Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

**ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ "ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ"**

 



30 Οκτωβρίου 1949: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Σφακιανός Ήρωας του Μακεδονικού αγώνα Ιωάννης Καραβίτης.


 Έδρασε στην Δυτική και κεντρική Μακεδονία με δικό του σώμα. Άφθαστος στην τεχνική του Ανταρτοπολέμου, με αποτέλεσμα **στην ΣΣΕ να διδάσκεται στο μάθημα του Ανταρτοπολέμου, η "Τακτική ΚΑΡΑΒΙΤΗ".**

Η "Τακτική Καραβίτη" περιελάβανε αιφνιδιαστική προσέγγιση του εχθρού, συλλογή πληροφοριών, αστραπιαία επίθεση και οπισθοχώρηση. Μάλιστα στις νυχτερινές πορείες, είχε δώσει εντολή στα παλληκάρια του να έχουν ελεύθερο το αριστερό μανίκι της καπότας τους και ο επόμενος να το πιάνει, ώστε η φάλαγγα να έχει συνοχή.

Επίσης οδηγώντας με μαεστρία το τμήμα του έξω από τα χωριά και σύμφωνα με την κατεύθυνση του αέρα, έμενε αόρατος από τα τσομπανόσκυλα τα οποία με τα γαβγίσματά τους θα τον πρόδιδαν.

Κάποτε σε ένα χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, έκανε έφοδο και αιχμαλώτισε τρείς βουλγαρίζοντες εξαρχικούς που τρομοκρατούσαν το χωριό. Τους πήρε και τους έβγαλε έξω από το χωριό για να τους εκτελέσει. Έβγαλε από την ζώνη το μαχαίρι του και το έδωσε στο πρωτοπαλίκαρό του για να τους στείλει να συναντήσουν τον Ύψιστο. Το μαχαίρι είχε φιλνισένια λαβή. Το πρωτοπαλίκαρό του αρνήθηκε να το λερώσει και τους εκτέλεσε με γροθιές στην καρωτίδα, καθόσον οι πυροβολισμοί θα τους πρόδιδαν.

Μετά τον αγώνα, επέστρεψε στην Κρήτη, στην συνέχεια το 1929 μετακόμισε στον Πειραιά και αργότερα στην Αθήνα, όπου νοίκιασε το καφενείο "Αργολίς".

Στο τέλος του 1939 με αρχές του 1940 δημοσίευσε στον "Κρητικό Κόσμο" λεπτομέρειες από τους αγώνες του με περιγραφές όπου κυριαρχούν τα κατορθώματα των Κρητικών. Αργότερα, δημοσίευσε ό,τι θυμόταν για τον πόλεμο στην εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς" της Θεσσαλονίκης.

Η δημοσίευση άρχισε στις 22 Μαΐου 1949 και ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου 1950 σε 236 φύλλα. Περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή του στον Αγώνα παρέχονται στα απομνημονεύματά του.

"Δεν γράφω ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά αναμνήσεις των όσων εγώ έπραξα, ολίγα των όσων είδα και ελάχιστα των όσων άκουσα"

Με αυτή την φράση τελειώνει τα Απομνημονεύματά του ο γεννημένος στην Ανώπολη των Σφακίων Κρήτης, Ιωάννης Καραβίτης, απόγονος του επαναστάτη Γιάννη Δασκαλογιάννη!

Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 1949 και η κηδεία του έγινε Δημοσία δαπάνη, με τιμές Στρατηγού στο Α' νεκροταφείο.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!    


Από: Βόρειος Ήπειρος Γη Ελληνική