Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Κηδεία των ιερών οστών του ήρωα Κωνταντίνου Κόκκα. Κύπρος 1974

 Picture


Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου θα έρθουν στον τόπο καταγωγής του το Πέτα Άρτας, τα ιερά οστά του ήρωα  Κωνταντίνου Κόκκα, ο οποίος έπεσε αντιστεκόμενος στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974  ...
Στις 11 το πρωί θα γίνει στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πέτα η εξόδιος ακολουθία με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν ήρωα. Θα ακολουθήσει η ταφή των οστών του Αρτινού ήρωα στο νεκροταφείο του Πέτα.


Ποιος ήταν ο ήρωας Κωνσταντίνος Κόκκας



Γεννήθηκε στο Πέτα Άρτας το 1937. Το 1956 αποφοίτησε από την Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών, ονομασθείς Δεκανέας Πεζικού.  Το 1960 προήχθη στον βαθμό του Λοχία. Το 1968 προήχθη στον βαθμό του Επιλοχία. Το 1971 προήχθη στον βαθμό του Αρχιλοχία. Η σύντομη σταδιοδρομία του χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα, εάν κρίνει κανείς μόνο και μόνον από τον κύκλο των μεταθέσεων του. 
Παρατηρούμε, λοιπόν, ένα ευρύτατο φάσμα τοποθετήσεων, και μάλιστα σε δύσκολες μάχιμες μονάδες υψηλών απαιτήσεων και διαφορετικής υφής, όπως: 502 Τάγμα Πεζικού, στην Νάουσα, 1959-62. 501 Τάγμα Πεζικού, στην Βέροια, 1962-63. Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και 502 Τάγμα Πεζικού, στην Κύπρο, 1963-65. 561 Τάγμα Πεζικού, στην Θεσσαλονίκη, 1965-66. 953 Λόχος Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ – Στρατονομία), στην Έδεσσα, 1966-69. 11ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Τρίπολη, 1969-72. 647 Μηχαν/το Τάγμα Πεζικού, στο Λιτόχωρο Πιερίας, 1972-74.

Εκ παραλλήλου με την υπηρεσία του στις αναφερθείσες μονάδες και σε ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα, φοίτησε με πολύ καλές επιδόσεις σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία και κέντρα εκπαιδεύσεως, όπως: Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής. Σχολή Πεζικού (2 φορές). Σχολή Ειδικών Όπλων Ένοπλων Δυνάμεων. Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατιωτικής Αστυνομίας.  Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών. 

Το έτος 1964 παντρεύτηκε την Ναουσαία Σωτηρία Κουμπουλή, με την οποίαν απέκτησαν δύο  κόρες, την Βασιλική και την Ελένη. 

Την 1η Ιουλίου 1974 εγγράφεται στην δύναμη της  ΕΛΔΥΚ, προερχόμενος από το 647  Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού του Λιτόχωρου Πιερίας. Προτού καλά - καλά προλάβει να τακτοποιηθεί ξέσπασαν στην Κύπρο ραγδαία γεγονότα. Το πραξικόπημα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, προς ανατροπή  του προέδρου αρχιεπισκόπου Μακάριου, την 15η Ιουλίου, και  η Τούρκικη εισβολή από θαλάσσης και αέρος, την 20η του μηνός.

Την νύχτα 20/21 Ιουλίου και ενεργώντας από πλαίσιο της Εθνικής Φρουράς, η ΕΛΔΥΚ πραγματοποίησε  επιχείρηση στον Τουρκοκυπριακό θύλακα Κιονέλι - Λευκωσίας, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ενισχυθεί σοβαρές και επίλεκτες αεροποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις του Τούρκικου στρατού. 
Ο Αρχιλοχίας Κόκκας συμμετείχε ενεργώς στην επιχείρηση, ως Διμοιρίτης στον 6ο λόχο της ΕΛΔΥΚ, επιδεικνύοντας μάλιστα αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες, προφανώς λόγω σθεναρής εχθρικής αντιστάσεως αλλά και για ποικίλους άλλους λόγους, η επιχείρηση της ΕΛΔΥΚ εξαντλήθηκε τις μεταμεσονύχτιες  ώρες  και τα τμήματα καθηλώθηκαν στον πεδινό χώρο, 600 μέτρα μπροστά από το Τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι. 
Ενώπιον της καταστάσεως αυτής, εκεί περί τις τρεις  ώρα, ΕΛΔΥΚ διετάχθη να απαγκιστρωθεί και να επανέλθει στις αρχικές της θέσεις. Κάπου εκεί, λοιπόν, εκεί μπροστά από το Κιόνελι, χτυπήθηκε   θανάσιμα και χάθηκε ο Αρχιλοχίας Κόκκας. 

Η επίσημη εκδοχή του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχει ως εξής: «Ο Κόκκας Κωνσταντίνος του Παναγιώτου, έτος γέννησης 1937, Αριθμός Μητρώου 5024, εκ Πέτα Άρτης, υπηρετών ως  Αρχιλοχίας Πεζικού εις ΕΛΔΥΚ/6ος Λόχος, εφονεύθη την  21 0515 Ιουλ. 1974, βληθείς υπό εχθρικών πυρών (Τούρκικων), κατά την διάρκειαν πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των Τούρκων, εις περιοχήν Τουρκοκυπριακού χωρίου Κιόνελι  Λευκωσίας Κύπρου, ως επικεφαλής Διμοιρίας του 6ου λόχου της ΕΛΔΥΚ, διατελών εν διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκεν ταύτης».

Μετά τις επιχειρήσεις, της 23ης Σεπτεμβρίου 1974, η ΕΛΔΥΚ προτείνει να απονεμηθούν στον ήρωα δύο ηθικές αμοιβές. Η πρώτη: «Τον Αρχιλοχίαν Πεζικού Κόκκαν Κων/νον Διαμνημονεύω διότι, επικεφαλής της Διμοιρίας του κατά την επίθεσιν της ΕΛΔΥΚ την νύχτα 20/21 Ιουλ. 74, κατά του θύλακος Λευκωσίας, Τομεύς Κιόνελι, επεδείξατο εξαιρετικήν τόλμην και ανδρείαν, ενεργήσας κατά των εχθρικών πολυβολείων, και απωλέσθη επί του πεδίου της μάχης, χαρακτηρισθείς  έκτοτε ως αγνοούμενος. Δι’ ό προτείνω την απονομήν εις τούτον του Αργυρού Αριστείου Ανδρείας». Το παράσημο αυτό δεν έχει απονεμηθεί μέχρι και σήμερα σε κανέναν πολεμιστή της Κύπρου, και φυσικά ούτε στον ηρωικώς πεσόντα διμοιρίτη του 6ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ.

Η δεύτερη: «Τον Αρχιλοχίαν Πεζικού Κόκκαν Κων/νον Διαμνημονεύω, διότι υπηρέτησεν ευδοκίμως κατά την διάρκειαν των αγώνων της ΕΛΔΥΚ εν Κύπρω και εν τη ζώνη των επιχειρήσεων, εκτελέσας μετά θάρρους και ευψυχίας τα ανατεθέντα αυτώ καθήκοντα. Δι’ ό προτείνω την απονομήν  εις τούτον του Αναμνηστικού Μεταλλίου». Το Μετάλλιο αυτό απενεμήθηκε στον Αρχιλοχία Κόκκα το έτος 2007.

Τιμώντας εκείνους οι οποίοι ανάλωσαν την ζωή τους υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου, η Κυπριακή Κυβέρνηση απένειμε το 1996 στον  Αρχιλοχία Κόκκα το Μετάλλιο των Προμάχων της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, στο πλαίσιο των αποφάσεων της για τακτοποίηση των νεκρών της Κύπρου, Ελληνική Κυβέρνηση προήγαγε τον Αρχιλοχία Κόκκα στον βαθμό του Συνταγματάρχη. 

© Ta Nea tis Mikrospilias 24