Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η εκδίωξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Τιμή στους Φιλλέληνες που διέσωσαν τους προγόνους μας. (Αμφιθέατρο ΤΕΙ Καβάλας. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου,20:00)

Η εκδίωξη των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, οι οποίοι στράφηκαν με ξεχωριστή μανία εναντίον του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ειδικά ο Κεμαλισμός έχει μεγάλες ευθύνες για αυτό το έγκλημα. Όπως γράφει ο Νίκος Ψυρρούκης, «η προσεκτικότερη μελέτη του κεμαλισμού μάς πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του κεμαλισμού...»

Η γενοκτονία των Ελλήνων τα είχε όλα. Επιχειρήσεις μαζικών δολοφονιών, διώξεων, εκτοπίσεων σημειώθηκαν, παράλληλα με τις πυρπολήσεις πολλών χωριών και πόλεων και την καταστροφή πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων. Κανένας λόγος ή προπαγάνδα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτά τα εγκλήματα που σημειώθηκαν, αυτό επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες πολλών ξένων ακόμη και συμμάχων του Μουσταφά Κεμάλ.

Ανάμεσα στο 1.000.000 Έλληνες εξαφανίσθηκαν λόγω των σφαγών, των διώξεων και των πορειών θανάτου. Αυτή η προγραμματισμένη καταστροφή του 50% των Ελλήνων αποτελεί γενοκτονία σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ (άρθρο 2 της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή της γενοκτονίας, παράγραφοι α, β, γ, δ και ε).

Ο πληθυσμός που επέζησε της γενοκτονίας οδηγήθηκε προς την έξοδο και η γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα ζήτημα το οποίο παρέμεινε στο περιθώριο για πολλά χρόνια.
Από την άλλη το σύγχρονο τουρκικό κράτος πραγματοποιεί προπαγάνδα για την απαλλαγή του από την κατηγορία του θύτη. Οι δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού της Τουρκίας το Μάιο του 2009, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ιστορική αυτοκριτική, και με τις οποίες παραδέχτηκε τις οργανωμένες σφαγές, έχουν πολύ ενδιαφέρον: «Επί χρόνια στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα….αυτό στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μίας φασιστοειδούς αντίληψης…»

Κάθε λαός και ιδιαίτερα οι Έλληνες οι οποίοι έχουν χάσει χιλιάδες συμπατριώτες τους, έχουν το δικαίωμα στην παραγωγική μνήμη, έχουν το δικαίωμα να απαιτούν με επιμονή την επίσημη αναγνώριση από τις αρχές των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχτηκαν σε βάρος του. Η γενοκτονία των Ελλήνων, είναι ένα ζωντανό θέμα με πολλαπλές διαστάσεις, το οποίο οι σύγχρονες εξελίξεις το καθιστούν επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας, αξιοπρέπειας, πραγματικής φιλίας και συνεργασίας, μίας νίκης στη μάχη για την ιστορική αλήθεια.


Σ΄ αυτή την προσπάθεια έχουμε πλέον πολλούς φιλλέληνες στο πλευρό μας. Η εκδήλωση στην Καβάλα την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (αμφιθέατρο ΤΕΙ Καβάλας, 8 το βράδυ) είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε τους απογόνους και τους εκπροσώπους τέτοιων Φιλλελήνων.


Είναι μία εκδήλωση τιμής στους σωτήρες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν και συνεχίζουν να εκδιώκονται, από παλιούς και νέους θύτες.Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρά Ασία στην Καβάλα.

Τιμή στον πρόξενο των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζωρτζ Χόρτον και στον εκπρόσωπο της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα, για τη συμβολή τους στη διάσωση των Μικρασιατών το 1922.


Εκδήλωση μνήμης και ανάδειξης σημαντικών και άγνωστων ταυτόχρονα στιγμών της ιστορίας της Μικράς Ασίας, διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», με την υποστήριξη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας- Ξάνθης- Δράμας, της Νομαρχίας Καβάλας, των Δήμων Καβάλας και Φιλίππων και του ΤΕΙ Καβάλας.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν ο τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζωρτζ Χόρτον- την τιμητική διάκριση θα παραλάβει η κόρη του Νάνσυ Χόρτον- και ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα (κ. Sigeru Kikuma), ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού, ο οποίος συνέβαλλε, όπως και ο αμερικανός διπλωμάτης στη διάσωση των Μικρασιατών το 1922.

Για τους Τζωρτζ Χόρτον και τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου που διέσωσαν τους Ελληνες της Μικράς Ασίας, θα μιλήσουν οι Κυριάκος Λυκουρίνος, γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας και ο Φάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ και θα πλαισιωθεί από την ορχήστρα και τη χορωδία του Συλλόγου.