Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Διήμερες εκδηλώσεις για τη Σάντα του Πόντου













Διήμερες εκδηλώσεις στα Πεύκα του Δήμου Τραιανούπολης Νομού Έβρου για τη Σάντα του Πόντου, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «οι Ρίζες», την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου.
Οι διήμερες εκδηλώσεις είχαν σαν στόχο να κάνουν γνωστό στο ευρύτερο κοινό, το σημαντικό χώρο της Σάντας, αλλά την εγκατάσταση των Σανταίων στον Έβρο (χωριά Πεύκα και Αετοχώρι).
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 10 Ιουλίου με την ημερίδα για τον Πόντο και τη Σάντα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου, όπου μίλησαν ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς («στοιχεία από την ιστορία του Πόντου»), η συγγραφέας Πόπη Τσακμακίδου- Κωτίδου («Η γυναίκα της προσφυγιάς») και ο Φάνης Μαλκίδης («Σανταίες και Σανταίοι: Από τον Πόντο στον Έβρο»).
Ο Θ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξελίξεις στον Πόντο, λίγο πρίν το ξεριζωμό και τόνισε τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Ποντιακό Ελληνισμό, σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Η Π. Τσακμακίδου- Κωτίδου, επικέντρωσε την εισήγησή της στην Πόντια γυναίκα της πρώτης προσφυγικής γενιάς, η οποία διέσωσε τη ζωή αλλά και την παράδοση του ελληνικού λαού.
Ο Φ. Μαλκίδης, στην εισήγησή του, ανέφερε για πρώτη φορά στοιχεία από την εγκατάσταση των Ποντίων και ειδικότερα των καταγόμενων από τη Σάντα στο νομό Έβρου, ενώ επίσης για πρώτη φορά ανασύρθηκαν φωτογραφίες από οικογενειακά αρχεία που φανερώνουν την μεγάλη παρουσία των Σανταίων στην περιοχή.
Το Σάββατο , στις 9:30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, προβλήθηκε ταινία για την ιστορία του Πόντου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών.
Οι εκδηλώσεις έγιναν με την υποστήριξη της Νομαρχίας Έβρου,- την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης και ο αντινομάρχης Π. Ατζανός, όπως και η πρόεδρος των Σανταίων της Θεσσαλονίκης Β. Σαββίδου, ο πρόεδρος της Ένωσης παλιννοστούντων Ν. Έβρου Α. Καραγκιοζίδης, και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Σανταίων του Αετοχωρίου Α. Πουνερίδης- και τις παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, Σανταίοι και μη από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Φλώρινα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και άλλες περιοχές. Οι εκδηλώσεις και ειδικά η ημερίδα, έδειξαν τη μεγάλη προσφορά της Σάντας του Πόντου στην ελληνική ιστορία, ενώ έκανε γνωστή την πορεία των Σανταίων στο νομό Έβρου και σε ολόκληρη την Ελλάδα.