Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Κύπρος

 


Κυκλοφόρησε   το  διπλό   τεύχος (85o -87o)  του περιοδικού ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, με αφιέρωμα στα  50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.



Μετά τα δυο τελευταία αφιερώματα του περιοδικού «Τετράδια» για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, ήρθε η σειρά της Κύπρου μ’ αυτό το μεγάλο επετειακό αφιέρωμα. Εξάλλου τα «Τετράδια» από την αρχή της δημιουργίας τους είχαν πάντα την Κύπρο στην κορωνίδα  της ενασχόλησής τους στα εθνικά θέματα. Στο τεύχος αυτό γράφουν εξαιρετικοί αναλυτές και στον πρόλογό του το περιοδικό θέτει ακριβώς την σημασία της Κύπρου για την ύπαρξη του Ελληνισμού:

«Με το αφιερωματικό αυτό τεύχος στα 50 χρόνια που πέρασαν από το τραγικό εκείνο 1974, τα «Τετράδια» επιδιώκουν  σε μια κομβική, υπαρξιακή – θα λέγαμε -  περίοδο για τον Ελληνικό Κόσμο, να καταγράψουν και να καταδείξουν, μέσα από την συστηματική  και επίπονα  διασταυρωμένη έρευνα και μελέτη πεπραγμένων, όσα σφραγίζουν  το παρελθόν άρα και το παρόν μας, να αναδείξουν, με δυο λόγια, το όλον πρόβλημα στις πραγματικές του και μόνο διαστάσεις.

Διότι για τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Κόσμο, η Κύπρος δεν αντιπροσωπεύει  ένα κάποιο «κομμάτι γης», κάποιο «Χρυσοπράσινο φύλλο ρηγμένο στο πέλαγο», ούτε το Αιγαίο και η Θράκη κάποια περιορισμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα  θαλάσσιου βυθού ή εδάφους.

Το Αιγαίο και η Θράκη, αντιπροσωπεύουν αυτή την στιγμή τους όρους ύπαρξής μας ως ανεξάρτητου κράτους και η Κύπρος, νοούμενη ως ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, την βούλησή μας ως έθνους να μην εγκαταλείψουμε τον έσχατη αυτή Αλεξάνδρεια, συγκατανεύοντας στον οριστικό ενταφιασμό  του Ανατολικού Ελληνισμού.»

Σπύρος Δημητρίου