Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ο Δημήτριος Υψηλάντης και η πόλη Δημήτριος Υψηλάντης στις ΗΠΑ

George Kessarios on Twitter: "Για όσους δεν το ξέρουν, η πόλη ... 

Θ. Μαλκίδης 

Η πόλη Δημήτριος Υψηλάντης στις ΗΠΑ

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στο Παρίσι. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Τον Ιούνιο του 1821 έφθασε στην Yδρα για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα ως πληρεξούσιος του αδελφού του.  
Από την Ύδρα άρχισε την οργανωτική του προσπάθεια και συνέταξε την πρώτη του Διακήρυξη που την απηύθυνε στους «Ομογενείς Φιλελευθέρους Έλληνες». Από την Ύδρα πέρασε στο Άστρος της Κυνουρίας όπου στη συνάντηση με ανώτερους κληρικούς και μέλη τη Πελοποννησιακής Γερουσίας δημιουργήθηκαν και τα πρώτα νέφη στις σχέσεις Υψηλάντη-προκρίτων εξ αιτίας της οικειότητάς του με τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη και τον Αναγνωσταρά.  

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821



Μετά την άρνηση των προκρίτων να δεχθούν τις προτάσεις του εγκαταστάθηκε στα Τρίκορφα απ' όπου διηύθυνε την πολιορκία της Τριπολιτσάς. 

Υψιλάντι: Η πόλη με τα συχνότερα ορθογραφικά λάθη στο όνομά της ...
Στα Τρίκορφα οργάνωσε πολιτικό επιτελείο με το Νεόφυτο Βόμβα και άλλους Φιλικούς. Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 άρχισε τις εργασίες της η A Εθνική Συνέλευση και στις 15 Ιανουαρίου 1822 ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέχθηκε πρόεδρος του Bουλευτικού.  Τον Ιανουάριο 1822 ο Δημήτριος Υψηλάντης σπεύδει στο Άργος για την ενίσχυση του φρουρίου από τις επιθέσεις του Δράμαλη και για την ενέργεια του αυτή επικρίθηκε από τους αντιπάλους του.  Στη B’  Εθνική Συνέλευση ( Άστρος 1823 ) παρέμεινε ασυμβίβαστος στις προσπάθειες των προκρίτων να μονοπωλήσουν την εξουσία και με το κύρος του προσπάθησε κατά τον εμφύλιο να κατευνάσει τους αντιμαχόμενους. Διακρίθηκε ως στρατιωτικός κατά την επίθεση του Ιμπραήμ εναντίον των Μύλων του 'Αργους (1825).  Κορυφαία στιγμή του Υψηλάντη θεωρείται η στάση του μετά την απόφαση της τρίτης Εθνικής Συνέλευσης να ζητήσει τη μεσίτευση της Αγγλίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Στην επιστολή διαμαρτυρίας του, η Εθνική Συνέλευση αντέδρασε με τον αποκλεισμό του «από κάθε πολιτικό και στρατιωτικό υπούργημα» για να αποκατασταθεί αργότερα με την επανάληψη των εργασιών της στην Τροιζήνα (1827).  

Kατά την ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων από τον Ιωάννη Καποδίστρια του ανατέθηκε η αρχηγία του στρατού της Ανατολικής Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 1828
 πραγματοποίησε νικηφόρες επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στη Βοιωτία και το Σεπτέμβριο στην Πέτρα Βοιωτίας διηύθυνε την τελευταία μάχη του Αγώνα, που έληξε με θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων. Ο Δημήτριος Υψηλάντης πέθανε το 1832 στο Ναύπλιο.

Οι ΗΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι κατέφυγαν εκεί μετά τη Γενοκτονία και τη  βίαιη εκδίωξή τους  . Το μνημείο για τη γενοκτονία στη Φιλαδέλφεια, είναι μία ενδεικτική περίπτωση, αλλά όχι η μοναδική.

Υψιλάντι: Η πόλη με τα συχνότερα ορθογραφικά λάθη στο όνομά της ...

Οι  Πόντιοι των ΗΠΑ ήδη και κατά τη διάρκεια τέλεσης της Γενοκτονίας συνέβαλλαν στη  γνωστοποίηση και τη διεθνοποίηση του εγκλήματος.  Aπό το Akton Ohio ο Mιλτιάδης Tσακιρίδης απευθύνθηκε στις 6 Nοεμβρίου 1921 στον Λεωνίδα  Iασωνίδη, στην Kωνσταντινούπολη, για να τους βοηθήσει ηθικά, ώστε να ιδρύσουν ένα σωματείο που να αγωνίζεται «υπέρ των δυστυχούντων Ποντίων». 

Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις 20 Nοεμβρίου 1921, με την πρωτοβουλία φιλελλήνων βουλευτών και γερουσιαστών έγινε στη Nέα Yόρκη συλλαλητήριο για τις σφαγές των Eλλήνων του Πόντου. Στο συλλαλητήριο «αποτελούμενον εκ χιλιάδων Aμερικανών και Eλλήνων, ωμίλησαν εξ γερουσιασταί και καθηγηταί Πανεπιστημίου, εξιστορήσαντες εν πάση λεπτομερεία και επί τη βάσει επισήμων εκθέσεων, τα φρικιαστικά γεγονότα του Πόντου, τας σφαγάς, τους διωγμούς, μετατοπισμούς, ερημώσεις, εκβιασμούς παρθένων και νέων. 



 Tο συνταχθέν μετά το συλλαλητήριον ψήφισμα που  παραδόθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε πολλά μέλη του Kοινοβουλίου αλλά και σε άλλες εξέχουσες προσωπικότητες περιέγραφε την τραγική κατάσταση στον Πόντο και εκλιπαρούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ  να επέμβει, για να σταματήσει η συνεχιζόμενη γενοκτονία. Tο θέμα των κεμαλικών αγριοτήτων σε βάρος των Eλλήνων του Πόντου συζητήθηκε διεξοδικά και στη συνεδρίαση της Γερουσίας των Hνωμένων Πολιτειών, στις 22 Δεκεμβρίου 1921. O Γερουσιαστής Hon. William H. King, αφού ανέπτυξε το θέμα του αφανισμού των Eλλήνων του Πόντου, κατέθεσε στο προεδρείο την  εισήγησή του, και με ντοκουμέντα απέδειξε ότι στόχος τόσο των Nεότουρκων όσο και των Kεμαλικών ήταν η τουρκοποίηση της Mικράς Aσίας. Την ίδια περίοδο δύο μεγάλοι Αμερικανοί Διπλωμάτες, οι  George Horton και Henry Morgenthau, αναδείκνυαν το ζήτημα ποικιλοτρόπως.

Σήμερα, θα ήταν ασφαλώς πολύ σημαντικό να αναφερθεί  ότι οι Έλληνες των ΗΠΑ έχουν πετύχει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τον Κυβερνήτες, πολιτειακές Βουλές και Γερουσίες  και έχουν εισάγει  τη διδασκαλία της γενοκτονίας  στα σχολεία του Ιλλινόις και του Ροντ Άιλαντ.

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821

Ωστόσο έχει σημασία να αναφερθεί ότι η μεγάλη αυτή παράδοση φιλελληνισμού και φιλοπόντιων θεσμών στις ΗΠΑ, αφού στο μήνυμα του  τότε προέδρου των ΗΠΑ James Μονρόε ( 3 Δεκεμβρίου 1822) εκφραζόταν  μια "ισχυρή ελπίδα" για την Ελλάδα. Αυτήν   ήταν η περίοδος όπου δόθηκαν στις νέες πόλεις τα ελληνικά ονόματα, όπως  Αθήνα και   Μακεδονία  στο Οχάιο, Ελλάδα στη Νέα Υόρκη και Υψηλάντη στο  Μίτσιγκαν. Η πόλη ιδρύθηκε το 1823 για να τιμηθεί  ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης Δημήτριο Υψηλάντη και γενικότερα η οικογένεια Υψηλάντη. 

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: 19/3/2017 - 26/3/2017

Η πόλη έχει αδελφοποιηθεί από το 1997 με το Ναύπλιο, την πόλη που πέθανε ο Δημήτριος Υψηλάντης το 1832 και  η δήμαρχός της πόλης Dr. Cheryl Farmer παρέλασε την 25η Μαρτίου του 2004 στην Νέα Υόρκη και ηγήθηκε του Ποντιακού αγήματος κρατώντας την Ελληνική σημαία πάνω στο άρμα του συλλόγου ¨Κομνηνοί¨ της Νέας Υόρκης. 

Έτσι ο Πόντος είναι παρών σήμερα στις ΗΠΑ  με την πόλη Υψηλάντης, τιμώντας τους Πόντιους αρχηγούς της απελευθέρωσής μας, τιμώντας τα ιδανικά και τον αγώνα για απελευθέρωση και δημοκρατία,   και είναι παρών ακόμη  με τον   Προμηθέα, τους Αργοναύτες, τον Ιάσωνα, τις Αμαζόνες, ως ονόματα αμερικανών πολιτών.

Στην πόλη Υψηλάντης είναι ένα δείγμα ότι ο Ελληνισμός υπάρχει, όπως υπάρχει η  μνήμη  και η συνέχεια, 
οι εκατομμύρια Έλληνες του Πόντου σε όλον τον πλανήτη. 

Υ. Γ.1 Πριν λίγες ώρες επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Φορντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην πόλη Υψηλάντη.

Υ Γ.2. Στην Ελλάδα με τη ''μεταρρύθμιση" των Δήμων με το πρόγραμμα Καποδίστριας,  οι δήμοι με το όνομα Δημήτριος Υψηλάντης εξαφανίστηκαν....

ΥΓ 3 Ο ανιδιοτελής Δημήτριος Υψηλάντης προφητικά είχε γράψει το 1826 όταν οι συμπατριώτες του εκλιπαρούσαν για δάνεια από την Αγγλία και για "να τα βρουν  με το Οθωμανικό κράτος", ότι "οι Έλληνες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την Ελευθερία τους για την δώσουν τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα"....

Από το άρθρο μου στα ΝΕΑ (Παρασκευή 22 Μαΐου 2020) 


 Μια πόλη για τον Δημήτριο Υψηλάντη στην ...Αμερική!





Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Έψιλον των Σερρών.