Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010


ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00

Την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), τα Βιβλιοπωλεία «Σπανίδη» και οι Εκδόσεις «Αρμός» παρουσιάζουν το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Άκη Κοσώνα με τίτλο


«Το πείραμα - Η γιουγκοσλαβική εμπειρία
και η διάλυση των Βαλκανίων»
Ακριβώς έντεκα χρόνια πριν, παραμονές Πάσχα βομβαρδίστηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις και αποδυναμώθηκε καθοριστικά η Σερβία, διαλύθηκε ότι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία και ανασχηματίστηκαν τα σύνορα στα Βαλκάνια για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αμερικανική επιλογή να τελειώνουν με τη Γιουγκοσλαβία και να ανοίξουν το δρόμο στην ίδρυση νέων κρατών, δημιούργησε μια νέα κουλτούρα, μια νέα αντίληψη πραγμάτων στη βαλκανική χερσόνησο : Διέλυσε οριστικά την αίσθηση των ισχυρών κρατών και επέβαλε καθεστώς εξάρτησης από τρίτες δυνάμεις σε χώρες που είτε υπήρχαν στο παρελθόν και σχημάτισαν τη Γιουγκοσλαβία, είτε δεν υπήρχαν και γεννήθηκαν τώρα.

Εισηγητές
Παναγιώτης Σγουρίδης, π. Βουλευτής Ν. Ξάνθης - Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Γρηγορίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στις 20:00. η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και στην Κομοτηνή στο βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πανεπιστημιακός Φάνης Μαλκίδης, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και το Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης πραγματοποιούν το αφιέρωμα


«Ίμβρος και Τένεδος- Με τα μάτια της αισιοδοξίας»

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

Έκθεση φωτογραφίας* με τους Σεφκέτ Καρασαμπάν, Ιωάννη Καναργιέλη, Γεώργιο Λεκάκη, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης (Θεοδόσης Γιαννακίδης, Νανά Δρίσκα, Χρήστος Μυρογιάννης)και την Άννα Αυγέρη.
· Παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γεώργιου Λεκάκη «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…» από τις εκδόσεις «Ενδοχώρα» με εισηγητές τους κ. Σεφκέτ Καρασαμπάν, Φωτογράφο, κ. Νίκο Δολδούρη, κάτοικο Ίμβρου και το ίδιο τον συγγραφέα.
· Ερμηνείες τραγουδιών της Ίμβρου και της Τενέδου, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης.

*Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5/11 έως τις 25/11.
Ώρες επισκέψεως 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00

Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Ξάνθης, τα Βιβλιοπωλεία «Σπανίδη» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», παρουσιάζει τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Σφακιανάκη και το βιβλίο
«Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία!»

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους γονείς με παιδιά στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, που θέλουν να έχουν μια πιο εποπτική εικόνα για το διάβασμα και τη μαθησιακή πορεία των παιδιών τους. Είναι το καταστάλαγμα διδακτικής πείρας τριάντα χρόνων και φωτίζει με τρόπο απτό το πρόβλημα της αναποτελεσματικής μάθησης και εκπαίδευσης. Εύλογα εστιάζει στην αποστήθιση, η οποία δεν παύει μέχρι σήμερα να δυναστεύει -με τη μια ή την άλλη παραλλαγή της- την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Εισηγήτρια θα είναι η φιλόλογος κα Ελένη Παπαδοπούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Συντονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Ξάνθης κ. Ευθύμης Σκούπρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τα Βιβλιοπωλεία «Σπανίδη» και τις Εκδόσεις «Άγρα», οργανώνουν αφιέρωμα στις Βυζαντινές Σπουδές.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Ιωάννη Καμινιάτη, Ευστάθιου Θεσσαλονίκη και Ιωάννη Αναγνώστη,
«Χρονικά των Αλώσεων της Θεσσαλονίκης»

«Αυτά τα τρία κείμενα έχουν μια καθαρά προσωπική λειτουργία: η γραφή χρησιμεύει στους συγγραφείς στο να εκφράσουν το πένθος τους για τα οδυνηρά γεγονότα των οποίων υπήρξαν θύματα και τους επιτρέπει να επανέλθουν σε όσα βίωσαν για να μετατρέψουν την οδύνη σε καλλιτεχνική έκφραση, σε λογοτεχνία, όπου η πραγματικότητα υποτάσσεται σε προσωπικές επιδιώξεις»
Paolo Odorico
Εισηγητές

