Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Λόγος και πράξη Ελληνισμού

 

Shutterstock
 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Λόγος και πράξη Ελληνισμού 


 Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα


Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού (Οδ. Ελύτη)

 

 



Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού (Οδ. Ελύτη) 


Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ’ την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο. (απόσπασμα)


'Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Πρόδρομος του Χριστού, ο Προστάτης του Ορθόδοξου μοναχισμού

 

 

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος




















Ἐμὴ σε γλῶσσα Κήρυξ πῶς ἂν αἰνέσῃ,

Ὃν γλῶσσα Χριστοῦ γηγενῶν μείζω λέγει;
Μνήμη ἐβδομάτη Προδρόμου λάχεν αἰδοίοιο.

Θεοφάνεια

 

Agia_Theofaneia_07


 Ο   Χριστός,   όταν  ήταν περίπου τριάντα χρονών, πριν βγει στη δημόσια ζωή Του και θέλοντας να εκπληρώσει όλες τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου (που Αυτός βέβαια είχε δώσει στους ανθρώπους), πήγε στον Ιορδάνη ποταμό να βαπτισθεί.


Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Καλή Φώτιση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες: Θεοφάνεια και Φώτα

 


The baptism of Jesus Christ in Jordan River by John the Baptist


Θεοφάνης Μαλκίδης


Θεοφάνεια και Φώτα 


Η πίστη μας, η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας, η ιδιοπροσωπεία μας, η ετερότητά μας, έχει αναδείξει τα Θεοφάνεια, τα Φώτα, σε μείζονα στιγμή στον ενιαυτό, στο χρόνο, στο έτος, στη ζωή μας. 



Από τη Βηθλεέμ στον Ιορδάνη


 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Τη Β' του μηνός Ιανουαρίου τα Προεόρτια των Φώτων.
Στήν γιορτή τῆς θείας Γέννησης ὁ Θεός φάνηκε βρέφος μικρό, νιογέννητο, δείχνοντας ἔτσι τή δική μας νηπιότητα.
Τα Φώτα ὅμως τόν βλέπουμε τέλειο ἄνθρωπο, τέλειο Υἱό, ἀπό τέλειο Πατέρα γεννημένον.

Tὰ Φῶτα στὸ Ἀϊβαλὶ



Στὰ θαλασσινὰ τὰ μέρη ρίχνουμε τὸν Σταυρὸ ὓστερ’ ἀπὸ τὴ Λειτουργία τῶν Θεοφανείων. Ἔτσι τὸν ρίχναν καὶ στὴν πατρίδα μου κι ἦταν ἕνα θέαμα ἔμορφο καὶ παράξενο. 


Κάλαντα Φώτων (Σήμερα τα φώτα)

 


 

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Για τη Συρία, για το τουρκικό πρόβλημα και για τον Ελληνισμό

 




Θεοφάνης Μαλκίδης


Για τη Συρία, για το τουρκικό πρόβλημα και για τον Ελληνισμό

 

Η 8η Δεκεμβρίου 2024 αποτελεί μία ημερομηνία σταθμό, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για τον Ελληνισμό, καθώς και για  τους λαούς, τους διεθνείς οργανισμούς, τα δημοκρατικά κράτη, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Κυρίως όμως για τη γενεσιουργό αιτία της ζούγκλας, για τη μήτρα της βίας και των εγκλημάτων: της Τουρκίας.


 Μετά από την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), το Ιράκ, τη Λιβύη, την υποσαχάρια Αφρική, τα Βαλκάνια, το τουρκικό πρόβλημα έκανε μία νέα μετάσταση στη Συρία.  Η Τουρκία ως κρατική οντότητα αλλά και ως παρακράτος, ως προαγωγός  και   χρηματοδότης εγκληματικών ομάδων που αποκαλούνται  «κράτος της Συρίας»,  επιτίθεται με σκληρότητα και βαρβαρότητα στους Αλεβίτες,  στους Ελληνορθόδοξους , στους  Κούρδους, στους Αρμένιους, αλλά και ενάντια σε κάθε λαό, θρησκευτική και εθνοτική ομάδα στη Συρία.


Η α-νοησία είναι ανέορτη.

 



ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ 

 

" Μοιάζει να έχει χαθεί, για το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη σήμερα, η επίγνωση της διαφοράς ανάμεσα στη γιορτή και στην επιπόλαιη τέρψη. 


Γκράφιτι αφιερωμένο στον Κ. Καβάφη!

