Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “OMONOIA”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA”
DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONOIA”

Άγιοι Σαράντα 06/02/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την αναγκαιότητα της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία η Ομόνοια την επισημαίνει από την ίδρυσή της. Το αυτονόητο αυτό αίτημα εκφράζεται δυναμικά και από το διεθνή παράγοντα σε όλες τις εκθέσεις που αφορούν την Αλβανία.
Έστω και αργά το πρώτο βήμα έγινε. Περιμένουμε μια ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο του κράτους στο να εφαρμόσει μια δίκαιη πολιτική έναντι των πολιτών και των ομάδων που το απαρτίζουν. Κατανοούμε τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, επισημαίνουμε όμως ότι εάν υπάρχει η βούληση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, μπορούν να ξεπεραστούν. Ελπίζουμε οι δυσκολίες αυτές να μην αποτελούν άλλοθι για αυτούς που δεν θέλουν την πραγματική αποτύπωση της κοινωνίας, γι’ αυτούς που θέλουν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνή παράγοντα.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ένα έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Είναι λογικό εφόσον για πρώτη φορά πραγματοποιείτε ελεύθερη απογραφή στην Αλβανία. Παρατηρούμε επίσης τους μόνιμους αυτόκλητους εκπρόσωπους της αλβανικής κοινωνίας που τους συνηθίσαμε στα πάνελ των αλβανικών τηλεοράσεων σε ένα ρόλο «υπερασπιστών» του αλβανικού έθνους και που δε χάνουν την ευκαιρία να δείξουν τον ανθελληνισμό τους, να θέτουν ψευτοδιλήμματα και να καταφέρονται κατά της απογραφής. Αλήθεια, ποιον ενοχλεί η αλήθεια; Ενδεχομένως τους συγκεκριμένους κυρίους να μην τους ενδιαφέρει η αλήθεια και η ειρηνική συνύπαρξη, γιατί έτσι χάνουν το ρόλο τους. Η Αλβανία μπήκε στο δρόμο χωρίς επιστροφή της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το μόνο που κάνουν οι προαναφερόμενοι είναι να βάζουν εμπόδια σε αυτό το δρόμο.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρων όλα τα βήματα και αναμένουμε την πρόσκληση των αρμοδίων για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας