Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Απόφαση ντροπής για Κενάν Αγιάς



Την απόφασή του για αποδοχή του γερμανικού αιτήματος για έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, ανέγνωσε χθες, ο Επαρχιακός Δικαστής Λάρνακας, Μιχάλης Παπαθανασίου. Ενώπιον του εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, του συνηγόρου υπεράσπισης, Ευστάθιου Ευσταθίου και του εκζητούμενου Κενάν Αγιάς, ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της υπόθεσης, στους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης και στις τελικές αγορεύσεις των δύο μερών. Η υπεράσπιση του Κενάν Αγιάς, εξέφρασε πρόθεση να εφεσιβάλει την απόφαση, κάτι το οποίο θα πράξει το επόμενο τριήμερο.


Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του Δικαστηρίου, σε όλη αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Κενάν Αγιάς στις 15 Μαρτίου, δεν τέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στη διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία, ενώ «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των γεγονότων της υπόθεσης». Στην απόφαση, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών διωκτικών αρχών χαρακτηρίζεται «καθόλα έγκυρο» και μέσω αυτού πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στα έγγραφα των γερμανικών αρχών αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) παρόλο που στη μαρτυρία του ο Κενάν Αγιάς αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν βασική θέση της υπεράσπισης πως η κατάσταση μεταξύ του PKK και της Τουρκίας αποτελεί «ένοπλη σύγκρουση» και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόθεση τρομοκρατίας. Θέση που πλαισίωσε και ο διεθνούς φήμης καθηγητής διεθνούς δικαίου, Δρ Eric David, με κατάθεσή του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδίδει τον Κούρδο Κενάν Αγιάς η κυπριακή δικαιοσύνη

Η έκδοση του εκζητούμενου Κενάν Αγιάς, ο οποίος αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας στην Κύπρο από το 2011, εγκρίθηκε υπό δύο όρους. Πρώτον, σε περίπτωση καταδίκης του στη Γερμανία αυτός θα διαμεταχθεί στην Κύπρο ώστε να εκτίσει εδώ τη στερητική της ελευθερίας ποινή που θα απαγγελθεί εναντίον του. Δεύτερον, τη μη επαναπροώθηση ή μεταγενέστερη έκδοση ή κατά άλλον τρόπο παράδοση του εκζητούμενου στην Τουρκία. 

Το Δικαστήριο διέταξε όπως η παράδοση του Κενάν Αγιάς στις γερμανικές αρχές γίνει το αργότερο εντός δέκα ημερών, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση. Εξάλλου, αναμένεται και η κατάθεση της έφεσης από την υπεράσπισή του και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία έκδοσής του. Τη διαδικασία παρακολούθησαν Κούρδοι και Κύπριοι υπερασπιστές του Αγιάς, οι οποίοι διαδέχθηκαν την απόφαση του Δικαστηρίου με συνθήματα για την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα.

Συνελήφθηκε στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ο Κενάν Αγιάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Μαρτίου βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Θέση της υπεράσπισής του είναι πως εναντίον του Αγιάς δεν υπήρξε τεκμήριο για αξιόποινη πράξη, που να δικαιολογεί την έκδοσή του στη Γερμανία.

Ο ίδιος ο Αγιάς συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις για τον κουρδικό αγώνα και άλλα πολιτικά ζητήματα, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Είχε συλληφθεί στην Τουρκία το 1993, σε ηλικία μόλις 17 ετών, και εξέτισε ποινή 11ετούς φυλάκισης, ενώ το 2009 υποχρεώθηκε να διαφύγει στην Ευρώπη, όντας μέρος λίστας Κούρδων πολιτικών, τους οποίους οι τουρκικές αρχές χαρακτήριζε «τρομοκράτες». Από το 2011 διαμένει στην Κύπρο, όπου του παρέχεται πολιτικό άσυλο. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της απόφασης του Δικαστηρίου, ο κίνδυνος διαδοχικής έκδοσής του στην Τουρκία και εξευτελιστικής μεταχείρισής του από το τουρκικό καθεστώς, είναι καθόλα υπαρκτός.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο