Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Σε ένα κόσμο που έφυγε αλλά δε χάθηκε



Πρόλογος του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριου Χατζόπουλου στο βιβλίο του Θ. Μαλκίδη «Θρακικός Ελληνισμός. Ιστορική ταυτότητα και γενοκτονία». Έκδοση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων- Περιοδικού Ενδοχώρα. Αύγουστος 2009.

Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε σήμερα στο Θρακικό Ελληνισμό και ιδιαίτερα στους νέους μας τα αδιάψευστα εκείνα ιστορικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γνωρίσουν την ιστορία του παππού και της γιαγιάς από τις αλησμόνητες πατρίδες,

Ο συγγραφέας του, Θεοφάνης Μαλκίδης επιδιώκει να συμβάλλει στην μελέτη του παρελθόντος της Θράκης με αριστοτεχνικό τρόπο προσφέροντας τη δυνατότητα στους νεοέλληνες να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τα δύσκολα χρόνια του Θρακικού Ελληνισμού στο ξεκίνημα του 20 αιώνα μέχρι και το 1922-1923, αφού ως γνωστό «τα γραπτά μένουν» και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ( Π.Ο.Θ.Σ.) με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού , απέναντι στην ιστορία της Θράκης μας, εμπιστεύτηκε τον Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος μετά από βιβλιογραφικές έρευνες σε σχετικές πηγές έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους Έλληνες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ταυτότητα και τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Το έργο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αφού κατά την άποψη μας εκπληρώνει ιερό χρέος προς ένα κόσμο που έφυγε αλλά δεν χάθηκε και επί πλέον ότι θα αποτελέσει όργανο μελέτης και έρευνας αλλά και αφορμή ώστε οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να πορευθούν με συνείδηση στο παγκοσμιοποιημένο αύριο

Θεοφάνη Μαλκίδη ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. σε ευχαριστούν από καρδιάς. Ευχαριστίες και στη διοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΧΑΡΙΛΑΟΥ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για τη συμπαράστασή του.