Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Ελληνκή μειονότητα στην ΑλβανίαΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “OMONOIA”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA”
DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONOIA”

Άγιοι Σαράντα 1/11/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταδικάζει τι βεβήλωση του μνημείου των Ελλήνων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μπομποστίτσα της Κορυτσάς.
Το Ελληνικό Σχολείο της Κορυτσάς, προς τιμήν της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποίησε εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή 31/10/210, στο μνημείο που κατασκευάστηκε δίπλα στους τάφους των Ελλήνων ηρώων. Στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια, Έλληνες διπλωμάτες, το Παράρτημα Ομόνοιας Κορυτσάς, και πολλοί εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής Αλβανικής εξουσίας, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και πολιτισμού.
Η βεβήλωση του μνημείου με το κάψιμο των στεφανιών το απόγευμα της ίδιας μέρας, είναι πράξη σκοταδιστική και καταδικαστέα από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη. Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» καταδικάζει επίσης για πολλοστή φορά το ανθελληνικό μένος μερίδας Αλβανικού Τύπου που θέλει να καλλιεργεί φαντάσματα γύρο από οτιδήποτε ελληνικό. Θεωρούμε ότι το χθεσινό περιστατικό είναι απόρροια αυτών των δημοσιευμάτων! Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποιον εξυπηρετούν τέτοια δημοσιεύματα, γιατί την Ελληνική και Αλβανική κοινωνία σίγουρα δεν την ωφελούν.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
«Η κατάθεση στεφάνων με λουλούδια, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Έλληνα Στρατιώτη, στο μνημείο που είναι χτισμένο δίπλα στους νεκροταφείο του χωριού Boboshticë, έχει προκαλέσει ένταση στους αλβανούς κατοίκους του χωριού, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της, η αλβανική τηλεόραση ‘Top Channel’.Οι κάτοικοι του χωριού διίστανται σχετικά με την ανέγερση του ελληνικού μνημείου που ενώ άλλοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των Ελλήνων, ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτήν.Η τελετή της κατάθεσης των στεφάνων με τα λουλούδια διεξήχθη υπό της παρουσίας της «Ομόνοιας», ενώ αντέδρασαν κάτοικοι της Boboshticë, με τη δικαιολογία ότι παραβιάζονται οι τάφοι των Αλβανών, με την …προσέλευση των Ελλήνων για την τοποθέτηση των στεφανιών στο Μνημείο. Οι εκπρόσωποι όμως της «Ομόνοιας» διατείνονται ότι είναι νεκροταφείο των Ελλήνων Στρατιωτών (και όχι κάποιου παλαιού νεκροταφείου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- όπως υποστηρίζουν οι Αλβανοί του χωριού), χθες μάλιστα, οι Έλληνες μειονοτικοί ξέθαψαν τα οστά και τα τοποθέτησαν εκεί που θα κατασκευαστεί το ελληνικό μνημείο.Και το σοβαρότερο: «Λίγο μετά την τελετή και την αναχώρηση των συμμετασχόντων σε αυτήν, άγνωστα άτομα , έβαλαν φωτιά στα στεφάνια που κατατέθηκαν από τους Έλληνες», αναφέρει το αλβανικό κανάλι. Η οργάνωση ‘Ομόνοια’ κατάγγειλε το περιστατικό με γραπτή έκθεση στην Αστυνομία της Κορυτσάς.Επιπρόσθετα η αλβανική ‘Start’ , αναφέρει ότι για την εκδήλωση αυτή, στο ελληνικό μνημείο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, έφθασαν Έλληνες με λεωφορείο από την Ελλάδα, εκτός από τους Έλληνες της Κορυτσάς και της οργάνωσης της ‘Ομόνοιας’.