Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Στο τελικό στάδιο η ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας – Ψευδοκράτους

 

Στο τελικό στάδιο η ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας – Ψευδοκράτους

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη βιωσιμότητας του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας – ψευδοκράτους με υποθαλάσσια καλώδια, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” το μέλος της «κοινής ομάδας εργασίας» για το εν λόγω έργο και καθηγητής στο “παράρτημα” του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (ODTÜ) στα κατεχόμενα, Μουράτ Φαχρίογλου.



Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Φαχρίογλου πρόσθεσε ότι συζητούνται οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο, σημειώνοντας ότι η περιοχή ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία θυμίζει κοιλάδα με μορφή «V» όπου το βαθύτερο σημείο είναι 1400 μέτρα.


«Προσπαθούμε να διαλέξουμε την καλύτερη μέθοδο. Οι εργασίες πήραν σάρκα και οστά. Θα είναι διπλής κατεύθυνσης ο αγωγός που θα τοποθετηθεί. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, δεν θα έρχεται ηλεκτρισμός μόνο από την Τουρκία στην ‘τδβκ’. Θα έχει διασφαλιστεί ροή ηλεκτρισμού και από την ‘τδβκ’ στην Τουρκία, όλο τον κόσμο, την Ευρώπη. Διότι ο κόσμος πηγαίνει προς έξυπνα δίκτυα στο θέμα της ενέργειας. Αυτός θα είναι ο δρόμος για αγορά της πιο φθηνής ενέργειας», ανέφερε.   


Ο κ. Φαχριογλου είπε επίσης ότι με το έργο υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί και ότι ως “παράρτημα” του ODTÜ διεξάγουν έρευνες στο θέμα της πράσινης ενέργειας, μέτρησαν την ηλιακή δυνατότητα του νησιού και έκτισαν ηλιακό πάρκο. «Λέγεται ότι ο καλύτερος ήλιος είναι στην Ισπανία. Συγκρίναμε τις μετρήσεις μας στην ‘τδβκ’ με την Ισπανία και είδαμε ότι το νησί διαθέτει το καλύτερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο καθηγητής στο “παράρτημα” του ODTÜ στα κατεχόμενα, Τζαντάς Μπατουνλού, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο έργο, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωσή του θα «υπάρξουν πολύ σημαντικές λειτουργίες και στο θέμα του μέλλοντος των ηλεκτρικών οχημάτων» στα κατεχόμενα.

Είπε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα φορτίζονται με ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια, η οποία θα δίδεται και στα σπίτια, και ότι με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθεί η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων.


Πηγή: ΚΥΠΕ