Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

To ξακουστό σπήλαιο Διρού και η πυργοπολιτεία στη Μάνη

 

Το Σπήλαιo Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού.


Μέσω Σπάρτης περνώντας από το Γυθειο, φθάνετε στην Αρεόπολη και από εκεί κατευθύνεστε προς το Σπήλαιο ή μέσω Καλαμάτας περνώντας από το Οίτυλο.
Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη.
Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Βαθειά – Η πυργοπολιτεία της Μάνης!

Βρισκόμαστε στη Λακωνική Μάνη, και συγκεκριμένα στη Βάθεια, 33 χιλιόμετρα νότια της Αρεόπολης.

Ξεχωρίζει καθώς στέκεται αγέρωχη στην κορυφή ενός ελαιοφυτου λόφου!

Οι επελάσεις των κουρσάρων, που δεν άφηναν τίποτα όρθιο, ανάγκασαν τους χωρικούς να μεταφερθούν στον βράχο. Για την οχύρωση και την ασφάλειά τους, έχτισαν πύργους ψηλούς που λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια και πέτρινα πυργόσπιστα για κατοικίες. Το ένα κοντά στο άλλο πλαισίωναν κυκλικά τον οικισμό, μη επιτρέποντας όχι εχθρός αλλά ούτε ματιά να φτάσει ως το εσωτερικό. Δεν είναι τυχαίο που η Βάθεια δεν λαβώθηκε ποτέ σε πόλεμο, που δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε μάχη.

Η Βάθεια κτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα. Στην ακμή της έφτασε τον 19ο αιώνα, ενώ πληθυσμιακά μέχρι το 1940 απαριθμούσε 300 κατοίκους.