Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Μνημείο στο Norwalk των ΗΠΑ

 


Σε έναν μήνα το πρώτο μνημείο Γενοκτονιας των Ποντίων σε δημόσιο χώρο στην Αμερική θα τοποθετηθεί σε πάρκο του Norwalk ενός “ποντιακού χωριού” μισή ώρα από το Manhattan.



       Ενός “χωριού” με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες οι οποίες δεν είναι απλά ποντιακης καταγωγής αλλά μιλάνε ποντιακά , μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά, ζουνε ποντιακά.

       Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο .

          Το να στηθεί ένα μνημείο γενοκτονιας σε δημόσιο χώρο στην Αμερική δεν είναι καθόλου αυτονόητο και καθόλου εύκολο.

          Για δεκαετίες παλέψαμε με όποιον τρόπο μπορέσαμε και ήταν για όλους μας μονόδρομος .

 Δεν δεχτήκαμε κανένα όχι και καμία “λογική”. 

Δεν επιτρέψαμε να μας αγνοήσουν και απαιτήσαμε σαν Αμερικανοί πολίτες το δικαίωμα μας να τιμήσουμε τις ρίζες μας και την βαριά ιστορία μας.

       Ο Ποντιακός σύλλογος “ΠΟΝΤΟΣ “, ένας σχετικά καινούριος σύλλογος στην Αμερική ,από πολύ νωρίς  αρνήθηκε να δεχτεί ότι ήταν απλώς πολιτιστικός σύλλογος . 

Ήταν και πολιτιστικός αλλά πάνω από όλα αγωνίστηκε και θα αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονιας των προγόνων μας .

      Τις επόμενες εβδομάδες θα σας ενημερώσω για πολλές δραστηριότητες του συλλόγου και για την ιστορία του και θα σας μιλήσω για αυτούς τους Πόντιους που ζουν στο Norwalk .

        Αυτό το μνημείο δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντίων του Norwalk αλλά όλων των Ποντίων .

Ας προσπαθήσουμε εκεινην την ημέρα να είμαστε όλοι στο Norwalk και ας μην μας επιτρέπουν οι συνθήκες την φυσική μας παρουσία εκεί .

       Ο σύλλογος μέσα από το FB θα ενημερώσει ποια ημερα και τι ώρα ακριβώς θα γίνει η εκδήλωση και φυσικά θα μεταδοθεί σε όλον τον κόσμο .

Σας θελουμε όλους δίπλα μας όχι για να σας δείξουμε τι καταφέραμε αλλά για να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά που μας ενώνουν και προ πάντων το τάμα στους προγονους και στην ιστορία μας.