Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Χαράλαμπου Καραγκούνη

 


Έγινε πριν λίγες ώρες στην Αρχαία Ολυμπία, η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Χαράλαμπου Καραγκούνη. 

Ο Χ. Καραγκούνης κλήθηκε το 1973 να υπηρετήσει την πατρίδα ως οπλίτης στον στρατό ξηράς. Μετά από πολύμηνη θητεία στον Έβρο μεταφέρθηκε στο Λουτράκι πριν μεταβεί στην Κύπρο. Έφτασε εκεί στις 3 την νύχτα της 20ης Ιουλίου. Τρεις ώρες μετά στις 6 τα ξημερώματα, με την αυγή ξεκίνησε ο πόλεμος. Τα ίχνη του χάθηκαν στις 16 Αυγούστου. Είχε προηγηθεί η συντονισμένη επίθεση, από αέρος και ξηράς,  των Τούρκων κατακτητών που ονομάστηκε «Αττίλας 2». Οι Έλληνες γίγαντες, μείνανε για να υπερασπίσουν το στρατόπεδό τους. Για την τιμή των όπλων! Η μάχη άνιση! Έμειναν εκεί, αποφασισμένοι να πεθάνουν μέχρι ενός.  Μέχρι της  6:00 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου οι μάχες μαίνονταν μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από τα απομεινάρια του 4ου και 2ου Λόχου. Ήταν η τελευταία μάχη του πολέμου…». 

Χρόνια μετά, το 2015 βρέθηκαν επτά μόνο οστά σε ομαδικό τάφο στο Κιόνελι. Δώδεκα παλικάρια θάφτηκαν μαζί. Χρειάστηκε τεράστιος αγώνας μέχρι το κατοχικό καθεστώς  να επιτρέψει την εκταφή. Η διαδικασία ταυτοποίησής τους ήταν δύσκολη και χρονοβόρα και έγινε από εξειδικευμένο Ινστιτούτο στις ΗΠΑ, όπου εστάλησαν και δείγματα DNA συγγενών των νεκρών. Αρχές του 2016 είχαμε την επιβεβαίωση.....