Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ο νέος Χίτλερ



Ο νέος Χίτλερ 

Όταν ο Χίτλερ, το 1939, υπόγραψε με τον Στάλιν το σύμφωνο μη επίθεσης δεν έπαψε να είναι ο ανισόρροπος φασίστας, ούτε έγινε αίφνης ειρηνιστής, που επιδιώκει τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό. Εξασφάλισε την ουδετερότητα της Σοβιετικής Ένωσης για να ασχοληθεί απερίσπαστος με την Ευρώπη, κυρίως για να ασχοληθεί πρώτα με την Πολωνία χωρίς να ανησυχεί ότι θα τον εμποδίσει η ΕΣΣΔ. 23 Αυγούστου 1939 υπόγραψαν τη συμφωνία, 1 Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όταν ξεμπέρδεψε με τις άλλες χώρες κι αιματοκύλησε την Ευρώπη, το 1942, επιτέθηκε και στη Σοβιετική Ένωση. Πέρσι, σε μια ομιλία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλοντας να υπερασπιστεί τις ενέργειες του Στάλιν, έλεγε ότι παρόμοια με το σύμφωνο μη επίθεσης είχαν υπογράψει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από τη Σοβιετική Ένωση. 

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηγέτες αυτοί των χωρών συναντήθηκαν προσωπικά με τον Χίτλερ και έβαλαν τις υπογραφές τους σε αντίστοιχες συμφωνίες» (Πούτιν, 24 Δεκεμβρίου 2019).


Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Τα λέμε γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται κι αυτή τη φορά είναι όλη πάνω στις πλάτες μας. Έχουμε να κάνουμε με έναν σύγχρονο Χίτλερ, έναν ανισόρροπο φασίστα, με τον οποίο πολλές ευρωπαϊκές χώρες οραματίζονται μαζί του συμφωνίες και καλούν την Ελλάδα και την Κύπρο να υπογράψουν πρώτες μαζί του συμφωνία παράδοσης.

 Παράδοσης, διότι συμφωνία μη επιθέσεως δεν μπορούν να υπογράψουν πλέον, αφού η επίθεση είναι ήδη σε εξέλιξη. Μπορεί να υπογράψει κάποια χώρα συμφωνία με έναν φασίστα που το όραμα του είναι να καταλάβει εδάφη άλλων χωρών; Ο Ερντογάν σήμερα μπορεί να μην απειλεί ότι θα εισβάλει στη Γαλλία, για παράδειγμα. Όμως, απειλεί να στείλει φανατικούς μουσουλμάνους να την αιματοκυλήσει. Κι ας μην το λέει με αυτές τις λέξεις. 

Τι άλλο κάνει όταν κατηγορεί τον Μακρόν και τη Γαλλία για αντι-ισλαμισμό και ξεσηκώνει εναντίον της τους φανατικούς του τζιχάντ; Ακόμα και στην αποχαυνωμένη Λευκωσία επιτέθηκαν προχτές μουσουλμάνοι κατά της γαλλικής πρεσβείας. Μπορεί να μην απειλεί ότι θα εισβάλει στην Ευρώπη, αλλά απειλεί ότι θα εξαπολύσει κύματα προσφύγων να την πλημμυρίσει. Το έκανε ήδη εναντίον της Ελλάδας. 

Μπορεί να μην εισβάλλει στην Πολωνία, αλλά εισβάλλει στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Συντονίζει τη στρατολόγηση φονταμενταλιστών ακόμα και στην Ινδία. Στέλνει μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τούρκοι στρατιώτες και μισθοφόροι της Τουρκίας, υπάρχουν σήμερα στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στο Σουδάν. Μέχρι τη Σομαλία και τη Νιγηρία έχει χέρι. Από τον νέο Χίτλερ δεν απειλείται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αν έτσι πιστεύει η Ευρώπη. Όπως πίστευε ο Στάλιν το 1939, ότι η απειλή του πρώτου Χίτλερ ήταν μόνο κατά της Πολωνίας.


Μας έλεγαν χτες οι πολιτικοί μας ότι αντλούν μηνύματα από το έπος του 1940 για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Καλά κάνουν. Αλλά να αντλήσουν με ανοικτό πνεύμα ιστορικά διδάγματα για να μην επαναλαμβάνονται τραγωδίες. 

Όταν έχεις απέναντι σου έναν φασίστα στρατοκράτη ιμπεριαλιστή, που δηλώνει πως θέλει μαζί σου διάλογο για να μοιράσετε τη δική σου πατρίδα, λαμβάνεις τα μέτρα σου. Δεν σπεύδεις ξυπόλητος (ή ξεβράκωτος) στ΄ αγκάθια. 

Διότι, αν δεν λάβεις τα μέτρα σου στο πλαίσιο που σου επιτρέπουν οι δυνάμεις σου (ΟΗΕ, ΕΕ, συμμαχίες, αμυντική θωράκιση), αυτό που πας να κουβεντιάσεις μαζί του δεν είναι τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, είναι για να έχεις καλύτερες συνθήκες σφαγής.



  Άριστος Μιχαηλίδης