 Μπορεί να είναι pop art κείμενο

Χριστούγεννα


Παραμονή Χριστούγεννα στο Αϊβαλί 
 
μὲ τὸν κυρ-Φώτη Κόντογλου
Τότε ποὺ ἤμουνα σὲ μικρὴ ἡλικία, περνοῦσα μὲ τοὺς δικούς μου τὶς γιορτὲς ἀπάνω σ’ ἕνα θαλασσοδαρμένο βουνό, τὴν Ἁγιά–Παρασκευή.

Χριστός γεννάται, δεύτε πανηγυρίσωμεν1

 

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Η Ελλάδα και ο Έβρος στην κόψη του δημογραφικού ξυραφιού

 





Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Η Ελλάδα και ο Έβρος στην κόψη του δημογραφικού ξυραφιού 


Όπως αναφέρεται σε (ένα ακόμη)  πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό ζήτημα, η γεννητικότητα στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη,  αλλά και παγκοσμίως  και το πρόβλημα παίρνει εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσει την εθνική μας ανεξαρτησία, ασφάλεια και ακεραιότητα. 


Είναι γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, η  δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).  Έτσι το 2022 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση και έπεσαν στις 76.541, ενώ οι θάνατοι ήταν 140.801, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας να μειωθεί κατά 64.260 ανθρώπους. Αν από τα παραπάνω στοιχεία αφαιρεθούν οι γεννήσεις των  αλλοδαπών, την προηγούμενη  χρονιά  ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 73.000 άτομα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΦΥΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Από την πρώτη διάλεξη Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Starttech Ventures, 3 Οκτωβρίου 2023


 Το 2024 θα μείνει στην ιστορία για πολλά γεγονότα, τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή σκηνή. Σίγουρα όμως κάτι που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των Ελλήνων δημιουργών είναι η απώλεια ενός μεγάλου διανοητή, πολιτικού και συγγραφέα που πέρα από κάθε αμφιβολία αποτελεί το θεωρητικό θεμελιωτή του ελληνικού κινήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας.


Μιλάω προφανώς για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη που μας άφησε απρόσμενα στις 27 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 73 ετών.


Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου - Γιὰ μιά καλή χρονιά

 


Θά σοῦ πάει καλά ὅλη ἡ χρονιά, ὄχι ἄν μεθᾶς τήν πρώτη τοῦ μηνός, ἀλλά ἄν καί τήν πρώτη τοῦ μηνός καί κάθε μέρα κάνεις αὐτά πού ἀρέσουν στόν Θεό. Διότι ἡ ἡμέρα γίνεται κακή ἤ καλή ὄχι ἀπό τή δική της φύση, ἀφοῦ δέν διαφέρει ἡ μιά μέρα ἀπό τήν ἄλλη, ἀλλά ἀπό τή δική μας ἐπιμέλεια ἤ ραθυμία.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

 


Πρίν 114 ἔτη κατά τήν 3ην Ἰανουαρίου τοῦ 1911, ὁ Κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μέσα στήν ἡσυχίαν τῆς προσευχῆς, ψάλλων τόν ὕμνον τῶν Ἁγίων Θεοφανείων:


Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Για τον Ελληνισμό



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον Ελληνισμό.


Μιλώντας στο  παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ "Η Φωνή της Ελλάδας" / "The Voice of Greece", στην εκπομπή "Έλληνες παντού", με τον Θανάση Χούπη. 


Σε μια συζήτηση για το μέλλον των δύο πνευμόνων του Ελληνισμού, στο νέο τοπίο της Μέσης Ανατολής, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, με μοχλό ανατροπής "εκδημοκρατισμένους" τζιχαντιστές. 


Ήτοι, λαμβάνοντας υπόψη μια τουρκοκίνητη μετεξέλιξη του ISIS, της Αλ Κάιντα και της Αλ Νούσρα, που -αξιοποιώντας τα πετροδολάρια της Ντόχα- κατέστη de facto, η νέα εξουσία, σε μια πολύπαθη χώρα. 

Με τη χώρα γενοκτόνο των Αρμένιων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, της Θράκης αλλά και των Ασσύριων, των Αρμενίων τον 20ο αιώνα, να ονειρεύεται και να δρομολογεί νέες γενοκτονίες, σε βάρος των Κόυρδων, των Αλεβιτών, των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών.


