Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Κηδεία των μέχρι πρότινος αγνοούμενων Νικόλαου Νικολάου και Ανδρέα Παναγή

 


Από τον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Λεμεσό τελέστηκε,  η κηδεία του έφεδρου στρατιώτη της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Νίκου Νικολάου από τον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου μαζί με τον συμπολεμιστή του Γεώργιο Χατζηχαραλάμπους από τα Λεύκαρα δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους εισβολείς στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν ζεύγος ηλικιωμένων να διαφύγει.


 Τα οστά των δυο εθνοφρουρών και του ζεύγους ηλικιωμένων που επίσης εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ εντοπίσθηκαν το 2017. 

 




Ο Ανδρέας Παναγή κατετάγη έφεδρος στο 306ο Τάγμα Πεζικού όταν ξέσπασε η εισβολή. Στις 22 Ιουλίου οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Γλυκιώτισσας – Αγίου Γεωργίου, όπου αμυνόταν και το 306 Τάγμα Πεζικού. 

Μέχρι την τελευταία φάση της μάχης ο Ανδρέας Παναγιώτου κρατούσε τη θέση του, από την οποία μετακινήθηκε μόνο όταν δόθηκαν οι οδηγίες για ανασυγκρότηση στο Μπέλλαπαϊς. Μέσα στη δίνη των βολών των αρμάτων μάχης και των ανελέητων βομβαρδισμών και πυροβολισμών των πολεμικών αεροπλάνων, χάθηκαν τα ίχνη του.

Η ανασκαφή του χώρου, στον οποίο εντοπίστηκαν οστά του Ανδρέα και άλλων συμπολεμιστών του, πραγματοποιήθηκε σε δασώδη περιοχή νότια της πόλης της Κερύνειας. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018 στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.