρόπουλος πήγαινε στη Χιμάρα (χωριό της συζύγου του) με τα παιδιά του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Από τις αλβανικές αστυνομικές αρχές δεν του "αποκαλύφθηκε" ο λόγος για τον οποίο του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, παρά το ότι ο ίδιος ζήτησε την αιτιολόγηση αυτής της επίσημης άρνησης εισόδου. Στο σχετικό έγγραφο του "Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων" που του επιδόθηκε, αναφέρεται πως "θεωρείται απειλή για την δημόσια τάξη, εσωτερική ασφάλεια, δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας".

Πέρα από αυτές τις αοριστολογίες των αλβανικών αρχών, πιθανολογούμε πως η άρνηση εισόδου συνδέεται με την συμμετοχή του κ. Δημητρόπουλου στην κηδεία του Κώστα Κατσίφα αλλά και την συνειδητή παράταση μιας κατασκευασμένης έντασης από την κυβέρνηση Έντι Ράμα, για εσωτερικούς λόγους. Την ίδια αντιμετώπιση είχαν και άλλοι Ελλαδίτες οι οποίοι μετέβησαν στις 8 Νοεμβρίου 2018, στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. 

Υπενθυμίζουμε πως ο Κ. Κατσίφας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της 
Αλβανίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο χωριό του, το οποίο είναι κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων καθώς εκεί υπάρχει κοιμητήριο του Ελληνικού Στρατού όπου αναπαύονται άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τον 
ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41. Το επεισόδιο εκείνων των ημερών συνδέθηκε, από κάποιες πηγές και με την στάση ορισμένων ιθυνόντων της ελλαδικής πλευράς τόσο απέναντι στην συκοφάντηση του ίδιου του Κατσίφα, όσο και στην «διαρροή» προς την γειτονική χώρα, λιστών με ονοματεπώνυμα ελλαδιτών (πολιτών και μη).

Ο κ. Δημητρόπουλος προχώρησε σε έγγραφες διαμαρτυρίες - ενημερώσεις προς 
πολιτικές οργανώσεις και προσωπικότητες, τις αρμόδιες αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς κ.ό.κ.

Θεωρούμε πως η συμμετοχή σε μια τελετή ταφής, οι επιστημονικές ενασχολήσεις ή η πολιτική δραστηριοποίηση δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για την κήρυξή ενός ανθρώπου ως "ανεπιθύμητου" από οποιαδήποτε ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα.

geromorias.blogspot.com