Μήπως ξανάρχεται για τον Ελληνισμό στο προσκήνιο, με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μέσω Συρίας, το Τουρκικό Πρόβλημα;


Η συνέντευξη στη συνέχεια 


Στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 


 

Βασίλης Αϊβαλιώτης

 

Ομιλία στην εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της Αλεξανδρούπολης στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, είμαστε εδώ σήμερα για να σκεφτούμε τον Μιχάλη μας, να γνωρίσουμε ένα βιβλίο που γεννήθηκε από την αγάπη μας γι’ αυτόν και να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε στα χνάρια του.

 

Ας μιλήσουμε πρώτα για το βιβλίο με τίτλο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 

Το βιβλίο αυτό το βλέπουμε πλέον ως ένα πρώτο μόνιμα αναμμένο καντήλι στη μνήμη του. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κι άλλα με άλλο περιεχόμενο.

Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024, ημέρα της κηδείας του Μιχάλη στο Αετοχώρι, ακούγοντας τα όσα καίρια λέγονταν μπροστά στο φέρετρό του. Η υλοποίησή του ξεκίνησε γρήγορα και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες.

Ο Φάνης Μαλκίδης ήταν ο μαγνήτης που έλκυσε τα κείμενα και το ΠΑΚΕΘΡΑ ο εργάτης που δούλεψε για να τους δώσει την 303 σελίδων συντεταγμένη μορφή τους.

 

Τι περιέχεται στο βιβλίο αυτό;


Το βιβλίο ανοίγει με ένα κείμενο του Φάνη Μαλκίδη 62 σελίδων για τον βίο, τον χαρακτήρα και το σύνολο των βιβλίων του Μιχάλη Χαραλαμπίδη  (τα οποία, αν ήμασταν τολμηροί, θα μπορούσαμε να τα δούμε ως ένα είδος Καινής Διαθήκης για τον ελληνισμό του σήμερα και του αύριο) και κλείνει με ένα κείμενο 13 σελίδων του Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, προσώπου πολύ κοντά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Ενδιάμεσα περιλαμβάνονται 153 κείμενα από πρόσωπα και φορείς ως εξής:

·        14 από το τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (28-3-2024) και την εξόδιο ακολουθία στο Αετοχώρι (30-3-2024).

·        30 φορέων εντός και εκτός Ελλάδος και

·        109 προσώπων εντός και εκτός Ελλάδος.

Μεταξύ τους κείμενα από Ασσυρίους, Αρμενίους, Κούρδους, Κατωιταλιώτες και Τούρκους, από Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Κύπρο, Ρωσία και Τουρκία.




Β. ΕΝΑ ΚΑΙΡΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΠΟΝΤΑ;



Υπάρχω

 


ΚΑΙ ΘΑ  ΥΠΑΡΧΕΙ...

Ένα πρωί του 1978, σε μια από τις πρώτες τους «κοπάνες», τέσσερις μαθητές της Δευτέρας Γυμνασίου βρέθηκαν στο σπίτι ενός απ' αυτούς (του Ιορδάνη Τρ.), όπου μέχρι το μεσημέρι άκουγαν παλιούς δίσκους του Στέλιου Καζαντζίδη. Λίγες ημέρες μετά, ένα από τα παιδιά εκείνης της παρέας, αυτός που γράφει τούτες τις γραμμές, αγόραζε έναν από τους πρώτους του δίσκους βινυλίου.

Νά φέρουμε τόν γιατρό, Ἀλέξανδρε; – Ὄχι! τόν παπά νά φέρετε... 3 Ιανουαρίου 1911, οι τελευταίες του ώρες

 


κυρ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ 

Οι τελευταίες του ώρες... (1851-1911).

 

Ήταν 3 Ιανουαρίου 1911.

Ὁ ἐξάδελφος τοῦ Παπαδιαμάντη διηγηματογράφος Ἀλέξανδρος Μωραϊτίδης διηγεῖται τίς τελευταῖες του ὧρες:

«Ὑπέφερε πολύ. Εἶχε καί παλμούς…

Τήν παραμονή τοῦ ἁγίου Βασιλείου κατέβηκε στήν ἀγορά τοῦ νησιοῦ

καί ἀγόρασε λίγα μπαρμπούνια, ἀπό ἐκεῖνα τά περίφημα μπαρμπούνια πού βγάζουν τά νερά μας.

Τοῦ ἄρεσαν πολύ τά ψάρια.


Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Καππαδοκίας



Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 



Χρυσούλα Ιωαννίδου 

Πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ορμενίου Έβρου 


Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη 


Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου ο θάνατος ερχόταν από πολλές μεριές. Αγαπημένοι φίλοι έφυγαν από την ζωή και η καρδιά μου σφιγμένη. Καθισμένη δίπλα στην άρρωστη μητέρα μου, που και αυτή είχε πάρει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή βλέπω ξαφνικά και την ανάρτηση του Θεοφάνη ότι έφυγε για την γειτονιά των Αγγέλων ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Δεν ήθελα να το πιστέψω ότι συνέβηκε και αυτό. Είχαμε προγραμματίσει εκδηλώσεις, με ομιλητή τον Μιχάλη.... 


ΥΠΟΜΝΗΜΑ για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

 




ΥΠΟΜΝΗΜΑ



Προς:  Γεώργιο Γεραπετρίτη, Υπουργό Εξωτερικών,


Κοιν.: 


 Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


 Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργό Εξωτερικών


 Γεώργιο Κώτσηρα, Υφυπουργό Εξωτερικών


 Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας


 Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


 Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ


 Κ.Ο. ΚΚΕ


 Κ.Ο. Ελληνικής Λύσης


 Κ.Ο. Νέας Αριστεράς


 Κ.Ο. Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ


 Κ.Ο. Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου


 Ανεξάρτητοι


Α. Υπόθεση σκευωρίας της Χιμάρας κατά του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Χιμαριωτών, Διονυσίου - Φρέντη Μπελέρη και κατά του αγωνιστή των δικαιωμάτων του ελληνισμού και μέλους της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας, Παντελή Κοκαβέση:


Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά!


 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και παιδί

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος,
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.
Αρχή που βγήκε ο Χριστός
άγιος και πνευματικός,
στη γη, στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.
Άγιος Βασίλης έρχεται,
κι όλους μας καταδέχεται
από την Καισαρεία,
συ ’σαι αρχόντισσα κυρία.
Βαστά εικόνα και χαρτί,
ζαχαροκάντιο ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι
δες και με το παλικάρι.
Το καλαμάρι έγραφε,
την μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί ομίλει,
άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη.

Παραδοσιακά κάλαντα Καστοριάς

 


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Για μια καλή, δημιουργική και Ελληνική χρονιά

 



 



Για μια καλή, δημιουργική και  Ελληνική χρονιά


Τα κάλαντα στον ακριτικό Έβρο

 

 

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Χίου

 

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Δωδεκανήσου

 

Μέγας Βασίλειος, το λιοντάρι του Χριστού

 

 

Δεν είσαι μόνος: Μέγας Βασίλειος


Πῶς νὰ σὲ μακαρίσουμε, Άγιε πάτερ Βασίλειε


 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Πῶς νὰ σὲ μακαρίσουμε, Άγιε πάτερ Βασίλειε, ἐσένα πού μὲ τὸ κεντρὶ τῆς ἀλήθειας κεντρίζεις καὶ διώχνεις τὴν πλάνη· ἐσένα πού ἀναχωρεῖς συνετὰ μαζὶ μὲ τὶς μέλισσες καὶ κατασκηνώνεις στὸ λιβάδι τῶν θεόπνευστων 

Γραφῶν, καὶ ἀπὸ κεῖ ἀνθολογεῖς γιὰ μᾶς ἄνθη προφητικά, δροσιὰ ἀποστολική, ζωὴ εὐαγγελική· ἐσένα πού διαρκῶς κάθεσαι στὶς κυψέλες τῶν ἀρετῶν, καὶ ἀπ’ αὐτές κατασκευάζεις γιὰ μᾶς τὴ θεία πρόπολη· ἐσένα πού

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. _Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ


 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Καρδιὰ τοῦ χειμῶνος. Χριστούγεννα, Ἅις−Βασίλης, Φῶτα.
 
Καὶ αὐτὸς ἐσηκώνετο τὸ πρωί, ἔρριπτεν εἰς τοὺς ὤμους τὴν παλιὰν πατατούκαν του, τὸ μόνον ροῦχον ὁποὺ ἐσώζετο ἀκόμη ἀπὸ τοὺς πρὸ τῆς εὐτυχίας του χρόνους, καὶ κατήρχετο εἰς τὴν παραθαλάσσιον ἀγοράν, μορμυρίζων, ἐνῷ κατέβαινεν ἀπὸ τὸ παλαιὸν μισογκρεμισμένον σπίτι, μὲ τρόπον ὥστε να τὸν ἀκούῃ ἡ γειτόνισσα: