Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Εφημερίδα Έθνος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταλόγισε στις τότε «ξένες δυνάμεις» πρόθεση«ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας». Χρύσωσε το χάπι με τη Χάλκη και μεαναφορά στο Κυπριακό «E» 7/4
Με μία ανιστόρητη αναφορά, με την οποία αθωώνει την Τουρκία για τηΜικρασιατική καταστροφή, καταλογίζοντας στις τότε «ξένες δυνάμεις», δηλαδήτην Ελλάδα, πρόθεση «ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας», χρωμάτισε τηνομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα ο Αμερικανόςπρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Μία ομιλία που περιέγραψε και σφράγισε τη στρατηγική σχέση που προσφέρουν οιΗΠΑ στην Τουρκία και η οποία περιελάμβανε δύο θετικές αναφορές στη ΘεολογικήΣχολή της Χάλκης και στο Κυπριακό και απηύθυνε συστάσεις στην Αγκυρα για τονσεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή που ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ δείχνει όμως τόση ευαισθησία στηΓενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να δικαιώσει τον ξεριζωμό του ΜικρασιατικούΕλληνισμού το 1922 και να ξαναγράψει αυτό το κομμάτι της Ιστορίας μετουρκική «πένα».
Ο κ. Ομπάμα ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του: «Η Τουρκία στο τέλος του Α'Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε να είχε παραδοθεί στις ξένες δυνάμεις πουπροσπαθούσαν να διεκδικήσουν εδάφη της ή επεδίωκαν να ανασυστήσουν μιααρχαία αυτοκρατορία. Αλλά η Τουρκία επέλεξε ένα διαφορετικό μέλλον.Απελευθερωθήκατε μόνοι σας από τον ξένο έλεγχο. Και εγκαθιδρύσατε τηΔημοκρατία η οποία αποσπά τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.Υπάρχει μια απλή αλήθεια σε αυτή την ιστορία: η Τουρκική Δημοκρατία είναιδικό σας επίτευγμα. Δεν επιβλήθηκε από κάποια εξωτερική δύναμη ούτε ήρθεχωρίς αγώνα και θυσίες».
Ενδυνάμωση σχέσηςΣτην ομιλία του, αλλά και στις επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας ο κ.Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του για την ενίσχυση και ενδυνάμωση τηςσταθερής, όπως τη χαρακτήρισε, σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και τηςΤουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες απόψεις του ενόχλησαν πολύ, ο κ. Ομπάμα στηνουσία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί επί προεδρίας του σεακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αυτό,άλλωστε, ήταν το πνεύμα των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο ΑμπντουλάχΓκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τελευταίος, που έπαιξε τον ρόλο του «κακού», είναι αποφασισμένος να κάνειό,τι μπορεί για να προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδιασμών για τη νέαστρατηγική σχέση, όμως θέτει όρους και προϋποθέσεις που αφορούν την αμυντικήκαι οικονομική συνεργασία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «αποτελεί στρατηγικό εταίρο» τωνΗνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά σ' όλα ταζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα του. Στις συζητήσεις με τους ηγέτες τηςχώρας ζήτησε υποστήριξη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, για την αντιμετώπισητης κατάστασης στο Ιράν και στο Ιράκ, ενώ ιδιαίτερα μίλησε για τα προβλήματατης Μέσης Ανατολής με έμφαση στο Παλαιστινιακό.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι με τους Τούρκους ηγέτες διαπίστωσαν «μία συνεχήβελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων» και προσέθεσε πως «δεν πιστεύειότι (οι διμερείς σχέσεις) επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο να μην είμαστε πιαφίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω, είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μια βάσηπου είναι ήδη σταθερή».
Η ένταξηΟ Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζοντας να προκαλεί τους Ευρωπαίους, επανέλαβετην υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο πουαυτή τη φορά προσέθεσε πως η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκήςοικογένειας, άρα δεν αποφασίζει και για τις χώρες που θα υποδεχθεί στουςκόλπους της η ΕΕ.
«Θέλω να είμαι σαφής», είπε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. «ΟιΗνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στηνΕΕ», διότι εκτίμησε πως θα ενισχυθεί έτσι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός. Σαςενώνουν, τόνισε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους και στους Τούρκους, «αιώνεςΙστορίας, πολιτισμού και εμπορίου».
Υπογράμμισε πως «δεν είμαστε και δεν θα είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ». Μετον τρόπο αυτό, από την ισλαμική Τουρκία, θέλησε να τονίσει πως η νέααμερικανική κυβέρνηση είναι φίλη και σύμμαχος με τον μουσουλμανικό κόσμο,ξεχωρίζοντας τους τρομοκράτες, για τους οποίους υπογραμμίζει πάντα πως δεναντιπροσωπεύουν το Ισλάμ.
«Η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέματης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει νααναζητούμε κοινή πλατφόρμα, με αλληλοσεβασμό, ακόμη και στις περιπτώσεις πουδιαφωνούμε. Εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό προς την ισλαμική πίστη».
ΓΙΑ ΚΥΠΡΟΥποστηρίζει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία
Την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίαςδήλωσε ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, οοποίος είχε συνομιλίες για το θέμα με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυπριακό ήταν ένα εκ των ολίγων θεμάτων τα οποίαοι δύο πλευρές «δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι», αν και η υπουργός ΕξωτερικώνΧίλαρι Κλίντον είχε λάβει φιλοτουρκική θέση. Ο Αμερικανός ηγέτης, πουανέδειξε την Τουρκία σε «χωροφύλακα» της περιοχής, υπογράμμισε πως η λύσητης επανένωσης είναι και βιώσιμη, θα είναι και διαρκής.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν πέτυχενα πείσει τον κ. Ομπάμα για το θέμα της δήθεν «απομόνωσης», αφού ο ΛευκόςΟίκος, σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται ναέχει πιο ξεκάθαρη άποψη.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να προσφέρουν όλη τη βοήθεια πουθα ζητήσουν τα μέρη, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση μιας δίκαιης καιμόνιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτικήομοσπονδία».
Επίσης, «δίχασε» τις δύο αντιπροσωπείες το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας,καθώς ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε πως δεν αλλάζει τη γνώμη του. Οπως είναιγνωστό με δηλώσεις του προεκλογικά, έκανε γνωστό πως η τραγωδία των Αρμενίωναποτελεί γενοκτονία, μία θέση που είναι ανάθεμα για τους Τούρκους.
Παρ όλα αυτά εξήγησε πως «τα προβλήματα δεν θα τα λύσω εγώ, θα τα λύσουν απόκοινού η Τουρκία και η Αρμενία». Επίσης, ζήτησε από την Αγκυρα να τερματίσειτα εμπόδια που θέτει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής τηςΧάλκης.
Είπε: «Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης οδηγούν σε μίαισχυρή και ζωντανή κοινωνία που δυναμώνει το κράτος. Βήματα, όπως ηεπαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα στείλουν ένα τέτοιοσημαντικό μήνυμα και μέσα και έξω από την Τουρκία».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=2974774