Paolo Odorico, Διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοευρωπαϊκών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι
Βασίλης Κατσαρός, Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010


Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Ιδρύματος Θρακικής τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης « Η Γέφυρα» πραγματοποιούν Πανόραμα του Οικολογικού Κινηματογράφου
Με το αφιέρωμα θα δοθεί μια μοναδική ευκαιρία στο Θρακιώτικο κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται καυτά και όσο ποτέ επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος και αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Στο Πανόραμα Οικολογικού Κινηματογράφου θα προβληθούν οι ταινίες

1. Φωνή του Αιγαίου
2. Τσιμεντένια Ακτή
3. Η ιστορία των πραγμάτων
4. Η εποχή των ηλιθίων
5. Εxpress Σκοπελίτης – Η Μάνα των Νησιών


Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους.

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιεί σεμινάριο θεάτρου με εισηγητή τον σκηνοθέτη θεάτρου και όπερας, καθηγητή υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού και φωνητικής κ. Michael Seibel με θέμα

«Υποκριτική του Brecht – Επικό Θέατρο
Θεωρία και πρακτική εφαρμογή»

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη των τρόπων προσέγγισης του επικού θεάτρου, όπως το ορίζει ο Brecht. Το σεμινάριο βασίζεται πάνω σε σκηνές από το έργο “Τρόμος και Αθλιότητα του 3ου Ράϊχ” του B. Brecht.
Ο Michael Seibel γεννήθηκε στην Γερμανία ζει τα τελευταία 16 χρόνια στην Ελλάδα και ομιλεί άψογα την Ελληνική γλώσσα. Σπούδασε Μουσική και Θέατρο (Πανεπιστήμιο του Saarland – Ανώτατη Μουσική και Δραματική Ακαδημία του Saarland - Υποτροφία ιδρύματος Richard Wagner). MA στην σκηνοθεσία στο θέατρο και στην όπερα στο Middlesex University London.
Σκηνοθέτησε παραστάσεις Θεάτρου και Όπερας στη Γερμανία και στην Ελλάδα και απέσπασε διεθνείς διακρίσεις με πρώτα βραβεία σκηνοθεσίας.

Διετέλεσε Διευθυντής θεατρικών ομάδων, θεατρικών προγραμμάτων και φεστιβάλ. Πραγματοποίησε ειδικές μελέτες, έρευνες και δημοσιεύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της υποκριτικής και του αυτοσχεδιασμού (Φαινομενολογία του θεάτρου και του ρόλου, ο εσωτερικός αυτοσχεδιασμός, Focusing και θέατρο, Theatre and Focusing - a double process, κ.λ.π.).
Διδάσκει Υποκριτική και αυτοσχεδιασμό από το 1996 σε δραματικές σχολές. Από το 2000 είναι Καθηγητής Υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα.


Πληροφορίες-εγγραφές στα τηλέφωνα
25410 29282 και 25410 26635 09:00-15:00.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, ώρα 11:00
Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, στις 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», πραγματοποιούνται τα εγκαίνια έκθεσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης του Τμήματος Τροχαίας με θέμα

«Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων»

Σκοπός της έκθεσης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης με ευθύνη του Τμήματος Τροχαίας, είναι η ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες που προκαλούν το τροχαίο ατύχημα, την πρόληψη και αποτροπή του, την κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά που θα είναι και οι αυριανοί οδηγοί καθώς επίσης ενημέρωση για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στελέχη του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης θα ενημερώνουν τους επισκέπτες και θα διανέμουν έντυπο υλικό σχετικό με το αντικείμενο της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29/11 έως τις 3/12.


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, ώρα 19:00


Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιεί την ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα

«Η αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη κατά την τελευταία πενταετία»

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Θράκη παρουσιάζουν το έργο τους: Εργασίες ανάδειξης και προβολής αρχαιολογικών χώρων, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα, νέες προσεγγίσεις σε παλιές ανασκαφές και αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας



Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ΙΘ΄ και ΛΑ΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9
Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282, fax.: 25410 62086
Web: http://www.fthrace.gr/ blog: fthrace.blogspot.com email: fthrace@otenet.gr