Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της Αδούλωτης Κερύνειας για το Κυπριακό

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ .
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 9.09.2009.

Σε τακτική του συνεδρία η οποία έγινε στη Λεμεσό, την Τετάρτη 9.09.2009, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Κυπριακό και τις εξελίξεις γύρο από αυτό και ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
• Η εκτίμησή μας ότι ήταν λάθος η έναρξη απευθείας συνομιλιών στη βάση που εγίνοντο για 35 χρόνια, δυστυχώς δικαιώθηκε. Ήταν μέγα πολιτικό σφάλμα το οποίο, επαναλαμβάνεται τα τελευταία 35 χρόνια και το οποίο επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, κάθε φορά, οδηγώντας μας από υποχώρηση σε υποχώρηση, αφήνοντας κεκτημένα στον κατακτητή.
• Το Κυπριακό εκτροχιάζεται όλο και πιο πολύ από τη σωστή του βάση , ως Διεθνές Πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
• Το παράνομο Καθεστώς στα κατεχόμενα αναβαθμίζεται συνεχώς με παράλληλη σταδιακή αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας
• Μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούνται και το περιεχόμενο που τους δίδεται από τους συνομιλητές , η Διπλωματία μας παροπλίζεται , αυτοεξουδετερώνεται και έχει χάσει τα τεράστια επιχειρήματα που της διαθέτει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο , ο Καταστατικός Χάρτης του Ο.Η.Ε. , η Οικουμενική Διακήρυξη και οι Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ως αποτέλεσμα η Τουρκική Διπλωματία αντί εκείνη να παροπλίζεται, εξαιτίας της κατοχής, έχει αποενοχοποιηθεί για την κατοχή και έχει την πρωτοβουλία και μάλιστα με τρόπο που στο Διεθνές σκηνικό μας παρουσιάζει επιτυχώς, ως υπαίτιους για την καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης.
• Ο Ευρωπαϊκός Παράγοντας από καταλύτης για σωστή λύση , σε συμμαχία με τους συνοδοιπόρους των Τούρκων Βρεττανούς και Αμερικανούς, από καταλύτης για σωστή λύση εξελίσσεται σε καταλύτη για επιβολή της Τουρκικής λύσης, που δεν είναι τίποτε άλλο από την νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, σε βάρος των Δικαίων του Κυπριακού Λαού.
• Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι ξεκάθαρα προβλεπτό:
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε θα υποχρεωθεί να ξεπουλήσει τα Κρατικά και Ανθρώπινά μας Δικαιώματα, είτε θα υποχρεωθεί να αρνηθεί την υποταγή προς την οποία έντεχνα σπρώχνεται , με αποτέλεσμα οι εχθροί μας να εξασφαλίσουν το άλλοθι για το οποίο εργάζονται, για να αρχίσουν ανοικτά πλέον να συναλλάττονται με το παράνομο Καθεστώς στα κατεχόμενα ως τον ισότιμο συναίτερο στην
Κύπρο , χωρίς να έχει επιτευχθεί λύση, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. Αυτή η δεύτερη εξέλιξη θα είναι εξίσου καταστροφική , όσο θα είναι να υπογραφεί λύση υποταγής και νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων.

Ενόψει των πιο πάνω διαπιστώσεων και των κινδύνων που εμπερικλείουν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αδούλωτης Κερύνειας, καλεί την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πολιτική Ηγεσία του τόπου να μην επιτρέψουν ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε με τις απευθείας συνομιλίες. Να καταγγελθεί η Τουρκική μεθόδευση για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων , να διακοπεί η διαδικασία και να αναληφθεί άμεσα η εκστρατεία επανατοποθέτησης και αντιμετώπισης του Κυπριακού σε καθαρά αντικατοχική βάση.

Β. ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

• Επαναβεβαιώνεται και επαναλαμβάνεται η πάγια διαφωνία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, διότι η επιλογή αυτή :
 Αποτελεί κραυγαλέα αποδοχή του βασικού κατοχικού δεδομένου , που είναι η συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων σε μια ενιαία περιοχή της Κύπρου, ενώ ήταν σκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό αποτελεί βάναυση αλλοίωση του Δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.
 Δημιουργεί Κράτος για τη μειοψηφία του Πληθυσμού σε βάρος ισάριθμου άλλου ποσοστού του πληθυσμού το οποίο παραμένει προσφυγοποιημένο και χάνει και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του.
 Θα μας οδηγήσει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου διότι θα νομιμοποιήσουμε μια κατάσταση που είναι προϊόν πολέμου, η οποία θα διαχωρίσει το Λαό στη βάση φυλής και θρησκείας, δηλαδή θα νομιμοποιήσουμε ένα απαρθάϊτ . Θα καταστρατηγηθεί η βασική Δημοκρατική αρχή ότι η πλειοψηφία Κυβερνά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι κατοχυρωμένα και όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του Νόμου ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Θα δικαιωθεί ο Ετζεβίτ ο οποίος μετά την εισβολή και κατοχή έλεγε ότι το Κυπριακό λύθηκε στο έδαφος. Θα δικαιωθούν η ΤΜΤ και οι δολοφόνοι των Καβάζογλου και Μισιαούλη οι οποίοι επεδίωκαν το γεωγραφικό διαχωρισμό των Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου σε δύο Κράτη.
 Με όλα τα πιο πάνω ως βασικό υπόβαθρο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα αποκλειστεί η επιστροφή και αποκατάσταση των Ελληνοκυπρίων προσφύγων πίσω στα κατεχόμενα διότι κάτι τέτοιο θα εμποδίζει το σχηματισμό και λειτουργία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση η οποία θα βασίζεται στη βίαιη και μαζική αποξένωση πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εξαρχής.
 Θα υλοποιεί ένα σχέδιο διαμελισμού της Κύπρου που έχει εκπονηθεί μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας από τη δεκαετία του 1950.
 Θα δημιουργεί το Τουρκικό προγεφύρωμα μέσω του οποίου η Τουρκία θα θέσει υπό το στρατηγικό έλεγχό της , ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό δεν μπορεί να το πράξει ενόσω ευρίσκεται εδώ ως κατοχική δύναμη. Μόλις όμως πάρει την έγκρισή μας για το έγκλημα το οποίο έκαμε σε βάρος μας τότε θα είναι ελεύθερη να προωθήσει τα άλλα της επεκτατικά σχέδια σε βάρος μας. Γιαυτό διψά για την υπογραφή μας διότι χωρίς αυτήν τα σχέδιά της δεν μπορούν να προχωρήσουν.

• Οι πρόσφυγες από την Επαρχία Κερύνειας , δικαιούνται και απαιτούν :
 Να επιστρέψουν και να επανεγκατασταθούν πίσω στα χωριά και τις πόλεις τους, ελεύθερες και απαλλαγμένες από Τούρκους κατακτητές και Τούρκους και Ευρωπαίους έποικους, σε ολοκληρωμένες κοινότητες με κοινοτικό ιστό, δάσκαλο και παπά.
 Να ξανα-αναλάβουν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των περιουσιών τους , ως αφέντες και ισότιμοι πολίτες του ενός και ενιαίου , Δημοκρατικού Κυπριακού Κράτους.
• Ως εκ τούτου οι Κερυνειώτες πρόσφυγες :
 Απορρίπτουν τα διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία συζητείται η επιστροφή τους υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση ως μια μικρή μειοψηφία, αν όχι μονάδες, ανάμεσα σε χιλιάδες Τούρκους και Ευρωπαίους έποικους , με κουτσουρεμένα πολιτικά Δικαιώματα , ξεκομμένοι από τους υπόλοιπους Έλληνες της Κύπρου , «πεταμένοι» στο έλεος της Τουρκικής βουλιμίας , όπως συνέβει με τους Κωνσταντινοπολίτες , τους Ιμβριους και τους Τενεδιούς. Από τη στιγμή , δε, που ο στόχος της Τουρκίας ήταν, είναι και θα είναι μια αμειγώς Τουρκική Ζώνη, για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που θα τους επιτραπεί με μια λύση να επιστρέψουν για λόγους εντυπώσεων και για να διευκολυνθεί η εξασφάλιση της έγκρισης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίωξη τους.
 Απορρίπτουν το σενάριο ότι τάχα θα έχουν δικαίωμα επιλογής, κατά πόσον θα θέλουν να επιστρέψουν , ή αν θα θελήσουν να αποζημιωθούν. Πρόκειται για ανήθικο σενάριο διότι θα τίθεται στον πρόσφυγα το δίλημμα , είτε να επιστρέψει για να ζήσει με κουτσουρεμένα Ανθρώπινα, Πολιτικά και άλλα Δικαιώματα, μέσα στο στόμα του Λύκου, ( διότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα είναι ένα στόμα του Λύκου και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το ομολόγησε ωμά και χωρίς ντροπή ο Πατέρας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας Γλαύκος Κληρίδης, όταν μάλιστα ήταν και Πρόεδρος της Δημοκρατίας) , είτε να αποζημιωθεί σε τιμές που θα του «ποκόψει» η κατοχή. Θα είναι ωσάν να του υποβάλλεται να επιλέξει αποζημείωση αντί επιστροφής που είναι ο διακαής του πόθος.

• Επαναλαμβάνεται ότι η άρση της κατοχής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και δεν πρέπει το Κυπριακό με κανένα τρόπο να σαλαμοποιείται. Αμμόχωστος , Μόρφου, Καρπασία , Μεσαορία , Κυθρέα είναι όλα κατεχόμενα και η λύση θα πρέπει να επιδιώκεται ενιαία. Επισημαίνεται πως μέσα από τη σαλαμοποίηση του Κυπριακού ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάσπασης που αν προκληθεί μέσα από μια τέτοια πολιτική, θα φέρει χειρότερα δεινά από ότι το 1974. Οι διαχειριστές του Κυπριακού έχουν την πλήρη ευθύνη να συμπεριφερτούν υπεύθυνα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Ο Διεθνής Νόμος επιβάλλει όπως κάθε σπιθαμή κατεχόμενης γης επιστραφεί πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Γιαυτό, η Ηγεσία που κάμνει λόγο για επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους των, και δεν ζητεί το ίδιο για κάθε κατεχόμενη περιοχή, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της.
Γ. Μήνυμα στους Τουρκοκύπριους

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου απευθύνει στους Τουρκοκύπριους το ακόλουθο μήνυμα:
• Καλούνται σε κοινό αγώνα για εκδίωξη του κοινού εχθρού, του Τούρκου κατακτητή.
• Καλούνται να αγνοήσουν την ιδέα που τους καλλιεργείται ότι θα παραμείνουν στα σπίτια μας για να ιδρυθεί ξεχωριστό Τουρκικό Κράτος και εμείς να παραμείνουμε για πάντα πρόσφυγες.
• Να σημειώσουν ότι εμείς , τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα έχουμε πάντα το νου και την ψυχή στραμμένα στην κατεχόμενη γη μας και θα περιμένουμε μέχρι που ο τροχός θα γυρίσει για να επιστρέψουμε . Και θα επιστρέψουμε.
• Μέχρι σήμερα, ακόμη και τώρα , εμείς δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τους Τουρκοκύπριους. Εξάλλου η Επαρχία Κερύνειας ήταν πριν το 1974 υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης . Σε εκείνο το καθεστώς θέλουμε να επιστρέψουμε και να συνεχίσουμε από εκεί που εμείναμε. Αυτό όμως δεν θα γίνει δυνατό με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Γιαυτό τους καλούμε να εργαστούν μαζί μας για τερματισμό της κατοχής και την επιστροφή όλων μας στα σπίτια μας. Άμα γίνει τούτο , τότε εμείς θα γίνουμε η εγγύηση της ασφάλειας ο ένας του άλλου , διότι δεν θα ξαναεπιτρέψουμε να υποσκαφθεί η ενότητα και η ειρήνη μεταξύ μας. Μάθαμε όλοι το μάθημά μας.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια.
Λεμεσός 9.9.2009