Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Όταν ο πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας πέρασε στην αθανασία

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Όταν ο πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας πέρασε στην αθανασία !

Σαν σήμερα  το  1843 , έφυγε  από  αυτή τη ζωή  ο   πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλη την Πελοπόννησο και αποχαιρέτησε  και συγχώρεσε φίλους και  εχθρούς.

Πέρασε  επίσης από τις Σπέτσες και από την Ύδρα, για να συμφιλιωθεί με τον Κουντουριώτη ο οποίος  στον εμφύλιο τον είχε  φυλακίσει στον Προφήτη Ηλία  της Ύδρας. 

Συγχώρεσε ακόμη  τον Σχινά, τον υπουργό Δικαιοσύνης που πίεζε τους σπουδαίους Δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη για την καταδίκη του, την περίοδο της φυλάκισής του στο Παλαμήδι του Ναυπλίου .


Στην κηδεία του, οι συναγωνιστές του Κολοκοτρώνη του φόρεσαν τη στολή του στρατηγού και τα τσαρούχια του, τον έζωσαν με το σπαθί του,  τοποθέτησαν μια Οθωμανική σημαία στα πόδια του να την πατάει συμβολικά και τον έβαλαν στο φέρετρο. 

Σε αυτό τοποθέτησαν επίσης την περικεφαλαία και τη στολή που  φορούσε όταν βρισκόταν στα Επτάνησα.

 

 Η νεκρώσιμη πομπή φεύγοντας από την οικία του και αφού διέσχισε τις οδούς Ερμού και Αιόλου έφθασε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπου το πλήθος είχε κατακλύσει την εκκλησία και την περιοχή για την εξόδιο ακολουθία . 


Εκεί ο υιός του Κολίνος λιποθύμησε, ο Γενναίος, παρά την αρχική του ψυχραιμία, δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα,  ενώ γοερά θρηνούσε ο νεαρός  υιός του Πάνος  ο δεύτερος ,  που είχε αποκτήσει  με την Μαργαρίτα Βελισσάρη, αφού ο πρώτος Πάνος είχε δολοφονηθεί  στον Ελληνικό  εμφύλιο.....


Στη συνέχεια οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, συνοδεύοντας το Γέρο του Μοριά για την ταφή του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 


Υ. Γ. Θα περίμενα σήμερα οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμώντας τον  πρωταγωνιστή της Επανάστασης και της Ελευθερίας μας, να  οργανώσουν αφιερώματα και  σχετικές εκδηλώσεις, ενώ τα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν ειδικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά θα έχουν άλλες προτεραιότητες, αφού είναι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας....